GALERIE FOTO Premiul Herald Angel, pentru "Gulliverul" lui Silviu Purcărete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini de la spectacolul „Călătoriile lui Gulliver”, în regia lui Silviu Purcărete FOTO: tnrs.ro
Imagini de la spectacolul „Călătoriile lui Gulliver”, în regia lui Silviu Purcărete FOTO: tnrs.ro

Regizorul Silviu Purcărete a fost distins pe 25 august cu premiul „Herald Angel” pentru montarea spectacolului „Călătoriile lui Gulliver”. Gala de decernare a premiilor a avut loc în Edinburgh.

Premiile The Bank of Scotland Herald Angel, cunoscute mai bine sub titlul The Herald Angel Awards, sunt oferite începând din anul 1995 pentru a recunoaşte excelenţa în domeniul artelor în urma unor analize făcute atât în cadrul Festivalului Internaţional de la Edinburgh, cât şi Edinburgh Fringe. 

Este cel de-al doilea trofeu obţinut pentru un membru al Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, după ce în 2009, Ofelia Popii a primit acelaşi premiu pentru rolul Mefisto din mega-producţia „Faust”, semnată tot de Silviu Purcărete. 

„E o onoare şi o plăcere să primesc acest premiu. Mulţumesc!”, a declarat Silviu Purcărete printr-un mesaj transmis de Cristopher Wynn, directorul de dezvoltare al festivalului. Regizorul român nu a putut fi prezent la ceremonia de la Edinburgh, fiind angajat în alte proiecte personale. 

Succes după "Faust"

Ceremonia l-a avut ca amfitrion pe Keit Bruce, editorul secţiunii arte de la cotidianul The Herald. „Regizorul român Silviu Purcărete este un oaspete obişnuit al Scoţiei, atât în Glasgow, cât şi în Edinburgh, unde a mai prezentat producţia Faust la Ingliston, în cadrul Festivalul Internaţional de la Edinburgh. 

Regizorul a revenit în acest an cu o adaptare după Călătoriile lui Gulliver ale lui Jonathan Swift, în colaborare cu compozitorul irlandez Shaun Davey, în care vorbeşte atât despre autor, cât şi despre carte, într-un mod amuzant şi în care aduce un cal adevărat pe scenă”, a declarat Keit Bruce, la decernarea premiului.

Cele cinci reprezentaţii ale spectacolului „Călătoriile lui Gulliver” de la Edinburgh au avut loc în perioada 17 – 20 august, la King’s Theatre şi reprezintă prima producţie românească de teatru comisionată vreodată de Edinburgh, cel mai important festival de artele spectacolului din lume. Presa britanică laudă spectacolul actorilor sibieni. Publicaţia „The Daily Telegraph” a acordat cinci stele spectacolului, iar „Scotsman” şi „The Herald” câte patru stele pentru abordarea inovativă a romanului lui Jonathan Swift. 

Gulliverul de la Sibiu, călătorie în jurul lumii

„Foarte rar mi-a fost dat să văd ovaţii, aplauze, tropăituri după un spectacol care este profund tulburător şi care 

nu se duce în zona teatrului popular. Graţie succesului de aici, am primit invitaţii de a prezenta spectacolul în Israel şi Germania”, a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional din Sibiu. 

Presa britanică laudă spectacolul actorilor sibieni. Publicaţia „The Daily Telegraph” a acordat cinci stele spectacolului, iar „Scotsman” şi „The Herald” câte patru stele pentru abordarea inovativă a romanului lui Jonathan Swift. 

Criticul Dominic Cavendish notează în articolul său din 20 august din „The Daily Telegraph” că „fără a fi dramatic, în orice caz, această versiune este mai mult fantasmagorică, aş spune chiar pesimistă şi tristă. Cei care doresc obişnuita fidelitate faţă de satira din 1726 a lui Swift trebuie să o caute în altă parte. Purcărete se inspiră şi din alte texte ale lui Swift, inclusiv din eseul «A Modest Proposal». 

Scenele din Lilliput sunt evocate strălucit prin folosirea celor mai simple mijloace – umbre pe ecran alb, ce corespund micilor figuri ale lui Gulliver”. 

Sub titlul „The Swift route to success”, Mark Brown, de la „Sunday Herald”, notează faptul că: „regizorul Siviu Purcărete este un artist cu o viziune extraordinară. Ultima sa propunere din Festival, o adaptare strălucitoare după satira lui Jonathan Swift nu face decât să întărească reputaţia regizorului şi a companiei sale, Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu. (…) Purcărete reflectă, cu un umor nebun, uimirea lui Gulliver în faţa abilităţii cailor de a comunica unii cu alţii”. 

The Scotsman scrie în ediţia din 20 august că „Au intitulat Călătoriile lui Gulliver aceste 80 de minute formidabile şi uneori luminoase, atât de aclamate, ale spectacolului lui Silviu Purcărete cu Teatrul Radu Stanca. (…) acest spectacol puternic, coregrafic se prezintă ca un remarcabil tribut adus de secolul XXI unui scriitor care a anticipat dezgustul de sine al epocii noastre…” 

Seria de exerciţii scenice coordonate de regizorul Silviu Purcărete este o producţie originală a Teatrului Naţional din Sibiu şi îşi propune o abordare inedită a romanului lui Swift în care fantezia se împleteşte cu o aspră satiră politică. 

Având ca suport o partitură originală semnată de compozitorul irlandez Shaun Davey, creatorul suitei muzicale pentru „Vocile din Cimitirul Vesel”, producţia lui Silviu Purcărete reuneşte aspecte sociale şi culturale ale lumii din jurul nostru explorând teme ca visul, călătoria, exilul, emigrarea, singurătatea şi apartenenţa într-un spectacol tulburător, cu un impact vizual puternic. Scenografia spectacolului poartă semnătura lui Dragoş Buhagiar, iar din distribuţie fac parte actorii Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Raluca Iani, Tomohiko Kogi, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Serenela Mureşan, Adrian Neacşu, Alexandru Nicoară, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru, Ofelia Popii, Cristina Ragos, Natalie Sigg, Ciprian Scurtea, Cristian Stanca, Pali Vecsei şi Corina Vişinescu. 

Producţia Teatrului Naţional din Sibiua fost prezentată în cadrul programului oficial al Olimpiadei Culturale de la Londra alături de alte şase spectacole selectate de la Edinburgh pentru a contribui la agenda de evenimente a Festivalului Londra 2012, cea mai mare sărbătoare culturală din istoria mişcării olimpice şi paralimpice. 

Festivalul Londra 2012 este un proiect derulat în cadrul Olimpiadei Culturale, iar spectacolele jucate la Edinburgh contribuie la diversitatea acestui program ce se întinde pe durata a douăsprezece săptămâni, în perioada 21 iunie - 12 septembrie 2012. 

„Călătoriile lui Gulliver” este un proiect cultural demarat acum trei ani în parteneriat cu Festivalul Internaţional de la Edinburgh şi finanţat cu sprijin de la Administraţia Fondului Cultural Naţional. Turneul de la Edinburgh a avut loc cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Institutului Cultural Român şi Culture Irleand.

Următoarea reprezentaţie a spectacolului „Călătoriile lui Gulliver” va avea loc duminică, 30 septembrie, ora 19:00, la sala Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. Biletele au fost puse în vânzare online pe eventim.ro, iar din data de 27 august acestea pot fi achiziţionate şi de la Agenţia Teatrală din bd. Nicolae Bălcescu nr. 17. Preţul unui bilet variază între 10 şi 20 de lei, în funcţie de categorie. Spectacolul nu este recomandat celor sub 12 ani.

silviu purcarete

Călătoriile lui Gulliver

(exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift)

Coordonator: Silviu Purcărete

Scenografie şi light design: Dragoş Buhagiar

Muzica: Shaun Davey

Asistenţi regie: Sanda Anastasof, Crista Bilciu

Asistent mişcare: Attila Bordas

Consultant scenariu: Lia Bugnar

Traducere şi adaptare texte: Crista Bilciu

Distribuţia (în ordine alfabetică): 

Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Raluca Iani, Tomohiko Kogi, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Serenela Mureşan, Adrian Neacşu, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru, Ofelia Popii, Cristina Ragos, Natalie Sigg, Ciprian Scurtea, Cristian Stanca, Pali Vecsei, Corina Vişinescu

Copilul: Alexandru Nicoară

Organist: Radu Iancu / Teodora Cîrciumaru

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite