Ministrul Culturii vrea să dea 50.000 de euro pentru teatrele independente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Culturii a anunţat în data de 29 septembrie că va porni, până la finalul mandatului, un program de finanţare a teatrelor independente, oferind câte 50.000 de euro pe an pentru trei companii de acest gen din România, şi propune înfiinţarea de teatre-cub, iniţial, în cele 14 oraşe candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.

Consilierul Anghel Damian a transmis la o întâlnire a reprezentanţilor ministerului Culturii cu tinerii actori următoarele: ”Vom oferi resurse financiare pentru teatrele independente. Programul pilot presupune alegerea a trei teatre care vor primi, în 2017, câte 50.000 de euro”

Această ”premiere”, cum a numit-o ministrul Corina Şuteu, reprezintă un sprijin pentru că tetarele independente care au reuşit să îşi facă o identitate.

”Vom identifica teatre care vor fi premiate. Până la finalul anului vom anunţa teatrele şi sperăm să putem face acest proiect unul multianual, pe 3 ani”, a adăugat consilierul. El a menţionat că cele trei teatre independente vor fi alese atât dintre cele din Bucureşti, cât şi din ţară.

În ţară au fost foarte puţin astfel de iniţiative. Vrem să legitimăm teatrele independente şi să lucrăm şi cu alte oraşe decât Bucureştiul. Există un dezechilibru între instituţiile publice şi spaţiul independent creator - Corina Şuteu.



Ministerul Culturii nu a stabilit încă detaliile şi etapele pentru desfăşurarea acestui proiect.

Legat de acest program-pilot, George Remeş, proprietarul Godot Café Teatru, este de părere că ministerul nu ar trebui să dea câte 50.000 de euro pentru 3 teatre. ”Sunt foarte mulţi bani, mai bine îi împărţiţi la cele 18 care există în România, că ne descurcăm noi să-i împărţim”, a spus el, precizând că un punct important pentru astfel de companii este taxarea, care ar trebui regândită.

În replică, ministrul Culturii a spus că aşteaptă o detaliere în scris a problemelor cu care se confruntă proprietarul şi managerul.

O altă ţintă a ministerului, spun reprezentanţii instituţiei, are legătură cu spaţiile în care se desfăşoară spectacole independente.

Vrem să colaborăm cu primăriile oraşelor, în principal al celor 14 oraşe candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Primăriile vor pune la dispoziţie spaţiile, iar ministerul va aduce cubul, astfel, pot fi înfiinţate huburi culturale - Anghel Damian


Prin acest proiect, a spus Corina Şuteu, Ministerul Culturii trebuie să se deschidă faţă de oraşe şi să le ofere know-how-ul.

Pentru că primarul general al Bucureştiului a afirmat în luna august că doreşte înfiinţarea unui teatru-cub în parcul Izvor, întrebată dacă îi va propune acest proiect, ministrul Culturii a afirmat că, săptămâna viitoare, are în plan o întâlnire cu Gabriela Firea. „Săptămâna viitoare intenţionez să ne întâlnim cu doamna Firea şi îi voi împărtăşi aceste idei”, a afirmat ea.

La întânirea care a avut loc joi, la Biblioteca Naţională a României, reprezentanţii ministerului au discutat cu actorii despre modificările aduse prin Ordonanţa 48.

Privind contractele de muncă, actorul Armand Calotă, angajat al Teatrului Naţional Bucureşti, a ridicat problema acordului pe care un actor trebuie să îl primească din partea conducerii unei instituţii, pentru a putea juca ori avea alte colaborări.

„S-a cerut mereu acordul, un actor putea colabora oriunde dorea, dar fără a atinge imaginea teatrului la care e angajat. Acum există o formă de presiune. Actorii primesc mailuri prin care li se cere să dea explicaţii în detaliu despre ce fac şi unde. Pe timpul meu liber trebuie să cer acordul să colaborez?”, a spus Armand Calotă.

De cealaltă parte, ministrul Şuteu a spus că timpul liber al unui actor nu poate fi cuantificat. „Vorbim despre el ca şi cum ar fi vorba despre lucrul într-o fabrică. Nu putem apăra timpul liber”, a spus ea. Ministrul a explicat că această ordonanţă nu modifică radical raportul pe care îl are un actor angajat cu managementul respectiv. „Este nevoie de echilibru între contractele pe perioadă nedeteminată şi cele pe perioadă determinată în instituţiile de stat”, a mai spus Corina Şuteu.

Minsitrul Culturii a spus că până la încheierea mandatului doreşte să înfiinţeze, în instituţia pe care o conduce, un departament care să ofere sprijin juridic artiştilor, legat de contractele sub care lucrează.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite