FOTO Petrecere UNITER în „Casa Zoikăi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai importante premii ale Uniunii Teatrale pentru interpretare s-au dus către actorii Virginia Mirea şi George Mihăiţă, pentru rolurile de la Teatrul de Comedie. Montarea lui Victor Ioan Frunză de la Teatrul Maghiar din Timişoara a fost desemnată luni seară „Cel mai bun spectacol“, la Gala Premiilor UNITER, desfăşurată la TVR.

Gala Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER), desfăşurată pentru al doilea an consecutiv, în Studioul 3 al Televiziunii Române, a confirmat  pariurile la cele mai importante categorii pe care „Adevărul literar şi artistic" le-a realizat săptămâna trecută, prin prisma opiniilor a zece specialişti.

FOTO Gala Premiilor Uniter

Astfel, „Rosencrantz şi Guildenstern sunt morţi", montat de Victor Ioan Frunză  la Teatrul Maghiar „Csiky Gergely", din Timişoara, a fost desemnat „Cel mai bun spectacol", premiul fiind acordat, în absenţa regizorului, de Kelemen Hunor, Ministrul Culturii.

„Am lucrat timp de şapte ani în micul Teatru Maghiar din Timişoara. Spectacolele mele au format trupa şi au dat identitate artistică. Sper ca demersul meu de constructor să fie  bine înţeles şi să producă efecte", a declarat, pentru „Adevărul",  regizorul Victor Ioan Frunză.

Alexandru Dabija, care a absentat de la Gală şi a trimis doar un mesaj, în care spunea că este „plin de beteşuguri" în ale sănătăţii, a fost numit „Cel mai bun regizor" pentru spectacolul „Pyramus & Thisbe 4 you"  de la Teatrul Odeon.  „Am făcut la Odeon un spectacol despre noi, despre meseria noastră şi despre limba noastră", a explicat Alexandru Dabija în mesajul său.

Tandemuri câştigătoare

Premiile pentru cei mai buni actori în rol principal au mers spre Virginia Mirea şi George Mihăiţă, pentru interpretările din spectacolul „Casa Zoikăi", pus în scenă de Alexandru Tocilescu, la Teatrul de Comedie din Bucureşti.

„Nu m-am aşteptat! ", a declarat, emoţionată,  Virginia Mirea, care a câştigat în faţa Sandei Toma şi a Ofeliei Popii. La fel, premiile pentru rolurile secundare s-au dus la interpreţii Vlad Ivanov şi Ana Ciontea, ambii pentru personajele întruchipate în spectacolul „Un duel", pus în scenă de Alexandru Dabija la Teatrul Naţional din Bucureşti. Cea mai bună scenografie a fost acordată Iulianei Vâlsan pentru montarea lui Radu Afrim, „Herr Paul", de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Tânăra şi nonconformista Iuliana, care şi-a pigmentat părul în verde cu roşu,  a concurat cu Adriana Grand şi Ştefan Caragiu. Marii perdanţi ai celei de-a XVIII-a ediţii a Galei sunt Mihai Constantin şi Gelu Niţu, pe care „Adevărul" a pariat la categoriile „Cel mai bun actor în rol principal", respectiv, secundar, pentru ipostazele din „Sfârşit de partidă" şi „Casa Zoikăi".

Fără motiv de „Aniversare"

„Nu contează, bănuiam că premiul va merge la Mihăiţă", a declarat Mihai Constantin, care ipostaziază un excepţional Clov în montarea lui Alexandru Tocilescu, după Samuel Beckett.

De asemenea,  spectacolul „Aniversarea", care a avut patru nominalizări în opţiunile primului juriu (Doina Papp, Mircea Morariu şi Ion Cocora), nu a obţinut niciun premiu. „Casa Zoikăi", care a avut tot patru nominalizări, a obţinut două distincţii în urma votului final al unui al doilea juriu, format din Marina Constantinescu, Florica Ichim, Valeria Seciu, Mihai Mădescu şi Cornel Todea.

Un invitat a intrat „la apă"

Studenţi la Hyperion, care purtau coifuri şi peruci viu colorate, amintind de Arlechino şi de alte personaje din Commedia dell'arte, au întâmpinat invitaţii, care, pe acorduri de jazz, s-au bucurat de un bufet suedez. Faţă de ediţia de anul trecut, decorul Galei regizate de Cornel Todea a fost  îmbunătăţit şi mult mai prietenos, deşi un invitat, îmbrăcat la cravată şi costum, s-a împiedicat şi a aterizat, la pauză, direct în piscina improvizată în holul televiziunii.

Decizia de a ţine Gala pentru al doilea an consecutiv într-un studio al TVR a fost luată pentru a reduce costurile  transmisiunii în direct la postul naţional de televiziune, lucru care a fost ironizat de Toni Grecu, premiat pentru performanţă în divertisment. Spre amuzamentul tuturor, Toni Grecu i-a prezis lui Ion Caramitru, amfitrionul Galei, că va ajunge să anunţe câştigătorii UNITER prin sms-uri.

Spectacolele nominalizate la principalele categorii de primul juriu au fost lipsite de anvergura capodoperelor din anii trecuţi, printre care „Unchiul Vania" a lui Andrei Şerban, „Trei surori" a lui Tompa Gabor  sau „Faust" a lui Silviu Purcărete. „Am avut parte, în 2009, de multe spectacole normale, dar nu excepţionale", a declarat criticul Ion Cocora.

"Îi mulţumesc lui Tocilescu că a avut încredere în mine. Iată, este al treilea spectacol la care lucrăm împreună."
Virginia Mirea
actriţă

Absenţe învăluite de nor

Ploaia şi norul buclucaş au fost o scuză perfectă pentru absenţa unor nume importante din peisajul nostru teatral, ceea ce a dus la neocuparea locurilor din Studioul 3 al Televiziunii.

Pe lângă Victor Ioan Frunză, Adriana Grand, Alexandru Dabija, au mai lipsit mulţi alţi nominalizaţi şi premiaţi: Silviu Purcărete, George Mihăiţă, Gigi Căciuleanu, George Banu, Ionuţ Sociu, Horaţiu Mălăele. Blocaţi într-un aeroport au fost şi Principesa Margareta şi Principele Radu, care până acum ofereau premiul „Piesa anului", acordat sub egida Casei Regale a României.

Regizorul Silviu Purcărete a lipsit de la Gală Foto: Agerpres

image

Premiul „Piesa anului 2009", pentru „Jack Lunetistul", de Radu Macrinici, a fost înmânat dramaturgului de către  arhiducesa Maria de Habsburg. Piesa a fost aleasă de un juriu din care au făcut parte Dan C. Mihăilescu, Nicolae Manolescu şi Marina Constantinescu.

Controverse în sală şi în afara ei

Senatul UNITER a acordat Premiul de excelenţă mai multor creatori ai spectacolului „Faust" de la Sibiu, printre care Silviu Purcărete, Lia Manţoc şi Vasile Şirli.

Înainte să ridice premiul, în numele colegilor ei, Lia Manţoc i-a şoptit lui Ion Caramitru, preşedintele Uniter, la urcarea pe scenă: „Dar poţi să-l inviţi şi pe domnul director!" (Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca", Sibiu n.red). „Nu, el e doar director!", i-a răspuns, categoric, Ion Caramitru. Constantin Chiriac atrăsese atenţia asupra faptului că „Faust" nu a fost nominalizat  pentru cea mai bună regie din 2007. „Este binevenită această recunoaştere târzie, chiar dacă eforturile echipei manageriale şi ale celorlalţi 140 de membri ai colectivului au fost omise", declarase Chiriac. Directorul Teatrului de la Sibiu a părăsit sala, în finalul Galei, vizibil deranjat.

Victor Ioan Frunză nu a participat la Gală. El ne-a mărturisit că nu mai frecventează Galele UNITER de 10 ani. Frunză a precizat că nu-şi motivează creaţia prin premii, nu crede în meritocraţia teatrală, inclusiv în cea instituită de Premiile UNITER. „Le mulţumesc celor care s-au aplecat asupra operei mele, dar vreau să precizez că nu cred în clasamente în artă. Pentru mine e mai important că aceşti oameni au bătut drumul până la Timişoara ca să vadă spectacolul meu", a încheiat regizorul.

Premiile Senatului Uniter

Premiul de excelenţă: Silviu Purcărete (regizor şi scenarist), Helmut Stürmer (scenograf-decor), Lia Manţoc (scenograf-costume), Vasile Şirli (compozitor), Andu Dumitrescu (scenograf-efecte video) pentru impactul internaţional al spectacolului „Faust" după Goethe (Teatrul Naţional „Radu Stanca", Sibiu), la Festivalul Edinburgh 2009.

Premiul pentru întreaga activitate: Actriţă: Tatiana Iekel; Actor: Mircea Andreescu; Scenografie: Andrei Both; Regie: Mircea Cornişteanu.

Premiul special pentru muzică de teatru: George Marcu.

Premiul special pentru spectacol de divertisment: Toni Grecu.

Premiul special pentru teatru de păpuşi: Alexandra Davidescu.

Premiul special pentru performanţă în domeniul nonverbal: Gigi Căciuleanu.

Premiul pentru critică de teatru: Ludmila Patlanjoglu (Întreaga activitate) şi lui Ionuţ Sociu (Nume noi în critică).

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite