Iniţial „neeligibile“, marile festivaluri devin „parteneri strategici“ ai Institutului Cultural Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se numără printre „partenerii strategici“ ai Institutului Cultural Român
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se numără printre „partenerii strategici“ ai Institutului Cultural Român

După scandalul proiectelor culturale „neeligibile“, Institutul Cultural Român (ICR) a găsit ieri o formulă administrativă să finanţeze totuşi festivalurile importante de film şi teatru din România. O serie de proiecte culturale cu tradiţie din România au fost declarate neeligibile în urma primei etape de selecţii organizate de ICR.

Concursul a fost deschis pe 29 noiembrie 2012 şi s-a încheiat pe 13 martie. Contestaţiile pot fi depuse la ICR până astăzi, la ora 16.00. 

Iniţial, festivalurile de Film TIFF, „NexT“, „Anonimul“, „One World Romania“, precum şi Festivalul de Jazz de la Sibiu, Festivalul Naţional de Teatru organizat de Uniter şi Festivalul de Teatru „Ideo Ideis“ au fost respinse în urma primei etape administrative. După scandalul declanşat săptămâna trecută în urma afişării rezultatelor din prima etapă a concursului, reprezentanţii ICR au revenit ieri cu precizări.

„În fapt, unele instituţii solicită bani de la ICR în concursuri diferite. Subliniem că unele instituţii şi proiecte au fost considerate, deja din octombrie – noiembrie 2012, drept parteneri strategici, respectiv acţiuni strategice, cu vizibilitate internaţională, ale ICR. De aceea, Transilvania International Film Festival, Festivalul Naţional de Teatru (Uniter), Festivalul Filmului Documentar (Astra Sibiu), Festivalul de Film Anonimul (Sfântu-Gheorghe), Festivalul de Jazz (Sibiu) se finanţează direct, în calitate de parteneri strategici. În câteva zile se va comunica nivelul finanţării acestora“.

Regizorul Alexandru Solomon critică dur politica ICR
 

Săptămâna trecută, s-a anunţat că cei 450.000 de euro alocaţi de ICR vor merge către proiecte anonime, precum „Udatul Nevestelor“ şi „Poveşti româneşti în Africa. Astfel, a fost pentru prima dată în 11 ani când, cel mai important festival de film românesc TIFF (Festivalul Internaţional de Film Transilvania) a fost declarat neeligibil.

„Nu credeam că voi purta astfel de discuţii cu cei de la ICR“, a afirmat directorul TIFF, Tudor Giurgiu.  

Tudor Giurgiu  a mai spus că TIFF-ul trebuie tratat ca un proiect prioritar, cum apare şi în strategia Ministerului Culturii.Organizatorii Festivalului de Film Independent „Anonimul“, care se află printre proiectele neeligibile, au solicitat 10.000 de euro pentru ediţia de anul acesta. „Noi am înţeles că până marţi (n.r. - azi, 19 martie) putem să completăm dosarele. Intenţionăm să aducem actele solicitate, cum ar fi scrisori de intenţie, care sunt destul de greu de obţinut. Dosarele au fost depuse iniţial până pe data de 15 ianuarie, iar până la acea dată era foarte greu să ducem toate actele, întrucât majoritatea instituţiilor nu aveau bugetele aprobate“, a explicat Livia Văsuianu, din cadrul Fundaţiei. Aceasta a ţinut să precizeze că statul nu finanţează fundaţia, ci acoperă o parte din cheltuieli. „Noi am solicitat 10.000 de euro, dar suma pentru organziarea festivalului este mult mai mare. Este vorba despre circa 100 de invitaţi, transport, cazare, masă“, a mai explicat reprezentantul organizatorilor. În acest an, evenimentul era programat pentru 9 – 18 august 2013, iar dacă partenerii refuză să îi sprijine, există posibilitatea ca acest festival să fie anulat.

Printre proiectele care apar ca fiind respinse de către ICR se numără şi Sibiu Jazz Festival, cel mai vechi festival de jazz din România şi unul dintre cele mai vechi evenimente de profil din lume. „Cred că undeva există o fractură în staff-ul de conducere al ICR, fiindcă după părerea mea ardeleanul Marga nu putea să emită o asemenea tâmpenie colosală. Sunt convins că până la urmă domnul Marga va lămuri problema, fiindcă Festivalul de Jazz este un brand naţional şi internaţional. Cred că s-a întâmplat o fractură între comisia de suicid-jurizare şi conducerea ICR-ului“, spune Konstantin Schmidt, fondatorul, producătorul şi directorul artistic al festivalului, care susţine că până luni, 18.03.2012, nu a primit nicio înştiinţare oficială că ar lipsi documente din dosarul depus la ICR sau că proiectul a fost respins de la finanţare. Anul trecut, Sibiu Jazz Festival a strâns aproximativ 8.000 de spectatori.

Festivalul „One World Romania“, care s-a încheiat pe 17 martie, a fost susţinut cu fonduri independente de ICR.

„Noi am depus dosarul în toamnă, nu am primit finanţare şi nici nu am fost anunţaţi de ce. Aşa mi s-ar fi părut normal. Nu credeam că lucrurile vor evolua atât de urât la ICR“, a declarat Alexandru Solomon, directorul festivalului.  Au colaborat Ramona Găină, Florina Pop şi Claudia Petraru  
   
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite