Curtea Supremă a SUA a răzbunat-o pe celebra fotografă Lynn Goldsmith. De ce trebuia să primească drepturi de autor
0Fotografa Lynn Goldsmith, al cărei instantaneu cu cântăreţul Prince a fost folosit de pictorul Andy Warhol, ar fi trebuit să primească drepturi de autor, a decis joi Curtea Supremă a SUA într-un dosar foarte urmărit în lumea artei, relatează AFP.
Judecătorii Curţii Supreme au decis că Lynn Goldsmith ar fi trebuit să fie remunerată deoarece portretul inspirat de fotografia ei a fost utilizat în scop "comercial": a fost folosit pe coperta unei reviste.
"Lucrarea originală realizată de Goldsmith, ca şi cea a altor fotografi, trebuie să fie protejată de dreptul de autor, chiar şi împotriva artiştilor cunoscuţi", a afirmat judecătoarea Sonia Sotomayor, în numele majorităţii curţii.
"Această formă de protecţie acoperă operele derivate care transformă operele originale", cu excepţia cazului în care prima este suficient de diferită de a doua, a adăugat ea.
În cazul portretului lui Prince, "Goldsmith şi fundaţia Warhol au utilizat în acelaşi scop comercial imaginea", a mai spus ea.
Dosarul în cauză îşi are sursa în 1981. Lynn Goldsmith, o fotografă renumită pentru că a imortalizat numeroase staruri rock, a propus săptămânalului Newsweek să fotografieze un muzician care începuse să devină cunoscut: Prince. Ea a realizat câteva fotografii alb-negru ale tânărului cu trăsături fine.
În 1984, albumul "Purple Rain" i-a adus celebritatea muzicianului. Revista Vanity Fair a vrut să-i dedice un articol şi i-a cerut lui Andy Warhol să-i realizeze portretul în stilul celebrelor sale gravuri colorate ale lui Marilyn Monroe sau Mao.
În schimbul sumei de 400 de dolari, Lynn Goldsmith a autorizat revista să folosească una dintre fotografiile ei pentru utilizarea exclusivă în acest articol. Intitulat "Purple Fame", textul este însoţit de portretul lui Prince, cu pielea mov şi părul negru, pe un fundal portocaliu strălucitor.
Povestea s-ar fi încheiat aici dacă Andy Warhol nu ar fi folosit această fotografie în toate tonurile pentru a crea o serie de 16 portrete ale muzicianului, pe care l-a admirat pentru talentul şi stilul său androgin.
Lynn Goldsmith le-a descoperit existenţa în 2016, la moartea lui Prince, când Vanity Fair a publicat pe prima pagină o imagine a artistului realizată după fotografia sa, însă de data aceasta pe fundal portocaliu.
Ea a contactat apoi Fundaţia Andy Warhol, care administrează colecţia artistului de la moartea acestuia în 1987, pentru a-şi revendica drepturile. Fundaţia a refuzat, deschizând calea unei bătălii legale intense care s-a încheiat cu decizia Curţii Supreme.