„Războiul“ cinematografiei continuă: Florin Zamfirescu acuză „grava imixtiune a Universităţii Babeş-Bolyai în autonomia universitară a UNATC“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Rus şi Florin Zamfirescu se află într-un conflict deschis, mai ales pe Facebook
Andrei Rus şi Florin Zamfirescu se află într-un conflict deschis, mai ales pe Facebook

Mai multe cadre universitare de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj s-au solidarizat, prin intermediul unei scrisori deschise, cu Andrei Rus şi Andrei Gorzo, profesori aflaţi în conflict cu conducerea UNATC. Replica instituţiei din Bucureşti nu a întârziat să apară, din partea lui Florin Zamfirescu, care a postat un nou mesaj pe pagina personală de Facebook.

Scandalul în care s-au implicat profesori de la UNATC continuă. Andrei Rus, lector UNATC, se află în conflict cu Florin Zamfirescu şi cu rectorul Adrian Titieni, iar cele două tabere au ajuns deja la acuzaţii grave. 

Mai nou, acest scandal s-a extins în ţară, mai mulţi profesori de la Universitatea Babeş Bolyai (UBB) semnând o scrisoare deschisă, prin care şi-au arătat susţinerea pentru Andrei Rus. Mai jos, textul integral al scrisorii:

“Semnatarii acestei scrisori, cadre didactice ale Universităţii Babeş-Bolyai, dorim să ne exprimăm public solidaritatea cu colegii noştri Andrei Rus şi Andrei Gorzo, lectori universitari ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “Ion Luca Caragiale”, precum şi cu redacţia publicaţiei Film Menu. Considerăm că în ultima perioadă colegii noştri au fost supuşi unor grave abuzuri de putere, unor vicii de procedură şi au fost victime ale denigrării publice din partea Rectoratului UNATC şi a unor membri ai Senatului UNATC. De asemenea, dorim să atragem atenţia asupra gravităţii faptului că nici Rectoratul, nici Senatul UNATC nu au sancţionat luările de poziţie profund rasiste şi homofobe, contrare eticii universitare, exprimate public de membri ai conducerii UNATC în relaţie cu colegii lor universitari", se arată în scrisoarea semnată de mai mulţi profesori UBB. În continuarea documentului se mai arată:

"În calitate de cadre universitare, suntem preocupaţi de formarea şi menţinerea în spaţiul academic a unor condiţii care asigură libertatea academică: libertatea oricărui profesor sau cercetător de a nu fi de acord cu ideile dominante şi de a contrazice autoritatea de orice fel. Un mediu deschis este precondiţia pentru a putea îmbunătăţi, în mod colectiv, cercetarea, calitatea educaţiei, punerea în practică a pedagogiei orientate spre student şi, mai ales, relevanţa socială a activităţii noastre. Această decizie a conducerii UNATC instituie un precedent periculos, în care o universitate îşi judecă angajaţii după criterii non-academice şi îi elimină din sistemul educaţional pentru delicte de opinie. Suntem convinşi că, în absenţa unui angajament ferm de a menţine universitatea ca un spaţiu democratic, care respectă legislaţia şi reglementările interne, rolul acesteia ca instituţie şi comunitate academică va fi lezat. Considerăm că principiile universitare asumate şi de UNATC au fost grav încălcate şi că, în consecinţă, funcţionarea şi legitimitatea UNATC au fost grav prejudiciate".

"Recenta propunere a Comisiei de Etică de desfacere a contractului de muncă al lui Andrei Rus face transparentă transformarea într-un conflict de muncă a ceea ce, iniţial, a fost un dezacord de opinii şi viziuni între angajat şi conducerea universităţii, dezacord care ar trebui să fie permis şi încurajat într-un mediu academic ce se doreşte deschis, performant şi legal. Documentele şi relatările din spaţiul public atestă faptul că desfacerea contractului de muncă al lui Andrei Rus este o sancţiune directă aplicată acestuia pentru luarea unei poziţii critice faţă de conducerea universităţii, ceea ce constituie un semnal de alarmă pentru întregul mediu universitar.

Dincolo de solidaritatea cu colegii noştri, ne exprimăm totodată speranţa că Rectoratul şi Senatul UNATC vor lua o decizie în spiritul democraţiei, tradiţiei universitare, respectând reglementările interne la toate nivelele. Conflictele de viziune şi gestiune a universităţii ar trebui desfăşurate în cadrul forurilor instituţionale ale Senatului şi Consiliului de Administraţie în spirit colegial, nu înăbuşite prin ameninţarea cu pierderea contractului de muncă. De asemenea, sperăm ca legile şi regulamentele să fie interpretate astfel încât toate vocile, specializările profesionale şi rangurile universitare să îşi poată exprima poziţiile fără represalii, în vederea asigurării bunul comun”, concluzionează profesorii UBB în scrisoarea deschisă.

Florin Zamfirescu

Reacţia profesorilor de la UNATC nu a întârziat să apară. Florin Zamfirescu (foto sus) a postat un mesaj pe pagina personală de Facebook, prin care condamnă scrisoarea profesorilor clujeni, acuzând de "gravă imixtiune în autonomia universitară a UNATC".

"Se aleg apele! Peste 20 de membri ai Universităţii Babeş Bolyai se declară fani ai lui Rus. Au fost "convinşi" în şapte zile de festival, la Cluj. Dumnealor ştiu tot, aruncă anatema înspre "învechiţii" care au produs Teatrul românesc. Ei nu ştiu că revista FILM MENU nu îndeplineşte nici una din cerinţele academice. Nu ştiu că de şase ani nu au fost decontate tirajele. Nu cunosc nimic despre furturi, firme căpuşe si atâtea altele. De fapt nu cunosc nimic din cele petrecute în interiorul UNATC. Sunt doar fani, efectuând o gravă imixtiune în autonomia universitară a UNATC", precizează Florin Zamfirescu.

Actorul consideră că Andrei Rus "inflamează cu fumigene tot mediul universitar, cu programul declarat de a "ridica" toată suflarea studenţească din România". "Pandurul de la UNATC are acum aspiraţii către INTERNAŢIONALA STUDENŢEASCĂ. Rus aspiră înspre bastonul de Mareşal, prin dezinformare, prin calomnie, prin toate mijloacele care-i pot aduce victoria. Desigur, cuvântul meu este discutabil, voi fi combătut cu ţâfnele obişnuite ale impostorilor, dar adevărul nu poate fi neglijat decât momentan. Apoi, mintea de pe urmă ne va exonera de vinile colective şi de semnături aruncate într-o doară... rămânând curaţi ca lacrima vom putea zice eu n-am ştiut...", mai precizează Zamfirescu în mesajul postat.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite