Cine a fost cu adevărat „omul cu masca de fier”?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul cu masca de fier FOTO Arhivă
Omul cu masca de fier FOTO Arhivă

Una dintre cele mai controversate enigme ale istoriei franceze, care a inspirat mulţi romancieri de-a lungul timpului, este cea a „omului cu masca de fier”. De la simplu valet, la un posibil frate geamăn al regelui Ludovic al XIV-lea, adevărata identitate a prizonierului a rămas necunoscută până în zilele noastre.

Primul document în care se atestă existenţa unui prizonier cu mască apare în anul 1669, atunci când ofiţerul fortăreţei Pignerol, Benigne d’Auvergne de Saint-Mars, consemnează un raport cu privire la cinci deţinuţi, unul dintre ei considerându-se a fi „omul cu masca de fier”.

După aproximativ 10 ani, ofiţerul fortăreţei Pignerol, Saint-Mars, este transferat în calitate de guvernator la Exiles, precum şi în insulele franceze Sfânta Margareta şi Sfântul Honoriu. În toate aceste deplasări, se spune că omul cu mască l-a însoţit pe guvernator, ceea ce întăreşte ideea potrivit căreia prizonierul ar fi fost o persoană importantă.

În anul 1698, în urma unui ordin emis de regele Ludovic al XIV-lea, Saint-Mars devine guvernator al Bastiliei. Şi de această dată, omul cu masca de fier a fost întemniţat în închisoare, sub supravegherea expresă a lui Saint-Mars. Peste aproximativ patru ani, prizonierul enigmatic se stinge din viaţă, provocând uimire, cât şi unele actiuni care pot sugera dorinţa de a scăpa de urmele acestuia: înmormântarea are loc în grabă, certificatul de deces este distrus într-un foc, iar toate lucruri persoanele ale prizonierului sunt aruncate, ori arse.

Cu toate acestea, sfârşitul omului cu masca de fier a însemnat începutul unei dezbateri pasionale, în numeroase colţuri ale lumii, cu privire la identitatea prizonierului anonim.

O primă ipoteză lansată a fost că omul cu mască ar fi fratele geamăn al regelui francez Ludovic al XIV-lea, pus în spatele gratiilor deoarece ar fi reprezentat o ameninţare pentru tron. Cei care susţineau această variantă credeau totodată că regele este un fiu nelegitim, adevăratul moştenitor al tronului francez fiind prizonierul cu mască.

Au existat de asemenea interpretări potrivit cărora prizonierul ar fi fost mai degrabă un simplu valet, pe nume Eustache Dauger, care ar fi declarat că este fratele geamăn al acestuia. Nu puţine sunt variantele care sugerează că omul cu masca de fier ar fi fost închis mai degrabă pentru că ar fi avut o relaţie secretă cu regina Ana de Austria, soţia lui Ludovic al XIII-lea.

Au fost şi persoane care au refuzat să creadă că prizonierul este de viţă nobilă, una dintre ele fiind prinţesa Elisabeth Charlotte d'Orleans. Aceasta credea că misteriosul prizonier este un lord englez, închis pentru un complot împotriva regelui William al Angliei.

Unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori şi filosofi din lume, Voltaire, a scris despre enigmaticul prizonier în cartea sa, Siecle de Louis XIV, subliniind că acesta era mereu transferat dintr-o închisoare în alta fără ca faţa să îi fie văzută vreodată.

Mai mult decât atât, se spune că Voltaire, atunci când a fost chiar el trimis în spatele gratiilor la Bastilia, a avut şansa să afle mai multe detalii despre „omul cu mască” chiar de la gardienii în a cărui pază se afla. Filosoful francez spunea că prizonierul era un om din înalta societate, iar tratamentul pe care îl primea în închisoare era unul demn de un rege sau, în orice caz, demn de o persoană cu influenţă.

O opinie asemănătoare a fost sugerată şi de către scriitorul Alexandre Dumas în celebrul său roman „Contele de Monte-Cristo”.

Încă o încercare de a afla identitatea bărbatului misterios care purta masca de fier a fost făcută de criptologul Etienne Bazeries, care a reuşit să descifreze mai multe coduri secrete din scrisorile lui Ludovic al XIV-lea. Astfel, el a sugerat că regele ar fi cerut închiderea unui comandant care a provocat înfrângerea armatei franceze în nordul Italiei.

Conform criptologului, comandantul Vivian Labbe a fost adus în închisoarea din Pignerol, fiind lăsat să se plimbe liber, în timpul zilei, dar numai cu o mască. Ulterior, câteva surse contraziceau această variantă, deoarece Vivian Labbe fusese văzut în libertate în jurul anului 1700.

Chiar dacă se cunosc o serie de informaţii despre prizonierul cu mască, nimeni nu poate afirma cu exactitate cine a fost acesta. Un mister aşadar care durează de mai bine de 300 de ani.


Citeşte şi:

Cine a fost adevăratul Don Juan

Tradiţiile leagă mitul seducătorului-tip de Spania. Percepţia Europei asupra Spaniei, încă de la naşterea legendei lui Don Juan (în secolul al XVII-lea), a fost una a declinului şi decadenţei. În acest context, rivalii, dar şi victimele Spaniei au găsit o satisfacţie răzbunătoare în promovarea imaginilor negative ale duşmanului.

Testamentul Regelui Carol I al României

„TESTAMENTUL MEU scris şi iscălit de propria mea mână la 14/26 februarie 1899, în Capitala mea, Bucureşti”, nota Regele Carol I, se arată într-un ediţia online a revistei „Historia”.

Cum au ajuns românii să invadeze Bulgaria în 1913 din cauza unei neînţelegeri

Românii şi bulgarii au reprezentat mult timp două popoare din al căror bagaj specific manifestărilor orgliului naţional părea să lipsească tocmai spiritul înfruntării.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite