Kelemen Hunor o vrea demisă pe Corina Şuteu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, la Cluj, că a cerut ”în scris” Guvernului demiterea ministrului Culturii, Corina Şuteu, şi a secretarului de stat Alexandru Oprea, el susţinând că aceasta este singura variantă după ce pelerinajul de la Şumuleu Ciuc nu a fost inclus pe lista Patrimoniului cultural UNESCO, conform unei relatări News.ro.

”Dacă a fost o eroare administrativă, aşa cum susţine Ministerul Culturii, atunci nu rămâne ca variantă decât demiterea ministrului şi a secretarului de stat Alexandru Oprea. Dacă a fost o acţiune, trebuie un mesaj prin care Guvernul să spună că nu a fost o acţiune a Guvernului. Un semnal se poate da doar dacă cei doi sunt demişi. Am cerut asta şi în scris”, a spus Kelemen Hunor.

El a mai afirmat că ”nu s-a mai întâmplat ca statul să propună discutarea propriului dosar”, susţinând că este un moment ”unic în istoria UNESCO”.

”Au fost zece dosare cu aceleaşi probleme, s-au pus întrebări care se pun tot timpul. Nu se poate să ataci şcoala catolică şi biserică, apoi a doua zi să îl inviţi în România pe Papa Francisc şi a treia zi să nu fii de acord ca cel mai mare pelerinaj să intre în patrimoniul imaterial al UNESCO. Undeva, aceste trenuri se vor ciocni”, a spus liderul UDMR.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), întrunită în Etiopia, nu a inclus Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc pe lista Patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO. În urmă cu patru ani, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, în calitate de ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional, a propus includerea pe lista Patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO a celei mai mari manifestări religioase şi culturale a secuilor.

În dosarul care a însoţit propunerea înaintată UNESCO în martie 2012, au atestat demersul şi au întărit sprijinul acestei iniţiative Ordinul Franciscanilor din Transilvania, Consiliul Judeţean Harghita, Consiliul Local Miercurea Ciuc, Centrul Cultural al judeţului Harghita, Primăria Joseni, Organizaţia Caritas din Alba Iulia, Asociaţia Etnografică Kriza János, Parohia Romano-Catolică din Joseni, Asociaţia Microregională Pogány-havas, Asociaţia Csíksomlyó, precum şi Asociaţia Sf. Ştefan de la Pustiana. De asemenea, aceste organizaţii au contribuit efectiv la pregătirea documentaţiei necesare, se arăta într-un comunicat al UDMR.

Propunerea a fost susţinută, în primul rând, de documentaţia realizată de etnograful Tánczos Vilmos. Comisia de experţi constituită în vederea întocmirii dosarului a evidenţiat importanţa religioasă şi culturală a pelerinajului. A fost pentru prima dată când România a înaintat UNESCO o propunere privind patrimoniul religios şi cultural. Din 2012 era ştiut în mod cert că o decizie finală a comisiei de specialitate a UNESCO va fi elaborată chiar şi după doi ani însă, din cauza schimbărilor de Guvern, procedura a durat şi mai mult, mai arată UDMR.

Conform sursei citate, după predarea dosarului, comisia respectivă a solicitat câteva completări de natură tehnică, dar cum UDMR nu mai făcea parte din Guvern, Comisia Naţională pentru Patrimoniul Cultural Imaterial, aflat în subordinea Ministerului Culturii, nu a răspuns acestei solicitări. În aceste condiţii, termenul limită a fost depăşit şi astfel, întreaga procedură a trebuit reluată în 2014. Comisia UNESCO pentru Patrimoniul cultural imaterial al umanităţii s-a întrunit în iunie anul acesta, a analizat dosarul şi a constatat că documentaţia prezentată este completă.

”La scurt timp, UDMR a aflat că Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Culturii acţionează în vederea retragerii acestui dosar alcătuit de experţi, o iniţiativă care se bucură de acordul şi de sprijinul tuturor părţilor interesate. După o serie de proteste publice şi negocieri cu uşile închise, această tentativă a fost oprită”, mai susţinea UDMR.

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, declara pentru News.ro că dosarul privind includerea pelerinajului de la Şumuleu Ciuc, cea mai mare manifestare religioasă şi culturală a secuilor, în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii de către UNESCO, a fost amânat pentru o completare.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite