Premieră Beethoven într-un concert live, în stagiunea online de la Filarmonica „George Enescu”
0Un program integral Beethoven va fi interpretat live, joi, 3 decembrie 2020, de la ora 19.00, de Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul englez Jonathan Berman, pe scena Ateneului Român. Concertul va fi transmis pe canalele online în cadrul Anului Beethoven. Ion Bogdan Ştefănescu, prim flautist al Filarmonicii, este solistul concertului.
Programul concertului de joi, fără spectatori, transmis live de la Ateneul Român, este alcătuit din Trei Equali pentru patru tromboane, WoO 30, Serenada pentru flaut şi orchestră, op. 25 - adaptare de Sorin Petrescu după Serenada pentru flaut, vioară şi violă, şi Simfonia nr. 8, în fa major, op. 93. "Ludwig van Beethoven, supranumit Titanul în literatura de specialitate, este considerat o figură cardinală în evoluţia muzicii tuturor timpurilor, fiind un întemeietor al unei noi generaţii de muzicieni şi al unei alte atitudini faţă de creaţiile compozitorilor. Pentru a omagia aceste ipostaze ale marelui compozitor, ne bucurăm ca la acest început de decembrie să prezentăm două lucrări interpretate în premieră la Ateneul Român”, apreciază Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”.
Astfel, joi, se va interpreta live, la Ateneul Român, în primă audiţie în România, Trei Equali pentru patru tromboane şi, de asemenea, va fi prezentat un aranjament original, Serenada pentru flaut şi orchestră, cu solistul Ion Bogdan Ştefănescu, potrivit lui Iosif Ion Prunner, coordonatorul Corului Filarmonicii "George Enescu".
„Serenada de Beethoven are două versiuni realizate de compozitor, una pentru flaut, vioară, violă, op. 25 şi alta pentru flaut şi pian, op. 41. Varianta pentru flaut şi orchestra de coarde, prezentată de Filarmonica George Enescu, aparţine pianistului Sorin Petrescu şi mi-a fost dedicată. Este o muzică plină de vervă, spectaculoasă, cu părţi lirice splendide, alături de cele rapide de mare virtuozitate. Cred că acest aranjament va avea un succes internaţional, fiind o premieră mondială”, subliniază solistul Ion Bogdan Ştefănescu.
Jonathan Berman este un tânăr dirijor britanic care se bucură de elogiile criticii de specialitate pentru un vast repertoriu, de la cel clasic până la cel contemporan. A primit invitaţii de a dirija de mai multe ori filarmonicile din Londra şi Rotterdam, BBC National Orchestra of Wales, RTÉ National Symphony Orchestra, Filarmonica "George Enescu" din Bucureşti, Royal Academy of Music din Londra. În ianuarie 2020, Jonathan Berman a iniţiat un proiect de înregistrare a integralei simfoniilor de Franz Schmidt alături de BBC National Orchestra of Wales, ce se va desfăşura până în 2024, când se vor împlini 150 de ani de la naşterea compozitorului. Fiind un promotor al muzicii noi, a realizat numeroase prime audiţii, pentru interpretarea repertoriului contemporan colaborând frecvent cu London Sinfonietta, Ensemble Modern, Birmingham Contemporary Music Group, New European Ensemble, Crash Ensemble Dublin, Britten Pears Ensemble. În genul teatrului liric, Jonathan Berman deţine în repertoriu peste 40 de titluri de operă. Este primul britanic şi, totodată, primul dirijor care a fost distins cu Premiul „Kempinski Young Artist”, ceea ce i-a îngăduit să studieze cu Franz Welser-Möst alături de Cleveland Symphony Orchestra şi cu Michael Tilson Thomas la pupitrul New World Symphony. Jonathan Berman este un muzician cunoscut pentru abordarea sa aparte, cu programe creative, ce adesea combină forme multiple de artă.
Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu(foto) este solist al Filarmonicii ”George Enescu”, profesor la catedra de flaut din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi solist al Filarmonicii ”Banatul” din Timişoara.
Din anul 1983 când a debutat pe scena Ateneului Român şi până în prezent, Ion Bogdan Ştefănescu a desfăşurat o intensă activitate artistică ce a constat în peste o mie de recitaluri şi concerte, în România şi în străinătate.
Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale şi a primit, de asemenea, importante şi onorante distincţii pentru meritele sale artistice: Premiul ”Constantin Brâncuş” acordat de Marea Lojă Naţională din România în parteneriat cu Academia Română, 2018; ”Diploma şi medalia de excelenţă” acordate de UNIMIR pentru interpretarea Concertului de A. Jolivet în cadrul celei de a XXI-a ediţie a Festivalului ”George Enescu”, 2013; "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, medalie conferită de Preşedintele României, 2011; Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare, acordat formaţiei camerale “Trio Contraste”, al cărui membru este, 2009; Premiul Revistei Muzica pentru interpretare, 2009; Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare solistică, 2007; Medalia «Meritul Cultural» conferită de Preşedintele României, 2004; Premiul Clubului “Liones” pentru cea mai bună interpretare din cadrul seminarului condus de James Galway, Italia, 2003; Premiul ”Cella Delavrancea” pentru merite în cultură, 1991; Premiul Conservatorului ”George Dima”, Cluj, 1987; Premiul I la concursul internaţional “Concertino”, Praga, 1986 ; Premiul I la Concursul Naţional de Flaut, Bucureşti, 1985 ; Diploma de Merit la Concursul Internaţional ”G.B.Viotti ”, Vercelli, Italia, 1984 (secţiunea Muzică de Cameră).
Ion Bogdan Ştefănescu este membru fondator al ansamblurilor Procontemporania şi Profil şi fodatorul Barock Orchestra şi Flaut Power. Este, de asemenea, membru al Trioului Contraste şi al Cvintetului de suflători „George Enescu”.
A realizat, de-a lungul anilor, un număr impresionant de înregistrări la Societatea Română de Radio, la Televiziunea Română şi la societăţi de radio din străinătate precum: Deutschlandfunk – Köln, WDR, Bayerische Rundfunk, DRS 2, Société de Musique Contemporaine, Lausanne. Dicografia sa cumpreinde peste 50 CD-uri publicate în România şi, mai ales, la case de discuri din străinătate precum Gutingi, Cavalli şi Sargasso.
Din 2012 este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Până în prezent a publicat : Zâmbet cusut, Ed. Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, 2020; Semne – atingeri, Ed. Tracus Arte, 2018; Un vers care lasă moartea cu gura căscată, Ed. Tracus Arte, 2016; Strigăt înăuntru, Ed. Tracus Arte, 2014; Şase scenarii în căurarea unui regizor, Ed. Tracus Arte, 2013; LUI, Ed. Tracus Arte, 2013; Glasul sângelui, Ed. Tracus Arte, 2012; Cuvântul de trecere, Ed. Tracus Arte, 2011; Cuşca fără gratii. Ed. Opara Magna, Iaşi, 2010; Despre pietre şi păsări, Ed. Axa Publishing, Bucureşti, 2006; Vârstele flautului, Ed. Libra, Bucureşti, 2005; Joc de oglinzi, Ed. Libra, Bucureşti, 2004
Io. Din 1997 este prim flautist în Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, iar începând cu această stagiune Ion Bogdan Ştefănescu a devenit solist instrumentist al instituţiei. Ion Bogdan Ştefănescu cântă pe un flaut Muramatsu.
Stagiune online
Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”
Dirijor JONATHAN BERMAN
Solist ION BOGDAN ŞTEFĂNESCU
Program
Ludwig van Beethoven - 250 de ani de la naştere
Trei Equali pentru patru tromboane, WoO 30
Serenada pentru flaut şi orchestră, op. 25 - adaptare de Sorin Petrescu după Serenada pentru flaut, vioară şi violă
Simfonia nr. 8, în fa major, op. 93
Concertul transmis live pe 3 decembrie 2020 va putea fi ascultat pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) şi pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).
Partener media al evenimentului este Radio România Muzical.
Concertul este transmis, joi-seară, şi pe pagina de Facebook a Radio România Muzical (https://www.facebook.com/Radio-Rom%C3%A2nia-Muzical-227784404990).