Furtul celui mai celebru chip din istorie: Mona Lisa
0Tabloul Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci este una dintre cele mai reprezentative piese ale Renaşterii şi a născut de-a lungul istoriei multe pasiuni. În 1911 a fost obiectul unui mare scandal atunci când a fost furat din Muzeul Luvru, unde se afla.
Gioconda zâmbea misterios vizitatorilor din Sala Pătrată a Muzeului Luvru, atunci când a dispărut de la locul său pe 21 august 1911. Ziua în care tabloul este sustras era o zi de luni şi muzeul era închis după vechea tradiţie care spune că prima zi a săptămânii este dedicată curăţeniei în muzeu. De accea paza era redusă. După-amiaza se constată lipsa tabloului de pe perete, dar nimeni nu se îngrijorează pentru că el putea să fi fost dus într-un atelier de reproduceri al muzeului.
A doua zi, pe 22 august, în jurul orei prânzului, este găsită rama tabloului sub casa unor scări. Muzeul este golit în grabă de vizitatori şi pentru prima dată apare zvonul unei spargeri. Tabloul împreună cu sticla şi rama cântăreau 40 de kg şi se pare că fuseseră prea grele pentru hoţ, care luase cu el doar pictura.
Cum se putuse ca un tablou celebru ca Mona Lisa să fie furat fără ca nimeni să nu observe? Trebuie explicat faptul că Muzeul Luvru are o suprafaţă de aproximativ 200.000 m², iar sistemul de camere, curţi, poduri şi beciuri sunt legate între ele cu pasaje şi coridoare care nu erau în totalitate cunoscute de angajaţii instituţiei. Pe deasupra, existau doar un număr de 120 de paznici şi supraveghetori pentru colecţii, iar noaptea gardienii înarmaţi făceau un rond la fiecare două ore.
Poliţia a făcut un experiment. Un colaborator mai puţin cunoscut al muzeului a fost pus să scoată un tablou din ramă şi să plece cu el, lucru care i-a ieşit de minune.
Pe de altă parte, la redacţia ziarului „Paris– Journal ” s-a prezentat un individ care a declarat că de-a lungul timpului a sustras mai multe obiecte de mici dimensiuni din Luvru. Ambele cazuri demonstrau slaba supraveghere a muzeului francez.
Printre cei bănuiţi că ar fi putut comite furtul s-a numărat şi Pablo Picasso. Cu doi ani înainte de incident un prieten al scriitorului Guillaume Apollinaire a sustras din Luvru câteva statuete şi măşti. Două dintre ele le-a dăruit lui Picasso, cu rugămintea să nu le expună. Acesta le-a pus într-un dulap şi a uitat de ele. Peste ceva timp, hoţul s-a lăudat unui ziar cu isprava sa, ca apoi să facă dispoziţii exacte poliţiei. Lui Apollinaire i-a fost percheziţionată casa şi ambii artişi s-au speriat. Au vrut să pună obiectele într-un cufăr pe care să-l arunce în Sena, dar apoi s-au hotărât să le predea redacţiei „Paris-Journal”. Appolinaire a fost arestat şi după alte două zile Picasso a fost dus la judecătorul de instrucţie. Cazul însă s-a lămurit.