Mormântul lui William Shakespeare a fost profanat, în ciuda epitafului -blestem: „Blestemat fie acela care îmi mută oasele”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caniul lui Shakespeare a fost furat, sugerează o scanare prin unde radio a mormântului celebrului dramaturg englez, realizată de o echipă de arheologi, în cadrul unui documentar care urmează să fie difuzat, sâmbătă, de postul de televiziune britanic Channel 4, informează lexpress.fr.

”Mormântul lui Shakespeare arată o ciudată alterare a locului în care ar fi trebuit să se afle capul său, fapt ce acreditează teza potrivit căreia, într-un anumit moment al istoriei, cineva a venit şi a furat craniul lui Shakespeare”, a explicat Kevin Colls, arheologul care a coordonat lucrările ştiinţifice efectuate la biserica St. Trinity din Stratford-upon-Avon din centrul Angliei, unde a fost înmormântat celebrul dramaturg (1564 - 1616).

”După mine, craniul lui nu se mai află la St. Trinity”, a declarat porofesorul britanic, în documentarul de televiziune ce va fi difuzat cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la moartea scriitorului.

Numeroasae legende înconjoară mormântul lui Shakespeare, al cărui epitaf ”promite” lucruri îngrozitoare oricărei persoane care ar îndrăzni să îi ”deranjeze oasele”.

Ipoteza despre existenţa unui hoţ care a furat craniul lui Shakespeare circulă de peste un secol şi, potrivit ei, furtul ar fi fost comis la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

În urma descoperirii lor, experţii angajaţi de postul Channel 4 au analizat şi un craniu înhumat în biserica Saint-Leonard, situată la o distanţă de 25 de kilometri de St. Trinity, despre care unii spuneau că ar putea să îi aparţină lui Shakespeare. Dar, în urma unei scanări cu laser, cercetătorii britanici au descoperit că acel craniu a aparţinut unei femei care avea o vârstă de peste 70 de ani în momentul morţii.

Patrick Taylor, vicarul bisericii St. Trinity, a spus: ”Trebuie să ne obişnuim cu ideea că misterul nu va fi niciodată complet elucidat”. El mai spune că nu este ”deloc convins de faptul că există suficient de multe dovezi pentru a ajunge la concluzia unui furt al craniului”.

Postul de televiziune Channel 4 a primit autorizaţia de a radiografia mormântul pentru prima dată în istorie, după ce a asigurat autorităţile că acea procedură nu va avaria în niciun fel mormântul dramaturgului.

Mormântul a fost renovat în 2008, fără să fie deplasat, pentru a evita ”blestemul” inclus în epitaful prezent pe piatra sa funerară:

”Prietene, pentru numele lui Dumnezeu, abţine-te să sapi după praful închis aici. Binecuvântat fie acela care cruţă aceste pietre. Şi blestemat fie acela care îmi mută oasele”.

Biserica Holy Trinity din Stratford-upon-Avon atrage mii de turişti din lumea întreagă, care vin în fiecare an în Marea Britanie pentru a vizita locurile principale ce au marcat viaţa marelui dramaturg, de la casa lui natală şi până la mormântul său, dar şi casa în care şi-a petrecut copilăria soţia sa Anne Hathaway şi clădirea administrată de Royal Shakespeare Company.

Printre evenimentele ce vor fi organizate pentru a marca împlinirea a patru secole de la moartea scriitorului se află o expoziţie gratuită la Londra, pe malul sudic al Tamisei, intitulată ”The Complete Walk”, în perioada 23 - 24 aprilie, dar şi proiecţiile unui număr de 37 de scurtmetraje de câte 10 minute despre piesele de teatru scrise de Shakespeare.

Teatrul londonez The Shakespeare's Globe a marcat evenimentul, recent, prin intermediul a patru reprezentaţii ale spectacolul ”Hamlet”.

William Shakespeare (23 aprilie 1564 - 23 aprilie 1616) a fost un dramaturg şi poet englez, a cărui operă literară include 37 de piese de teatru, 154 de sonete, două lungi poeme narative şi multe poezii. A scris în principal tragedii, până în 1608, inclusiv celebrele piese de teatru ”Hamlet”, ”Othello”, ”Regele Lear” şi ”Macbeth”, considerate până în zilele noastre unele dintre cele mai bune opere ale literaturii engleze.O echipă de experţi a adus în cimitirul bisericii Holy Trinity din oraşul Stratford un radar care detectează obiecte şi vestigii îngropate în pământ. Arheologul Kevin Colls de la Staffordshire University, care s-a îndeletnicit cu investigaţiile, împreună cu geofizicianul Erica Utsi au conchis: "Avem datele despre înmormântarea lui Shakespeare şi ştim că tigva are o leziune, apoi avem o poveste care sugerează că într-un anumit moment în istorie, mormântul lui Shakespeare a fost profanat şi prădat".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite