Foto Generația Z, alături de maeștrii picturii spaniole din secolul XIX. Cum arată noua ediție Art Safari FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai nouă ediție Art Safari va fi o adevărată călătorie în timp, una interculturală, de excepție. Expoziția de la Palatul Dacia-România va expune de la lucrări ale celor mai renumiți pictori spanioli impresioniști la opere ai cunoscuților artiști francezi contemporani, cărora li se alătură prospetele talente ale noii generații, de la noi din țară. De asemenea, vizitatorii găsesc aici și cea mai mare expoziție dedicată maestrului român, Ion Theodorescu-Sion.

Lucrări expuse la noua ediție Art Safari FOTO Adevărul
Lucrări expuse la noua ediție Art Safari FOTO Adevărul

„Maestrul luminii.”, alături de cei mai renumiți pictori spanioli impresioniști

Expoziția este construită în jurul renumitului impresionist spaniol Joaquín Sorolla (1863-1923), cunoscut drept „Maestrul luminii”, în contextul celebrării internaționale a centenarului său, dar și a lui Mariano Fortuny (1871-1949) – artist versatil care s-a bucurat de un mare succes internațional.

Portret de fată- Joaquin Sorolla FOTO Adevărul
Portret de fată- Joaquin Sorolla FOTO Adevărul

Joaquín Sorolla a excelat în pictura de portrete și lucrări monumentale cu teme sociale și istorice. Lucrările sale se remarcă printr-o reprezentare dibace a oamenilor și a peisajului sub lumina soarelui din țara sa natală. Rivalul său, Mariano Fortuny, a fost comparat cu celebrul impresionist Edouard Manet – operele spaniolului se bucurau de un mare succes la acea vreme, spre deosebire de picturile lui Manet, considerate scandaloase.

Pentru Ambasada Spaniei la București este o foarte bună oportunitate de a aduce arta spaniolă mai aproape de publicul român.”, a declarat Jose Antonio Hernandez Perez-Solorzano, ambasadorul Spaniei la București

Artist român, premiat în Franța

Din Franța vin artiști consacrați, recunoscuți la nivel mondial. Printre ei se numără Tatiana Trouvé, Farah Atassi sau Michel Blazy. Expoziția a adunat, în total, opt artiști și două duo-uri ale scenei artistice franceze, din generaţii şi medii culturale diferite, selectaţi, în ultimii 15 ani, pentru Premiul 'Marcel Duchamp' . Din selecția de artiști a curatorului șef de la Palais de Tokyo, Daria de Beauvais, face parte și Mircea Cantor, singurul artist român care a câștigat acest premiu, în anul 2011.

Mircea Cantor, românul câștigător al premiului Marcel Duchamp FOTO Adevărul
Mircea Cantor, românul câștigător al premiului Marcel Duchamp FOTO Adevărul

Este un premiu foarte important pentru scena aristică franceză, un premiu care se soldează cu o expoziție importantă la Centre Pompidou în Paris și un catalog, la vremea respectivă și este o vizibilitate foarte mare, pentru că în timpul acestei expoziții am avut peste 80.000 de vizitatori. ”, spune artistul.

Călătoriile prin lume și cunoașterea de noi culturi au reprezentat pentru el o sursă nesecată de inspirație. La Art Safari el prezintă două lucrări inedite. O rozetă, făcută din doze de băuturi răcoritoare și o serie de fotografii cu mâinile Getei Brătescu, pe care o vede drept o artistă răsunătoare pentru scena românească. Mircea Cantor a povestit cum, pentru realizarea rozetei, a fost ajutat de un cerșetor.

Eram în Franța prin 2007, într-o rezidență la Rance, faimosul oraș unde este o catedrală minunată gotică, unde se încoronau toți regii Franței, care are niște vitralii splendide

și voiam să fac ceva în legătură cu această rozetă de la catedrala din Rance și nu știam ce. Apoi, tot făcând naveta între Paris, unde locuiam și Rance, într-o zi am văzut în centrul Parisului un cerșetor care făcea scrumiere din aceste doze. Am fost uimit, iar eu lucrând la ideea de rozetă, l-am întrebat: Îmi poți face 2.000 de asemenea scrumiere, îți dau cât ceri pe ele. A făcut aceste scrumiere și, pe mine ce m-a interesat a fost felul în care poți să sublimezi o artă brută, vernaculară, într-un act estetic elevat., este de părere Mircea Cantor.

Rosace- Mircea Cantor FOTO Adevărul
Rosace- Mircea Cantor FOTO Adevărul

Prix Marcel Duchamp este unul dintre cele mai prestigioase premii din lume pentru artă contemporană, organizat de Asociația pentru Difuzarea Internațională a Artei Franceze (ADIAF).

Un alt artist prezent la București, Clément Cogitore, combină arta contemporană cu cinematografia. Pentru Opera din Paris a reinterpretat spectacolul de balet „Les Indes Galantes” – cu dansatori de Krump. Lucrările sale se regăsesc în colecții precum Louis Vuitton, Daimler Art Collection sau muzeul Pompidou.

Expoziție dedicată maestrului Ion Theodorescu-Sion

După Theodor Aman și Ștefan Popescu a venit rândul unui alt mare maestru al artei autohtone să fie în centrul atenției. Ion Theodorescu-Sion este un artist care face parte din generația înnoitoare de la începutul secolului trecut, care propune noi tematici și tehnici inovatoare, raportate la realitatea românească. Pictorul a fost un unionist convins și erou-militar al Primului Război Mondial (astfel că alături de picturile sale sunt expuse și decorațiile și medaliile primite de acesta pentru eroismul său în Marele Război).

Gladiole- Ion Theodorescu-Sion FOTO Adevărul
Gladiole- Ion Theodorescu-Sion FOTO Adevărul

A studiat în România și la Paris și a experimentat în toate stilurile artistice ale vremii sale (Impresionism, Pointilism, Fovism, Cubism, Simbolism). Compoziții Neo-românești monumentale, țărani portretizați grandios, femei înfățișate ca zeițe ale pădurii și naturi statice bogate în detalii se regăsesc expoziția ce numără aproximativ 150 de lucrări. Operele ce fac parte din colecții private și din muzeele din toată țara. Multe dintre ele sunt expuse în premieră.

Sfârșit de vară în Cișmigiu- Ion Theodorescu-Sion FOTO Adevărul
Sfârșit de vară în Cișmigiu- Ion Theodorescu-Sion FOTO Adevărul

Generația Z redefinește lumea artistică

Nu în ultimul rând, conceptul Art Safari încurajează și scoate la lumină noi talente, ce așteaptă să fie descoperite. Expoziția intitulată Young Blood 2.0 se află la cea de-a doua ediție.

Palms Cocos - Palmeta-Cocoverse FOTO Adevărul
Palms Cocos - Palmeta-Cocoverse FOTO Adevărul

Este o expoziție ce radiografiază o generație cuprinsă de cei între 20 și 30 de ani. Tineri, viitori artiști. Majoritatea dintre ei sunt încă în facultate, studenți sau masteranzi. Pot spune că este o expoziție care aduce o diversitate extrem de bine elaborată. Se pot observa lucrări clasice, pornind de la gravură, desen, sculptură, pictură, până la cele care au în spate tehnologie. Vorbim despre videoart și animație. Practic, avem o plajă largă de creații vizuale.”, spune curatorul Mihai Zgondoiu.

Sunt 65 de tineri artiști, veniți din toată țara, aleși din cele mai importante centre universitare: București, Timișoara, Cluj și Iași. Dintre ei face parte și Theodor Romilă, din Turda student în anul II la Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca. Pentru realizarea unei lucrări el petrece între una și trei luni de zile.

Romilă Theodor, artist al Generației Z FOTO Adevărul
Romilă Theodor, artist al Generației Z FOTO Adevărul

Am mai avut lucrări expuse și în țară și în străinătate. Cea mai importantă expoziție am avut-o anul trecut la Barcelona, la Muzeul European de Artă Modernă. Stilul pe care eu îl abordez este cel hiperrealist și necesită multe ore de muncă. Folosesc, în principiu, cărbune și radieră.”

Cea de-a 11-a ediție Art Safari se desfășoară în perioada 10 februarie-14 mai 2023.

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite