„Ferestrele“ pictorului Florin Şuţu către lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două dintre lucrările pictorului Florin Şuţu, din expoziţia „Ferestre”
Două dintre lucrările pictorului Florin Şuţu, din expoziţia „Ferestre”

Miercuri după-amiază, Florin Şuţu şi-a vernisat expoziţia de pictură intitulată „Ferestre”, în Sala „Constantin Brâncuşi” a Palatului Parlamentului. Lucrările de artă rămân expuse până la sfârşitul lunii octombrie.

Sala „Constantin Brâncuşi” din Casa Poporului, cu pereţi înalţi, are un rând de panouri aşezate în formă circulară, deschise la culoare. Pe ele sunt fixate tablouri din pânză pe care sunt pictate fie ferestre cu jaluzele orizontale, fie obloane din lemn, fie poarta mică, din şipci, a unui ţarc pentru animale, sau o râşniţă de cafea de odinioară sau o barcă veche, pe malul Dunării. Pictorul Florin Şuţu a înfăţişat obiecte care tind să devină doar o amintire pentru societatea actuală, sau cadre burgheze, orăşeneşti, cu natură statică, simplă. 

„Am reconstruit imagini cu lucruri care au avut cândva farmec, precum o râşniţă de cafea care aminteşte nostalgic de momentul în care îţi făceai cafeaua, de tabieturi, de declaraţiile de dragoste care se puteau face la o aromă de cafea, faţă de graba de astăzi în tot ceea ce ne priveşte. Sunt şi câteva imagini din Deltă, unde am găsit cu greu bărci tradiţionale din lemn, pescari autentici sau zone neinvadate de civilizaţia barbară din ziua de astăzi”, spune pictorul. 

Florin Şuţu lucrează la expoziţia „Ferestre” din 2009, iar lucrările sunt, consideră el, ferestre către lume şi către noi înşine. „M-am inspirat până şi dintr-o piatră de care m-am împiedicat, fiindcă acest lucru poate declanşa o nouă poveste. Sau dintr-un arlechin, care este asemănat cu noi înşine, pentru că şi noi avem tristeţile, traumele noastre, dar mimăm bucuria în faţa spectatorilor. Însă atunci când ştim că nu suntem priviţi, nu mai zâmbim, nu mai râdem. Arlechinii sunt, deci, tot ferestre. Păsările de pe cer, tot o fereastră, la fel o bicicletă sau o râşniţă. Noi înşine suntem nişte ferestre: dacă am avea puterea să privim înăuntrul nostru ca printr-o fereastră deschisă, am vedea lucruri pe care nu le bănuim”, explică Florin. 

Crâmpeie din realitate

Radu George Serafim, invitat să verniseze expoziţia „Ferestre”, compară lucrările lui Florin Şuţu cu nişte metafore picturale. „Privilegiul unui privitor în faţa unei opere de artă este că el poate să-şi închipuie ce vrea el legat de acea lucrare. Florin Şuţu modifică puţin această paradigmă – el ne propune o cheie de interpretare, iar această cheie este poetică. Lucrările sale reprezintă ilustarea unor metafore. El gândeşte în metafore, ca un poet care aşterne versuri pe hârtie. Fie că este vorba despre formule simple precum lumina, caligrafia, stropul de ploaie, Florin descoperă, cu fiecare dintre lucrările sale, crâmpeie dintr-o realitate care, departe de a fi singulară, poate fi considerată oricând o emblemă pentru un anume teritoriu”, spune Serafim. 

În încăpere sunt patru tablouri puse orizontal, pe nişte cuburi albe, care seamănă cu tăbliile unor mese, mai ales fiindcă ne arată ba câteva mere roşii rostogolite, ba farfurii cu prăjituri, ba o pâine rotundă, de casă, tăiată în mai multe bucăţi. „Aşa cum intri într-o cameră şi de uiţi pe masă şi îţi alegi farfuria în care ţi se pare că este cea mai ofertantă prăjitură sau fel de mâncare, aşa şi aici – imaginea pe care o vezi de sus este mult mai reală decât dacă ar fi fost pusă pe un perete”, explică Radu George Serafim. 

Alături de viitoarea expoziţie a pictorului Florin Şuţu, intitulată „Oglinzi”, „Ferestrele” fac parte din colecţia „Restituiri”. 

Florin Şuţu s-a născut 24 aprilie 1959, la Ploieşti. Este licenţiat în artă, secţia pictură, la Academia de Artă Bucureşti, la clasa profesorului Ion Sălişteanu. Este membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Ploieşti, şi profesor la catedra de pictură şi desen a Liceului de Artă „Carmen Sylva”. 

Pictorul organizează expoziţii personale încă din 1997 şi şi-a expus lucrările alături de alţi artişti în Rusia, Grecia şi Bulgaria. Susţine tabere de creaţie în ţară şi în străinătate, precum şi workshop-uri în domeniul artelor plastice şi vizuale, în Ploieşti. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite