Trio Affresco şi şapte dintre simfoniile beethoveniene, în anul Beethoven de la Ateneu VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Bogdan Ştefănescu (flaut), solist al Filarmonicii "George Enescu"
Ion Bogdan Ştefănescu (flaut), solist al Filarmonicii "George Enescu"

În condiţiile restricţiilor impuse de criza sanitară COVID-19, Trio Affresco scoate la lumină şi readuce la viaţă, în an aniversar Beethoven-250, şapte dintre cele nouă simfonii ale compozitorului german în transcripţiile camerale semnate de Johann Nepomuk Hummel între anii 1825-1835, pentru flaut, vioară, violoncel şi pian. Duminică, de la ora 19.00, va fi transmisă Simfonia nr. 5, reorchestată în formulă camerală.

Primele concerte din seria „Trio Affresco: Anul Beethoven” vor fi transmise pe 8 şi 22 noiembrie 2020, de la ora 19.00, de Filarmonica „George Enescu“, pe canalele online ale instituţiei şi, ulterior, de canalul TV Trinitas, în parteneriat cu Radio România Muzical.

Trio Affresco este alcătuit din flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, solist al Filarmonicii „George Enescu“, violonistul şi compozitorul Vlad Maistorovici, câştigător al concursului „George Enescu“ ediţia 2001, custode al viorii Nicolò Gagliano din 1751, proprietate a Raţiu Family Charitable Foundation şi pianista Diana Ionescu (foto), câştigătoare a Concursului Internaţional „George Enescu“, ediţia 2001.

Primul invitat ce se alătură ansamblului de bază este tânărul violoncelist Ştefan Cazacu, semifinalist al Concursului Internaţional „George Enescu“ ediţia 2020.

Trio Afresco

"Numele ales, „Affresco”, trimite la tehnica de a picta cu culori dizolvate în apă de var pe un zid cu tencuiala încă udă, reflectă elementul de prospeţime şi spontaneitate adus în contextul muzicii clasice, cât şi un omagiu adus arhitecturii Ateneului Român. În acest demers pe are l-am propus Filarmonicii în an aniversar Beethoven-250, bogăţia sonoră a fabuloaselor simfonii se cere realizată cu un flaut, o vioară, un violoncel şi un pian.

O provocare fantastică pe care ne-o asumăm fiindcă aranjamentele sunt extraordinare, de o forţă răvăşitoare. Nu s-a mai îndrăznit aşa ceva în România!

În ciuda vicisitudinilor de tot felul, prima şi cea mai veche Filarmonică a ţării promovează un proiect excepţional !, spune Ion Bogdan Ştefănescu (foto), solist al Filarmonicii "George Enescu".

Trio Afresco

"În anul în care celebrăm 250 de ani de la naşterea lui Ludwig van Beethoven, avem nevoie mai mult ca oricând de Simfoniile sale, simboluri ale tăriei spiritului uman şi ale comuniunii cu semenii. Transcripţiile camerale din epocă vizau aducerea Simfoniilor în cadrul familial, înainte de apariţia tehnologiei înregistrării şi într-o vreme când concertele simfonice erau mult mai puţin accesibile publicului larg. Provocările anului 2020 ne-au determinat să ne asumăm misiunea de a recupera această practică muzicală. Este o bucurie că finalizarea acestui proiect are loc la Ateneul Român, în parteneriat cu Filarmonica, şi mulţumesc atât managementului cât şi colegilor muzicieni pentru frumoasa colaborare", apreciază violonistul şi compozitorul Vlad Maistorovici (foto).

Trio Afresco

Stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu“
Duminică, 8 noiembrie 2020, ora 19.00, Ateneul Român

Trio Affresco
ION BOGDAN ŞTEFĂNESCU - flaut
VLAD MAISTOROVICI - vioară
DIANA IONESCU - pian
Invitat ŞTEFAN CAZACU - violoncel

Program
Arvo Part - Spiegel im Spiegel pentru flaut alto şi pian
Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 5, în do minor, op. 67

Duminică, 22 noiembrie 2020, ora 19.00, Ateneul Român
Trio Affresco
ION BOGDAN ŞTEFĂNESCU - flaut
VLAD MAISTOROVICI - vioară
DIANA IONESCU - pian
Invitat ŞTEFAN CAZACU - violoncel

Program
M. A. Turnage - Seven Pint-sized Pieces pentru vioară şi pian
Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 1, în major, op. 21

Înregistrările vor putea fi ascultate pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“ site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) şi pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).

Trio Afresco
CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite