Goya, cronicarul războaielor, în expoziţie la Muzeul Naţional de Artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografie din cadrul expoziţiei "Dezastrele războiului", de la MNaR FOTO:MNaR
Fotografie din cadrul expoziţiei "Dezastrele războiului", de la MNaR FOTO:MNaR

O serie de 82 de gravuri de război, realizate de celebrul pictor spaniol Francisco de Goya, vor fi expuse joi, 29 noiembrie, la ora 18.00, la Muzeul Naţional de Artă al României (MNaR), Rotonda sălii Auditorium. Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 27 ianuarie 2013.

Gravurile fac parte din seria „Dezastrele războiului” şi sunt realizate de Goya între anii 1810-1820, înfăţişând momente de luptă din războiul spaniolilor cu trupele napoleoniene (războiul spaniol de independenţă, 1808-1814). 

Actul de creaţie al lui Goya poate fi socotit drept un gest de protest, de condamnare a războiului, deoarece artistul acuză şi tratează cu imparţialitate cruzimea, fanatismul şi atrocităţile ambelor trupe de luptă. 

În paralel cu gravurile lui Goya sunt expuse fotografii din timpul Războiului civil spaniol (1936-1939), care a avut rezonanţă în presa internaţională. Printre fotografii care au importalizat momentele de război la acea vreme se numără cuplul format din Robert Capa şi Gerda Taro, David Seymour, Augusti Centelles, Alfonso Sanchez, alături de alţi fotografi locali sau anonimi. 

Act de protest faţă de cruzimea trupelor de luptă 

Expoziţia de gravuri este grupată în jurul a şapte mari teme: frontul, victimele, execuţiile, exodul, jafurile, foametea şi ipostaze ale femeii în timpul războiului şi după. Alăturarea fotografiilor la gravurile lui Goya vin în susţinerea atitudinii acuzatoare a artistului spaniol faţă de conflictele armate. Totodată, dincolo de valoarea artistică a lucrărilor, ele au rolul de mărturie – titlurile unora planşe sunt „Am văzut”, „Am fost acolo”. 

Impactul vizual puternic al acestor gravuri anticipează tehnicile folosite în fotografia de presă: evitarea compoziţiilor complexe, surprinderea spontanului, a insolitului, prezenţa zonelor parazitare de negru sau a zonelor goale care au rolul de a concentra atenţia asupra porţiunii din imagine care conţine informaţia principală şi altele. 

10 ani pentru realizarea „Dezastrelor”

Goya a început seria "Dezastrelor" în 1810, dar ultimele plăci au fost terminate aproape de anul 1820, timp în care a realizat mai multe planşe de probă şi a imprimat doar 3 exemplare complete ale seriei, sub titlul Fatalele consecinţe ale sângerosului război cu Bonaparte în Spania. 

Până în prezent au fost imprimate şase tiraje ale seriei, iar primul tiraj complet, cu 82 de gravuri, a fost realizat în 1963.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite