Interviurile FNT. Actriţa Tania Popa, la Adevărul Live: „Singurul regret profesional e că n-am dat la design vestimentar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tania Popa deschide seria Interviurilor FNT, care vor putea fi urmărite şi în Pasajul FNT de la Universitate
Tania Popa deschide seria Interviurilor FNT, care vor putea fi urmărite şi în Pasajul FNT de la Universitate

Începând de azi, adevarul.ro vă propune o serie de întâlniri live cu actori şi regizori îndrăgiţi, la „Interviurile FNT“, care pregătesc publicul pentru cel mai important eveniment teatral al anului, Festivalul Naţional de Teatru (23 octombrie - 1 noiembrie).

 

Cea care „sparge gheaţa" este talentata actriţă Tania Popa, care va fi prezentă astăzi, de la ora 12.00 în studioul Adevărul Live.

Născută pe 19 ianuarie 1973 în Căuşeni, Republica Moldova, actriţa a venit în România să studieze actoria la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale" din Bucureşti, în 1990. A absolvit la clasa profesorului Grigore Gonţa. 

A debutat la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra" în 1993, cu rolul Ismena - „Antigona" de Sofocle, în regia lui Alexandru Tocilescu. A avut roluri în spectacole ale mai multor teatre din ţară (Teatrul Ion Creangă, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul George Ciprian, Teatrul Foarte Mic ). În momentul de faţă, este actriţă în trupa Teatrului Naţional din Bucureşti.

Cariera ei teatrală numără peste 20 de roluri şi un repertoriu impresionant, de la Shakespeare la Goldoni şi Caragiale 

În prezent, poate fi văzută la TNB în spectacolele „Cinci femei de tranziţie", „Fata din curcubeu", „Sinucigaşul" şi „Terorism". 

A jucat în peste 10 filme, unul dintre ele fiind „Patul lui Procust", care a participat la Festivalul de Film de la Berlin, 2002.

De-a lungul anilor, a obţinut mai multe premii, printre care: Premiul revistei „Flacăra" - Tinere speranţe (Bucureşti, 1991), Premiul pentru interpretare feminină - „Farsa cocoşaţilor" Casablanca (Maroc, 1993), Premiul pentru cel mai bun rol feminin - „Farsa cocoşaţilor", Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu  (1993) si Festivalul Veseliei, (Bucureşti, 1994), Premiul I pentru rolul Tanţa - „Tanţa şi Costel" - Gala Tânărului Actor, (Costineşti, 1995), Premiul „Silvia Popovici" pentru rolul Ondine - „Ondine" de Jean Giraudoux (1995), Premiul Uniunii Cineaştilor pentru cel mai bun rol feminin în filmul „Aici nu mai locuieşte nimeni" (1996) şi Ordinul „Meritul Cultural" (clasa a II-a, 2004).

Cine vrea să cumpere bilete la Festivalul Naţional de Teatru - click aici.

 
Atelierul de creaţie vestimentară, marea dragoste
În acest moment, mă simt suficient de matură emoţional, ca să pot face deodată toate lucrurile care îmi plac. (...) Cred că ce mi-am propus până acum, am obţinut.

Şi la televiziune, şi la teatru e agitaţie. Cel mai bine mă simt în atelierul meu de creaţie vestimetară, unde nu am reuşit încă să fac o prezentare de modă. Acolo e bucuria mea maximă. Moda a fost prima mea dragoste advărată. În clasa a V-a, am văzut prima maşină de cusut la care mi s-a permis să lucrez. (...) Îmi fac singură schiţele, evident. La evenimente nu apar decât în hainele făcute de mine. Cos şi pentru prietene. Singurul regret profesional e că n-am dat la design vestimentar.

În acest moment, mă simt suficient de matură emoţional, ca să pot face deodată toate lucrurile care îmi plac.

Alegerea facultăţii, de la Chişinău la Bucureşti

La 17 ani, trebuia să dau la o facultate. Aş fi putut alege design vestimentar, unde se cerea chimie, la care eram bâtă. Oricum, facultatea era departe, la Sankt Petersburg. O opţiune mai era filologie-rusă. Eram o foarte bună olimpică, dar mai aveam nevoie de pregătire. Pentru teatru, nu m-am informat, nu ştiam prea multe despre repertoriu. Am învăţat poezii. Îmi ziceam: „cât de greu poate să fie la admitere"? La Chişinău, unde am dat admiterea, era şi Florin Zamfirescu în comisie. Datorită lui am ajuns în România. (...) M-am trezit într-o ţară străină, că aşa o vedeam atunci. Ziceam că mă duc să studiez în străinătate. Eu vorbeam limba moldovenească, iar aici se vorbea româna. Când am ajuns în România, mi-am dat seama că limba era cam la fel, doar că eu aveam vocabularul mai sărac. Cristi Iacob a fost primul român pe care l-am văzut când am coborât din tren. A întâmpinat studenţii din Republica Moldova. (...) Grigore Gonţa a fost profesorul potrivit pentru mine. (…) Trebuie să fiu provocată, ca să dau tot din mine.

 Repetiţiile pentru Terorism, spectacol regizat de Felix Alexa

Am avut foarte mult noroc, pentru că au venit propunerile de a juca pe scenă profesionistă foarte repede. Nici nu terminasem facultatea.  La repetiţii mă cam plictisesc. Îmi place să meargă lucrurile repede, repede. Ne-am distrat foarte tare la repetiţiile pentru spectacolul „Terorism“ de Vladimir şi Oleg Presniakov, în regia lui Felix Alexa. E mai bine să nu faci la foc maxim fiecare repetiţie, că te plafonezi. Felix nu putea să ne liniştească, noi nu eram serioşi. Când i-am arătat o repetiţie adevărată, n-a avut ce să mai zică. 

Florin Piersic, un rol greu de uitat
L-am imitat pe Florin Piersic. Rolul acesta va rămâne în istoria emisiunii
Te cunosc de undeva!. Îmi era atât de greu, iar la repetiţii, tot timpul greşeam. Când mi-a ieşit cântecul, ceilalţi nici nu respirau, că le era frică să nu greşesc.
Sunt un om care trebuie să se consume, cred că de asta am făcut „Fata din curcubeu“.
Pentru mine, cei mai importanţi sunt spectatorii, nu premiile sau cronicile. (…) Pe public nu poţi să-l minţi. Ori îi place, ori nu.
Actoria e meseria mea, din asta îmi întreţin familia, din asta mă îmbrac.

 

Interviurile FNT vor fi transmise pe platforma Adevărul LIVE şi vor putea fi urmărite, din 19 octombrie, şi în Pasajul FNT din Piaţa Universităţii, pe ecrane special amplasate.

Cine vrea să cumpere bilete la Festivalul Naţional de Teatru - click aici.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite