Fenomenul Pitești și premiera de la Sibiu - poveștile a 14 victime ale comunismului FOTO

0
Publicat:

Muzeul Național Brukenthal din Sibiu are în derulare un proiect destinat cunoașterii poveștilor a 14 sibieni arestați în timpul comunismului, în teribila închisoare de la Pitești, cunoscută drept cea mai dură, la nivel mondial, din blocul comunist.

Expoziție în premieră la Sibiu „Fenomenul Pitești. Adevărul față a comunismului în România” Colaj
Expoziție în premieră la Sibiu „Fenomenul Pitești. Adevărul față a comunismului în România” Colaj

Proiectul «Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România» (VEZI GALERIA FOTO) cuprinde o serie de activități care au debutat cu o expoziție în cadrul căreia au fost expuse în premieră la Sibiu în Muzeul de Istorie Casa Altemberger obiecte din închisoarea de la Pitești: de la mobilierul de celulă, la uniforma deținuților - zeghe, fișe matricole penale, cărți poștale trimise de deținuții politic familiilor și fotografii inedite.

„În următoarea perioadă, pe Facebook-ul Muzeului Național Brukenthal, vom posta câte o istorioară despre fiecare dintre cei 14 deținuți politici sibieni în parte”, a anunțat managerul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, Alexandru Chituță.

Miercuri, 6 decembrie 2023, cu ocazia marcării a 74 de ani de la începutul reeducării în Închisoarea Pitești, în muzeul sibian va fi organizat și primul tur ghidat gratuit al expoziției, prilej de comemorare a victimelor ororilor care au avut loc între 1949 și 1951 în temutul penitenciar, iar vineri, 8 decembrie 2023, în Sala Multimedia din Casa Albastră va avea loc proiecția documentarului „Supraviețuitorii Experimentului Pitești”.

Filmul va fi precedat de o prelegere susținută de Lucian Vasile, cercetător asociat Memorialului Închisoarea Pitești, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Expoziția itinerantă de la Sibiu va fi disponibilă publicului în perioada 28 noiembrie 2023 - 27 februarie 2024.

Una dintre curatoare Andreea Corca, muzeograf la Brukenthal și managerul instituției Alexandru Chituță au dezvăluit pentru „Adevărul” o serie de detalii mai puțin știute despre expoziția în premieră, dar și despre poveștile celor 14 sibieni, victime ale comunismului.

„Se dorește popularizarea poveștilor în speranța aflării de noi informații”

Istoricul Andreea Corca, care va organiza și turul ghidat, a menționat pentru „Adevărul” că nu se știe dacă mai există astăzi vreun supraviețuitor dintre cei 14 sibieni deținuți politici anticomuniști: „Deocamdată noi nu avem decât informațiile pe care le-am putut obține din fișele matricole penale care sunt expuse în sala Muzeului Casa Altemberger.... În rest, se mai știe, spre exemplu, despre Octavian Tomuța că a supraviețuit, pentru că Petru Cojocaru, cred, îl menționează la un moment dat în memoriile sale, cum că s-ar fi întâlnit undeva prin anii ´90, dar în rest avem prea puține informații despre ceilalți”.

„Dorim să-i putem integra istoriei locale și să le cinstim memoria”

Dar ceea ce se știe despre victimele din Sibiu va fi postat pe pagina de Facebook a Muzeului Național Brukenthal, după cum a anunțat și managerul instituției, pe perioada a mai bine de 14 zile, tocmai din dorința de a se afla mai multe detalii despre aceștia.

„Se dorește popularizarea poveștilor ca să putem obține noi informații, în cazul în care s-ar mai afla în viață măcar rude de-ale lor, care ne-ar putea oferi câteva amănunte. Pentru că dorim să-i putem integra istoriei locale și să le cinstim memoria, în măsura în care este posibil”, a mai precizat curatoarea Muzeului Brukenthal. 

«Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România», în premieră

„Este o bucurie ca Muzeul Național Brukenthal să realizeze în premieră expoziția «Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România», în colaborare cu Memorialul Închisoarea Pitești. Este o expoziție itinerantă, bilingvă, română/engleză, care conține informații despre «Fenomenul Pitești», despre cronologia represiunii din Penitenciarul Pitești, dar și obiecte originale din sistemul penitenciar comunist”, a menționat managerul Alexandru Chituță. 

Acesta a mai precizat și că: „Pe lângă toate celelalte colecții din Casa Altemberger, această expoziție vine cu o mărturie modernă din perioada comunistă care ne prezintă diferite figuri care au ajuns în Penitenciarul Pitești. Ce aducem noi, în plus, la lumină, sunt persoanele din Sibiu care au trăit clipe destul de grele acolo”.

Un penitenciar despre care și Maria Axinte, fondatoarea Memorialului Închisoarea Pitești recunoștea, cu ocazia inaugurării expoziției de la Sibiu, că a reprezentat „cel mai intensiv program de spălare a creierelor prin tortură din blocul comunist”.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite