Corina Şuteu la bilanţ: „Conştiinţa mea este curată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corina Şuteu a prezentat, luni, conform unei relatări News.ro, bilanţul mandatului său de 7 luni la Ministerul Culturii, trecând în revistă realizările într-o administraţie ”prost plătită şi prost legitimată”, după cum a caracterizat instituţia, fiind împăcată cu deciziile luate.

”Am descoperit, la Ministerul Culturii, că este o administraţie prost plătită şi prost legitimată”, a declarat Corina Şuteu, citată de News.ro, la prezentarea bilanţului mandatului său. În urmă cu mai multe săptămâni, Şuteu atrăgea atenţia că, la Ministerul Culturii, angajaţii au salarii mici.

Cinematografia nu a fost domeniul său ”de predilecţie”, a mai spus Şuteu, ci politicile culturale.

”Mi s-a părut că acum este un domeniu din România, după zece ani în care a explodat în sensul bun, care nu are o industrie, adică acele instituţii care fac un artist să funcţioneze bine cu talentul pe care îl are”,

a completat ministrul.

Ea a punctat abordarea mai multor părţi legate de cinematografia românească - fondul cinematografic, diversificarea modului de susţinere a filmelor româneşti şi a coproducţiilor, distribuţia, sălile de cinema, dar şi patrimoniul cinematografic.

”Arhiva de la Sahia, pe care am descoperit-o anul acesta, se află într-un proces de decontaminare. În afară de echipa lui Caramitru, suntem prima echipă din MInisterul Culturii care a mers în arhivă”, a subliniat Şuteu.

După ample dezbateri, a spus ministrul, demarate în februarie 2016, modificările şi completările propuse la Legea cinematografiei au fost adoptate de Guvern în luna noiembrie. Oronanţa iniţială a fost actualizată ”în conformitate cu necesităţile actuale ale cinematografiei româneşti”.

Privitor la patrimoniul cultural, Corina Şuteu a precizat că aprobarea de către Guvern a tezelor patrimoniului - principii pe care se va construi o reglementare - este cea mai mare reuşită.

”O lege în acest sens ar fi fundamentală, ca o biblie, pe baza căreia se va îngriji patrimoniul”, a adăugat ministrul.

Finalizarea dosarului pentru înscrierea Roşiei Montane pe lista patrimoniului mondial UNESCO a fost un alt punct forte arătat de Corina Şuteu. ”Ministerul Culturii a făcut toate demersurile necesare. Am primit felicitări de la UNESCO pentru dosarul făcut împreună cu Institutul Naţional al Patrimoniului. Acum aşteptăm asumarea de guvern a depunerii”.

Ministrul a mai declarat luni că procedurile privind achiziţia sculpturii ”Cuminţenia Pământului” sunt stagnante. Ea şi-a exprimat speranţa că opera de artă a lui Constantin Brâncuşi va fi achiziţionată de statul român, iar în cursul zilei de luni se va întâlni cu reprezentanţii proprietarilor.

Strângerea unui milion de euro în campania ”Brâncuşi e al meu” este o adevărată reuşită, a mai spus Şuteu. ”Puteţi compara cu alte ţări. Să strângi în două luni 1 milion de euro pentru un obiectiv cultural este excepţional”, a mai spus ea.

”Nu am participat la modul în care s-a desfăşurat campania, dar mi-am asumat. Campania a repus un subiect cultural pe agenda publică. Sper ca achiziţionarea să fie posibilă şi noul Parlament să înţeleagă importanţa acestui fapt”, a mai menţionat Corina Şuteu.

Mandatul Corinei Şuteu a fost marcat şi de mai multe concursuri organizate pentru conducerea unora dintre instituţiile aflate în subordinea ministerului.

Pentru Muzeul Naţional al Ţăranului Român au fost organizate nu mai puţin de 3 concursuri. ”Liliana Passima este interimar, deşi a câştigat al treilea concurs, pentru că atât Vintilă Mihăilescu, cât şi Virgil Niţulescu s-au gândit să dea în judecată ministerul după primele două concursuri”, a afirmat Şuteu, fără a menţiona că Niţulescu a câştigat procesul, astfel, cel de-al treilea concurs a fost suspendat.

”Conştiinţa mea este curată. O instituţie trebuie condusă după principii etice”, a adăugat ea.

Acelaşi lucru îl poate spune Corina Şuteu şi despre concursul organizat pentru managementul Muzeului Naţional de Istorie a României. ”Ambii concurenţi au fost nemulţumiţi. Eu consider că am făcut aşa cum trebuie”.

Despre programul CultIn ea a spus că a fost reluat concursul deoarece, la Ministerul Culturii, nu exista înscris şi definit termenul de ”industrii creative”.

Referitor la Opera Naţională Bucureşti, Corina Şuteu a declarat că a moştenit probleme foarte mari. ”Am reuşit separarea ONB de Teatrul Naţional de Operetă, care trebuie să îşi găsească acum sediu.

”Criza a fost bine ţinută în frâu de actualul manager interimar. Acolo sunt probleme de personal, reorganizare, repertoriu. Opera trebuie să se reinventeze”, a mai spus Şuteu.

”Cultura are nevoie de valori etice fundamentale. Acum, prin legea 189/2008, care este catastrofală, modul în care sunt numiţi managerii nu ţine cont de etică. UItăm că suntem parte din Uniunea Europeană. Sunt primul ministru al Culturii care a ajuns, în ultimii 4 ani, la întâlnirile miniştrilor culturii care au loc la Bruxelles.Un minister al Culturii trebuie să acompanieze artiştii şi trebuie să se reconecteze la spaţii - nu doar la Capitală -, trebuie să servească spaţiului creativ, nu să fie rupt de realitatea dinamică”.

Corina Şuteu a fost numită ministru al Culturii pe 4 mai 2016. Expert şi consultant în domeniul managementului cultural şi al politicilor culturale europene şi director al Institutului Cultural Român de la New York în perioada 2006 - 2012, ea a fost numită de premierul Dacian Cioloş - în luna ianuarie a acestui an - în funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii. După ce Vlad Alexandrescu a demisionat, prim-ministrul a propus-o pe Şuteu pentru această funcţie.

Corina Şuteu este al 24-lea ministru al Culturii în ultimii 27 de ani.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite