Ion Caramitru, despre premiul Galei Uniter: „Noi avem o conotaţie mai aparte, legată şi de istoria culturii româneşti”
0Luni seară, la Alba Iulia, va avea loc Gala Premiilor Uniunii Teatrale din România (Uniter). Cu această ocazie, sâmbătă, Ion Caramitru, preşedintele acesteia, alături de Aura Corbeanu, vicepreşedinte Uniter, şi Ioana Bogăţan, director al Teatrului de Păpuşi „Prichindel”, au susţinut o conferinţă de presă. Caramitru a vorbit despre alegerea oraşului Alba Iulia pentru eveniment şi despre istoria premiului galei.
Actorul Ion Caramitru este bucuros că a revenit la Alba Iulia şi că o parte a activităţii sale de ministru al Culturii a căpătat şi acolo valoare, amintind de restaurarea porţii Carolinei şi de „momentul în care guvernul României de atunci căuta justificările vis-a-vis de revenirea în Europa a României ...am depistat trei locuri semnificative care să folosească ca simbol al acestui scop şi am ales Alba Iulia, Sibiul şi Sulina ca fiind capetele de pod ale acestei întreprinderi”.
Alegerea oraşului
„Alba Iulia, pentru stratificarea aceasta extraordinară rămasă şi ca vestigii, dar şi ca civilizaţie, ca istorii, ca semnificaţie a civilizaţiilor care s-au succedat aici, de la stratul roman, la cel medieval, la cel austro-ungar, până la cel burghez...şi, din fericire, un spaţiu cu puţine sacrificii în perioada comunistă...M-am bucurat să văd astăzi că Cetatea este senzaţional de bine restaurată, că este un turism deja vizibil, că acest An Centenar are un leagăn şi un spaţiu de reflecţie extrem de semnificativ”, a mai spus actorul Ion Caramitru, citat de ziarul Unirea.
Preşedintele Uniter a mai explicat că organizarea Galei la Alba Iulia este şi o bună ocazie „să ne flexibilizăm şi noi ca asociaţie, ca uniune de creatori. De câţiva ani buni am ieşit din fieful nostru, din Bucureşti”. Din 2007, când Sibiul era capitală europeană, Uniter-ul ieşea la Sibiu. „...la anul, vom fi la Cluj, acum, la Alba Iulia, un lucru cu totul remarcabil".
Despre premiul Uniter

Caramitru a vorbit şi despre semnificaţia trofeului Uniter care reprezintă o carte trasă în bronz, parte din opera pictorului şi graficianului Ion Bitzan.
„...a avut inspiraţia de a face acest obiect artistic în ideea - obiectul e făcut înainte de 1989 - salvării culturii de la distrugere. Nu era trasă în bronz, era făcută dintr-un material asemănător cu hârtia şi cartonul, era o carte salvată de la incendiu.... E un simbol cu multe conotaţii şi foarte mulţi străini pe care i-am întâlnit şi care au avut ocazia să interpreteze simbolul acesta, au spus că, poate, e cel mai frumos din toate câte circulă prin lume", a povestit actorul, citat de Agerpres.
De asemenea, acesta a făcut şi o comparaţie cu statueta decernată la celebrul premiu Oscar despre care a spus că, „de fapt, nu are nicio semnificaţie”.
„I s-a spus Oscar nu după un nume celebru de artist sau ceva, ci după al celui care a dat banii să se facă statuete... Are în spate semnificaţia fenomenală a valorii premiului. Noi avem o conotaţie mai aparte, legată şi de istoria culturii româneşti, în perioada de cenzură şi în perioada comunistă, bineînţeles”, a mai spus Caramitru.
Gala Premiilor Uniter va avea loc pe 7 mai, la Alba-Iulia, când actorului Horaţiu Mălăele îi va fi acordat premiul de excelenţă, iar actorilor Ileana Stana-Ionescu şi Anton Tauf, regizorului Alexandru Dabija, scenografului Doru Păcurar şi criticului Sorina Bălănescu, premiul pentru întreaga activitate. La categoriile cel mai bun actor, respectiv cea mai bună actriţă în rol principal, printre nominalizaţi se numără şi Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ