Neagă religia particula lui Dumnezeu?
0Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN), care găzduiește faimosul acelerator de particule LHC, a dovedit în proporție de 99% existența bosonului Higgs, supranumit „particula lui Dumnezeu“ după 48 de ani de cercetări. „Particula lui Dumnezeu“ face din fizică principala metodă de investigare și cunoaștere, devansând postulatele oricărei religii.
Fizicianul britanic Peter Higgs a prezis în 1964 existenţa bosonului care îi poartă numele.
Despre bosonul Higgs se consideră că este o particulă subatomică, instabilă, cu o masă imensă, ce face parte din mecanismul (câmpul Higgs) care conferă masă tuturor celorlalte particule elementare. Existența unei astfel de particule ar putea atesta teoria cosmogonică a Big Bang-ului, conform căreia Universul provine dintr-o singularitate fără dimensiuni, dar cu energie infinită.
Directorul general al CERN a declarat că particula descoperită este un boson, dar a ezitat să spună dacă este sau nu vorba de bosonul Higgs: „Părerea mea de laic este că am reușit, avem o descoperire, am reușit să observăm o nouă particulă care este în concordanță cu un boson Higgs.“
Importanţa descoperirii ştiinţifice este confirmată şi de Joe Incandela, profesor de fizică la Universitatea din California: „Acest boson reprezintă o descoperire extrem de importană. Am pătruns în structura materiei într-un fel în care n-am mai făcut-o niciodată până acum. Am încheiat povestea unei particule și suntem acum pe calea depășirii frontierelor în explorarea Universului.”
Dacă bosonul Higgs nu ar fi fost descoperit, atunci fizica nu ar fi putut explica de ce tot ceea ce există în Univers are masă. Acesta este fundamentul pe care modelul standard al fizicii se bazează și care ar putea face din fizică principala metodă de investigare și cunoaștere.
Unii consideră că descoperirea bosonului vine în sprijinul teoriei Big-Bangului, câmpul Higgs putând să transforme masa în energie pură. Alții sunt de părere că bosonul ar trebui să se numească „particula blestemată“ (God-damn particle), de vreme ce a durat atât de mult să fie detectat, relatează Huffington Post.
În jurul descoperirii bosonului Higgs gravitează opinii religioase și ateiste, scrie Huffington Post.
1. Oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire importantă şi sunt, pe bună dreptate, exuberanţi: au muncit o viaţă întreagă pentru un astfel de moment.
2. Cercetătorii se întrec în explicaţii referitoare la imboldul pe care această descoperire i-l oferă ştiinţei. Cele mai multe comentarii spun despre căutarea bosonului Higgs că arată superioritatea fizicii asupra celorlalte forme de cunoaştere.
3. Intelectualii sunt de părere că „particula lui Dumnezeu ne amintește faptul că până la urmă, geneza Universului este în mâinile lui Dumnezeu. Niciodată nu vom înțelege misterul originii noastre.” Acest grup, însă, este contrazis de un altul, care susţine că „această săptămână reprezintă triumful umanităţii“ şi că nu este absolut deloc nevoie de Dumnezeu în era ştiinţei.
4. „Bosonul Higgs este un alt cui în sicriul religiei“, a comentat şi Peter Atkins, profesor la Universitatea Oxford. „Va da naştere bosonul Higgs unei noi religii, unui nou Dumnezeu?“, se întreabă publicaţia Hindustan Times.
În cadrul emisiunii americane „The Colbert Report”, cosmologul Lawrence Krauss afirmă că tot ceea ce vedem în jurul nostru provine, din ceea ce el numește, “empty space” (similar noțiunii de “vid”, “nimic dar totuși ceva”).
„Pur și simplu nu există nicio dovadă a existenței lui Dumnezeu. Tot ceea ce încerc să spun e că nu avem nevoie de El“, a declarat Krauss.
„Presupunând că întotdeauna ceva vine din nimic. Dacă nu există Dumnezeu, nimic care să se numească Dumnezeu, dacă El este nimic, conform teoriei tale, poate ceva să vină de la El?”,conchide Colbert făcând aluzie la teoria lui Krauss și la poziția teistă conform căreia creația s-a petrecut „ex nihilo” (din nimic).