Celebrul Mariss Janson va dirija Concertul de Anul Nou de la Viena

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concertul de Anul Nou  al Orchestrei Filarmonice din Viena este un concert ce are loc în fiecare an în dimineaţa zilei de 1 ianuarie la Viena în Austria
Concertul de Anul Nou  al Orchestrei Filarmonice din Viena este un concert ce are loc în fiecare an în dimineaţa zilei de 1 ianuarie la Viena în Austria

Sub bagheta dirijorală a letonului Mariss Janson, Concertul de Anul Nou de la Viena are loc în faimoasa Golden Hall a Operei din Viena, tot în prima zi noului an. Mariss Jansons, a cărui colaborare muzicală cu Filarmonica vieneză datează din 1992, a mai dirijat faimosul concert de două ori – în 2006 şi în 2012. Concertul de Anul Nou de la Viena va fi transmis în direct la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Ediţia din 2016 a Concertului de Anul Nou de la Viena reprezintă cea de-a 75-a aniversare a acestui eveniment cultural unic. Concertul va fi transmis în peste 90 de ţări din întreaga lume şi se estimează o audienţă de 50 de milioane de telespectatori.

Concertul de Anul Nou  al Orchestrei Filarmonice din Viena este un concert ce are loc în fiecare an în dimineaţa zilei de 1 ianuarie la Viena în Austria.

Muzica este în principal cea a familiei Strauss (Johann Strauss (tatăl), Johann Strauss (fiul), Josef Strauss şi Eduard Strauss). Florile care decorează sala de concert Wiener Musikverein sunt donate anual de către oraşul San Remo din Italia.

Concertul se termină totdeauna cu o serie de bis-uri după programul principal. Apoi muzicienii urează în cor audienţei un an nou fericit şi încheie concertul cu Valsul Dunărea Albastră al lui Johann Strauss II urmat de Marşul lui Radetzky. În timpul acestei ultime piese, audienţa aplaudă în ritmul melodiei iar dirijorul se întoarce să dirijeze audienţa în locul orchestrei. O schimbare faţă de organizarea tradiţională a sfârşitului concertului în perioada recentă a avut loc cu ocazia concertului in 2005 dirijat de Lorin Maazel, când programul s-a terminat cu valsul „Dunărea albastră” în semn de respect faţă de victimele cutremurului din Oceanul Indian din 2004.

Primul concert a avut loc în 1939 (pe 31 decembrie al acelui an) şi a fost dirijat de Clemens Krauss. În 2006, nu pentru prima dată în istoria concertului de anul nou, a fost interpretată o partitură de Mozart: uvertura Nuntei lui Figaro.

Concertul este difuzat în direct din 1959 de către ORF - televiziunea de stat austriacă şi preluat de către reţeaua Eurovision. În Statele Unite concertul a fost difuzat câţiva ani de către postul PBS. Din 2006 o serie de state africane (Botswana, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Swaziland, Zambia şi Zimbabwe) precum şi din America Latină (Ecuador şi Bolivia) au început să transmită spectacolul.

Jansons a mai dirijat în 2006 şi 2012, la Viena

image

Născut în 1943 în capitala letonă Riga, Mariss Jansons a crescut în Uniunea Sovietică, fiind fiul dirijorului Arvids Jansons. A studiat vioara, viola şi pianul şi a absolvit magna cum laude Conservatorul din Leningrad, cu specializarea dirijare. A studiat la Viena cu Hans Swarowsky, iar apoi în Salzburg, cu Herbert von Karajan. În 1971, Mariss Jansons a fost câştigătorul unui concurs al dirijorilor organizat de Fundaţia Herbert von Karajan din Berlin. A fost în mod decisiv influenţat de legendarul dirijor rus Evgeny Mravinsky, care l-a luat ca asistent în 1971 la Filarmonica din Leningrad.

Din 1979 până în 2000, Jansons a stabilit noi standarde în calitate de prim dirijor al Filarmonicii din Oslo, pe care a condus-o către topul orchestrelor internaţionale. Şi tot Jansons a avut şi rolul de dirijor principal invitat al London Philharmonic Orchestra (1992 – 1997), precum şi cel de dirijor principal al Pittsburgh Symphony Orchestra (1997 – 2004). În 2004 a devenit dirijor principal al Royal Concertgebow Orchestra din Amsterdam, dar a continuat să colaboreze cu alte mari orchestre din întreaga lume.

Semnificative sunt colaborările sale cu Filarmonicile din Viena şi Berlin. Jansons a condus aceste orchestre în mod curent la Viena şi Berlin, dar şi în turneele pe care le-au susţinut prin Europa, Statele Unite şi Japonia. Cu aceste orchestre sau cu altele, Mariss Jansons este mereu artistul invitat al Festivalului Salzburg.

Pentru cei care nu au putut urmări transmisiunea în direct de la Viena, concertul poate fi vizionat în reluare, tot la TVR 1, în data de 2 ianuarie, începând cu ora 09.35.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite