Ministrul Culturii Ionuţ Vulpescu a îndemnat la lectură, în deschiderea Bookfest: „Citiţi, citiţi, cititul vă face inteligenţi şi fericiţi“ FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Arsene, Ionuţ Vulpescu, Anneli Lindahl Kenny şi Sergiu Nistor, la inaugurarea ediţiei din acest an a Bookfest                                    FOTOGRAFII: Eduard Enea
Grigore Arsene, Ionuţ Vulpescu, Anneli Lindahl Kenny şi Sergiu Nistor, la inaugurarea ediţiei din acest an a Bookfest                                    FOTOGRAFII: Eduard Enea

Miercuri, de la ora 12.00, a avut loc deschiderea oficială a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, unde au fost prezenţi ambasadorii Israelului, Statelor Unite şi Suediei, ministrul culturii, Ionuţ Vulpescu, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, Grigore Arsene şi Sergiu Nistor, consilier prezidenţial.

Deschiderea oficială a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, organizat de Asociaţia Editorilor din România (A.E.R), a avut loc miercuri, de la ora 12.00, la Romexpo.La deschidere, au fost prezenţi ambasadorii ţărilor invitate anul trecut şi în acest an, Israel, respectiv Suedia, cât şi reprezentantul ţării care va fi invitata de anul viitor a Bookfest, ambasadorul Statelor Unite.

La eveniment au vorbit Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, Sergiu Nistor, Consilier Prezidenţial  pe Departamentul Cultură, Culte şi Centenar, Ionuţ Vulpescu, Ministrul Culturii si Identitatii Nationale şi Anneli Lindahl Kenny,Ambasadoarea Suediei în România.  

Bookfest, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României

Preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (AER) Grigore Arsene a mulţumit ambasadorilor pentru participare, precizând că, odată cu instituirea noţiunii de ţară invitată de onoare, în 2010, Bookfest a devenit din târg, salon internaţional de carte. Arsene a menţionat că organizatorii au avut o rezonanţă foarte bună cu instituţia prezidenţială care, anul trecut, le-a acordat Înaltul Patronaj, lucru care s-a întâmplat şi în acest an.

Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, a urcat pe scenă şi i-a înmânat lui Grigore Arsene, diploma prin care se consacră Înaltul Patronaj pentru această ediţie a Bookfest. Consilierul a punctat că invitaţii de onoare ai Bookfest au devenit invitaţi de onoare ai României, prin intermediul impactului social pe care Bookfest îl are.    

„Salonul Bookfest este mai mult decât un mijloc de a promova un produs, chiar dacă, desigur, acest produs, este un produs cultural. Salonul pe care îl organizaţi a devenit un serviciu public, un bun public, un loc al dezbaterii despre cultură, un loc al dezbaterii despre etica existenţei noastre în această lume complexă în care trăim.”, a declarat Sergiu Nistor.
Bookfest deschidere

Grigore Arsene, Preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, la deschiderea Bookfest (FOTO: Eduard Enea)

Grigore Arsene a adăugat că Bookfest-ul încearcă să se extindă şi în afara capitalei care ocupă 50% din piaţa de carte. Bookfest are deja, pe lângă ediţia din capitală, şi ediţii locale: şase la Timişoara, cinci la Cluj-Napoca, trei la Tîrgu Mureş, patru la Braşov, două la Iaşi, şi una, anul trecut, la Chişinău.

Arsene a prezentat şi broşura „Industria cărţii în Europa: Un tablou în premieră”, editată de Federaţia Editorilor din Europa, în care este prezentată situaţia ţărilor europene în cultura scrisă. Conform datelor din Broşură, România are probleme la acest captiol, cu un procent de doar 2,8% de căţi citite/ persoană în ultimele 12 luni, când media europeană este între 20-25%.

Cu privire la ţara invitată de onoare în acest an la Bookfest, Suedia, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România a lăudat colaborarea, punctând că literatura acestei ţări rezonează în întreaga lume.

„Cu Suedia am colaborat în termeni excepţionali. Suedia vine cu o echipă puternică pe care doamna ambasador o va prezenta, şi cu o literatură care în ultima vreme, a influenţat puternic literatura europeană şi mondială.”, a spus Grigore Arsene.

Standul Suediei va desfăşura activităţi la care vor participa copii de la casele de copii din Bucureşti

Ambasadoarea Suediei în România, Anneli Lindahl Kenny, a declarat la acest eveniment de deschidere că standul Suediei a pregătit 20 de evenimente, toate aflându-se sub motto-ul „creând poveşti” (creating stories). Conform invitatului de onoare Bookfest, „împărtăşind poveşti, putem mai uşor să ne raportăm unii la ceilalţi şi să ne înţelegem unii pe ceilalţi.”. De asemenea, standul Suediei va avea o serie de activităţi dedicate copiilor, un colţ special pentru copiii, iar organizatorii au invitat aproximativ 120 de copii, de la casele de copii din Bucureşti, pentru a participa la aceste evenimente.  

„Unul dintre scopurile participării noastre la această ediţie este să inspirăm un alt fel de a gândi şi de a ne raporta unii la ceilalţi..Prin evenimentele noastre, dorim să subliniem importanţa educaţiei, egalităţii de gen, a incluziunii sociale şi a diversităţii.”, a declarat Anneli Lindahl Kenny.

Organizatorii Bookfest au precizat că, indiferent de culoarea politică a guvernului, în fiecare an, Salonul Internaţional  de Carte Bookfest a avut sprijin din partea Ministerului Culturii. Anul acesta, ministrul Ionuţ Vulpescu i-a susţinut pe organizatori pentru a avea, din nou, accesul liber la târgul de carte. 

Ionuţ Vulpescu, ministrul culturii, susţine democratizarea accesului la cultură

Ministrul Culturii şi Identiţăţii Naţionale Ionuţ Vulpescu a spus că a susţine târgurile de carte este foarte important pentru că acestea oglindesc piaţa de carte din România, cu editorii săi, cu autorii săi şi cu publicul său. Ministrul culturii i-a salutat pe cei trei ambasadori prezenţi la deschidere, afirmând că aceştia „ marchează deschiderea spre universalitate a culturii române.” El a numit sprijinul Ministerului Culturii, când vine vorba de astfel de evenimente, un semn de normalitate.

„Cultura este însă, o chestiune de zi cu zi. Un festival ajută să conştientizăm de pildă, importanţa lecturii.”, a spus ministrul Ionuţ Vulpescu.  

Ministrul a precizat că TVA-ul la carte şi tipărituri, în România, este de 5%, una dintre cele mai mici cote din Uniunea Europeană, şi că anul trecut, la Bookfest, s-a înregistrat o creştere a vânzărilor, cu 10%. Mai mult, el a subliniat că este necesară o încurajare continuă a pieţei de carte, prin intermediul campaniilor de lectură, prin încurajarea unui sistem naţional de achiziţie a cărţii, urmărindu-se o democratizarea accesului la cultură. Vulpescu şi-a încheiat discursul, parafrazându-l pe scriitorul Michel Tournier, „Citiţi, citiţi, cititul vă face inteligenţi şi fericiţi.“

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite