Duelul pentru cel mai bun pictor român, la Art Safari. Nicolae Grigorescu sau Ioan Andreescu?
0Întrebat odată ce crede despre Ioan Andreescu (1850-1882), Nicolae Grigorescu a răspuns: „Andreescu este cel mai mare artist pe care l-a avut țara, socotindu-mă chiar şi pe mine. Dacă ar fi trăit, ar fi devenit fără îndoială marele nostru artist național.” (Radu Bogdan, Ion Andreescu, Editura Meridiane, 1961).
O asemenea mărturisire căpăta în gura lui Grigorescu - de obicei scump la vorbă şi sever în aprecieri - o valoare cu totul deosebită, pe care timpul a confirmat-o.
Din 7 martie, în noul sezon Art Safari vezi cine a câștigat acest duel, simbolic desigur. Ioan Andreescu este revelat publiului într-o expoziție-retrospectivă care marchează 175 de ani de la nașterea marelui artist.
Andreescu a fost într-adevăr un pictor excepțional și, incontestabil, cel mai profund dintre peisagiştii români. El s-a stins din viață la 32 de ani, înainte ca restrânsa lui faimă să apuce să se răspândească, înainte ca puterea sa de creație să dea acel rod îmbelşugat, capabil să exercite o influență asupra publicului larg și a pictorilor contemporani, aşa cum s-a întâmplat cu Grigorescu, după cum scria Radu Bogdan.
În 1873, pânzele aceluiași mare Grigorescu, care avea să rostească aceste cuvinte câteva decenii mai târziu, îl impresionează profund și influențează decisiv destinul tânărului profesor de desen de la seminarul din Buzău.
Inspirat de Grigorescu, se hotărăște să facă artă mare
S-a născut la 15/27 februarie 1850, în Bucureşti, dintr-o familie de negustori înstăriți, care avea să-şi piardă averea în anii când viitorul artist îşi făcea studiile secundare. Bănuindu-şi oarecare talent şi nevoit să-şi ajute părinţii şi frații, în 1869 Andreescu profită de recenta înființare, la Şcoala de arte frumoase condusă de Theodor Aman, a unei secțiuni de desen liniar şi caligrafie, şi urmează cursurile celor trei ani prevăzuți în program. După absolvire, reuşeşte cu multă greutate să fie numit profesor la catedra seminarului din Buzău.
Pornit la drum cu gândul modest de a se întreține dintr-o carieră de profesor de desen în provincie, construcția interioară a lui Ioan Andreescu se reorganizează hotărât, pentru a răspunde chemării artistice. Vizitând expoziția Amicilor Bellelor-Arte, în ianuarie 1873, și remarcând peisajele grigoresciene, infuzate cu modernitatea școlii franceze de la Barbizon, Andreescu devine conștient de talentul său și decide că trebuie să facă pictură.
În decursul următorilor zece ani, creația sa evoluează impresionant și atinge culmi nebănuite care marchează profund arta românească, orientând pentru prima dată actul creativ-artistic către o scară de valori ce pune mai presus emoția și expresivitatea decât suprafața și rigorile academice. Începând cu Andreescu, arta românească își va clădi cele mai însemnate caractere artistice, având la bază principiul libertății artistului de a-și explora propriile trăiri, creând condiții pentru apariția unor vârfuri precum Ștefan Luchian sau Nicolae Tonitza.
Un artist foarte diferit de maestrul admirat
Andreescu a învățat mult de la Grigorescu: dragostea de natură, de oamenii simpli, de lumea târgoveților şi a ţăranilor, disprețul față de formule şi convenții, plăcerea de a picta în aer liber. Totuşi, din primele clipe, tânărul pictor s-a dovedit a fi un artist foarte diferit de maestrul admirat. Andreescu se arăta cu desăvârșire refractar la tot ce era pitoresc. În fața naturii, el nu se oprea la aparențe, nu-l mişcau frumusețile exterioare; dincolo de acestea, desluşea înțelesuri şi stabilea analogii, explorând adâncimile.
Autentic, profund, melancolic, cu o viziune despre lume severă, realistă, dar de o sensibilitate uimitoare și plină de emoție, Ioan Andreescu rămâne, alături de Grigorescu, unul dintre cei mai mari artiști români, iar opera sa își păstrează, la mai bine de un secol, capacitatea de a impresiona privitorul contemporan.
Doar aproximativ 200 de lucrări sunt cunoscute!
„Expoziția de la Art Safari, organizată la 175 de ani de la nașterea marelui artist, își asumă dificila misiune de a reuni pentru public o bună parte din cele mai importante lucrări semnate de Ioan Andreescu, răspândite în colecții muzeale și particulare. Cu o operă cunoscută restrânsă, care însumează puțin peste 200 de picturi, Andreescu este pe cât de valoros, pe atât de rar întâlnit, iar organizarea unei expoziții dedicate este pentru public un prilej aparte de cunoaștere și de aprofundare a creației sale remarcabile. Autentic, profund, melancolic, cu o viziune despre lume severă, realistă, dar de o sensibilitate uimitoare și plină de emoție, Ioan Andreescu rămâne, alături de Grigorescu, unul dintre cei mai mari artiști români, iar opera sa își păstrează, la mai bine de un secol, capacitatea de a impresiona privitorul contemporan”, declară Maria Munteanu, curatoarea expoziției „Ioan Andreescu. Adevărul și imaginația”.
Importante instituții culturale din România se alătură ca parteneri expoziției și împrumută lucrări de pictură și grafică pentru articularea unei viziuni cât mai cuprinzătoare asupra operei lui Ioan Andreescu: Muzeul Național de Artă al României, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Național Timișoara, Muzeul de Artă Constanța, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, Complexul Muzeal Arad, Muzeul Orașului Lipova, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, Muzeul Bucovinei și Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău.
„Evenimentul de la Art Safari crează oportunitatea excepțională de a vedea laolaltă un număr semnificativ de lucrări rămase de la marele peisagist și de a privi, astfel, opera artistului în ansamblul său, de la timida perioadă de debut și până la succesul atins la singura expoziție personală a lui Andreescu, în 1882, cu câteva luni înainte de dispariția sa”, declară Maria Munteanu.
Programul noii ediții Art Safari
Expoziția va putea fi văzută în perioada 7 martie-27 iulie, în cadrul sezonului Art Safari Keep the Art Beat, cel mai amplu eveniment expozițional dedicat artei din România (dar și din Europa de Est).
Noul sezon propune un program de excepție: retrospective aniversare ale maeștrilor artei românești, Ioan Andreescu și Ion Țuculescu, Pictori uitați – comori ascunse ale artei românești, Young Blood 4.0, dedicat noului val de artiști contemporani, dar și „Împotriva curentului” – o expoziție de fotografie.
Poveștile artei sunt redate publicului prin experiențe speciale marca Art Safari: tururi ghidate nocturne și de zi, ateliere de artă pentru adulți și copii, brunch-uri duminicale.
În cele 15 ediții de până acum, Art Safari a înregistrat aproximativ 1 milion de vizitatori.