Misterul aurului lui Hitler

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 30 aprilie 1945, Adolf Hitler, unul dintre cei mai de temut dintre dictatori îşi găsea sfârşitul. Moartea sa învăluită în mister a ramas unul dintre subiectele favorite a unora dintre istorici dar, mai mult decât atât, ceea ce acesta a lăsat în urmă e încă sub semnul întrebării.

La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Berlinul era atacat zi şi noapte. Trupele sovietice ajunseseră de ceva timp în Germania şi se pregăteau să invadeze oraşul. Oamenii lui Hitler, deşi rămăseseră destul de puţini au încercat din răsputeri să salveze averea Fuhrerului.

Hitler reuşise să strângă o avere enormă însemând lingouri de aur, opere de artă şi valută. Tot ceea ce Hitler reuşise să strângă avea acum să fie luat de americani şi sovietici, însă Goebbels, mâna dreaptă a lui Hitler împreună cu Walther Funk, preşedintele băncii centrale a Germaniei, Reichsbank  , au decis că aurul nu putea rămâne la Berlin, cel mai bine era să fie mutat în sudul Germaniei. La cerea celor doi, tot aurul a fost încărcat  sub atenta supraveghere a directorului băncii, Georg Netzeband care va întocmi un raport cu tot ceea ce fusese pus în camioane.

Drumul

Camioanele au fost încărcate cu 385 de saci, conţinând 770 de lingouri de aur, bacnote şi matriţe şi trebuiau duse iniţial la Munchen dar instrucţiunile nu erau precise. Din cauza încărcării excesive şi faptului ca frontul german ceda, convoiul era obligat să circule  doar noaptea pe distanţe mici şi să ocolească prin Boemia. Singurul loc unde, se pare, aurul era în siguranţă era „Fortăreaţa Alpilor”. Aici, convoiul a fost întâmpinat de generalul Pfeiffer care nu dorea să ascundă aurul doar de americani ci de germani însuşi.

Citeşte continuarea pe historia.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite