O parte din New York vine în Bucureşti. Expoziţie inedită de pictură şi sculptură la Biblioteca Naţională din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia va fi inaugurată oficial pe 4 octombrie, la Biblioteca Naţională a României, situată în bulevardul Unirii, numărul 22 din Bucureşti
Expoziţia va fi inaugurată oficial pe 4 octombrie, la Biblioteca Naţională a României, situată în bulevardul Unirii, numărul 22 din Bucureşti

Lucrările pictorului Gevork Chubaryan din New York, ale sculptoriţei Françoise Abraham de la Paris şi ale pictorului Costa Dvorezky din Toronto, vor fi expuse, în perioada 4 - 12 octombrie, la Biblioteca Naţională a României (BNR).

Evenimentul reprezintă o noutate în peisajul cultural din două motive. În primul rând, nu există precedente ale unei expoziţii la Bucureşti a unor artişti din tânăra generaţie care se afirmă la New York, Paris şi la Toronto. În al doilea rând, este pentru prima dată când o iniţiativă privată, aceea a unui cetăţean francez, Jean Naturel, care însă este prin profesie industriaş (sponsorul evenimentului), găseşte un răspuns ca acela al Bibliotecii Naţionale a României, care pune la dispoziţie spaţiile sale, potrivit Mediafax.

„Biblioteca noastră Naţională e o carte deschisă a culturii universale“, scrie Elena Tîrziman, directoarea generală a instituţiei, în catalogul editat cu ocazia prezentului eveniment. „Expoziţia reprezintă încă un pas în împlinirea vocaţiei acestei mari instituţii“, precizează Tîrziman.

Jean Naturel, un iubitor şi cunoscător al artei, împreună cu soţia sa, a organizat această manifestare, ca urmare a unei idei care i-a venit cu un an în urmă în atelierele artiştilor din New York.

„Oraş de veche cultură, Bucureştiul, avid de contacte cu lumea contemporană, merită un efort în care îmi place să cred că mediul industrial şi de afaceri poate juca un rol cât se poate de util şi de benefic. În această idee i-am invitat la Bucureşti pe pictorul Gevork Chubaryan, din New York, pe sculptoriţa Françoise Abraham de la Paris şi pe pictorul Costa Dvorezky din Toronto, care se bucură de succese considerabile, morale şi comerciale", spune Jean Naturel.

„Ministerul Culturii este interesat de acest proiect, aşa cum va fi desigur lumea artistică şi cea a iubitorilor de artă“, Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii.

În cuvântul său din invitaţia tipărită în triptic, cuprinzând câte o reproducere a lucrărilor fiecărui expozant, criticul şi istoricul de artă Radu Varia, membru de onoare al Royal Scottish Academy, vorbeşte despre forţa pe care o are o asemenea poveste de iubire pentru artiştii din toate orizonturile, amintind că „o certitudine, dintre atât de puţinele ce ne sunt date, e tocmai arta, - cel mai fidel companion al vieţii noastre“.

Expoziţia va fi inaugurată oficial pe 4 octombrie, la Biblioteca Naţională a României, situată în bulevardul Unirii, numărul 22 din Bucureşti. Publicul va putea vizita expoziţia între 5 şi 12 octombrie, iar intrarea va fi liberă.

Pe aceeaşi temă:

Filme de Oscar, proiectate la Biblioteca Naţională

Concert caritabil, pentru victimile violenţei domestice: studenţi teologi vor ţine un recital la Biblioteca Naţională

Oprescu l-a dat afară pe şeful Bibliotecii Metropolitane: management defectuos şi ineficienţă în administrarea banilor

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite