O pictură realizată de regina Maria a României, vândută pentru 7000 de euro.  „Omagiul României lui Ferdinand cel Mare”, adjudecată pentru 5000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regina Maria a României                                                                Fotografii: library of congress/ Artmark
Regina Maria a României                                                                Fotografii: library of congress/ Artmark

Printre pasiunile reginei Maria a României s-au numărat pictura şi scrisul, de cea dintâi apucându-se în urma unei conversaţii cu prietena sa, Elisa Brătianu. Joi seară, în urma licitaţiei online „România Regală - Centenarul Marii Uniri”, organizată de Artmark, o acuarelă pe hârtie semnată de regina Maria, intitulată „Regina nopţii”, a fost cumpărată cu suma de  7.000 de euro.

Cotată iniţial la un preţ cuprins între 2000 şi 3500 de euro, „Regina nopţii” (foto: dreapta jos) este semnată stânga sus, cu albastru, „Marie”.

În „Povestea vieţii mele”, Regina Maria a României scrie cum a început să picteze: în urma unei conversaţii cu Elisa Brătianu care, într-o zi, a întrebat-o de ce nu face mai multe lucruri. Răspunsul reginei a fost că nu este deşteaptă.

„N-ai dreptul să spui aşa ceva. Eşti plină de deşteptăciune, dar eşti prea leneşă ca să te slujeşti de ea. Ia încearcă şi vei vedea câte lucruri vei putea face când vei înceta de a fi leneşă”- Elisa Brătianu.
Imagine indisponibilă

Regina fusese instruită de profesoara reginei Elisabeta, Ruth Mercier, specializată în pictarea florilor.

Prinsesem bine meşteşugul lui Mercier în întrebuinţarea culorilor diluate într-un belşug de apă, aşa încât florile mele şi după ce se uscau păstrau o adâncime catifelată ce amintea natura şi desfăta ochii“, scria regina Maria.

A început prin ilustrarea cărţilor cu miniaturi, pictând o carte pe hârtie japoneză, pentru prietena sa, Pauline Astor- un dar de nuntă-, respectiv o carte pentru soţul său, regele Ferdinand. Cartea pentru soţul ei a fost arătată în cadrul mai multor expoziţii din Europa, primind şi două medalii de aur, la Munchen, respectiv la Barcelona.

Regina Maria a patronat şi „Tinerimea artistică”, societate fondată în decembrie 1901, din care făceau parte artişti precum Ştefan Luchian, Arthur Verona, Jean Alexandru Steriadi sau Kimon Loghi. 

Printre obiectele vândute în urma licitaţiei „România Regală- Centenarul Marii Uniri”, se numără şi o carte de colecţie, „Omagiul României lui Ferdinand cel Mare", cu ferecătură din argint, tipărită pe hârtie manuală, cu dedicaţia Reginei Maria către mareşalul Ferdinand Foch (Paris, 1922), adjudecată pentru suma de 5000 de euro (preţ de pornire, 1500 de euro), respectiv o sabie de paradă, de ofiţer de cavalerie, cu teacă, purtând cifrul Regelui Mihai I, adjudecată pentru 600 de euro (preţ de pornire, 350 de euro).

Imagine indisponibilă

„La ceremonia încoronării de la Alba Iulia, din 15 octombrie 1922, a participat şi mareşalul Foch, ca reprezentant al Franţei, alături de generalul Henry Berthelot. Cu acea ocazie, Regina Maria a dăruit mareşalului Foch acest album, un gest simbolic care evidenţia şi recunostinta pentru sprijinul acordat de României în Primul Război Mondial. Ferecătura a fost realizată de meşterul Marius Veaugeois”- Artmark. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite