Cele mai bune filme pentru copii şi tineri la festivalul KINOdiseea 2016 VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din filmul „La drum cu tata“
Imagine din filmul „La drum cu tata“

Ediţia a VIII-a a festivalului KINOdiseea se va desfăşura în perioada 10-20 noiembrie şi va include pentru prima dată o competiţie internaţională de filme pentru adolescenţi: KINOdiseea Youth.

KINOdiseea, unul dintre cele mai mari festivaluri de filme pentru copii din Europa Centrală şi de Sud-Est, se va desfăşura anul acesta în perioada 10-20 noiembrie. Cinema PRO, Cinema Eforie, Cinema Elvira Popescu, Noul Cinematograf al Regizorului Român şi Hollywood Multiplex sunt cinematografele care găzduiesc numărul record de premiere şi evenimente conexe (workshop-uri, sesiuni de Q&A, seminarii şi faimosul Bal Mascat). KINOdiseea a pregătit pentru anul acesta 38 lungmetraje, 80 scurtmetraje, 28 de ateliere şi un bal mascat.

Noua secţiune KINOdiseea Youth va prezenta 10 filme despre maturizare, aventură şi iubire, printre care Sing Street, Sparrows, My name is Emily, dar şi filmul românesc La drum cu tata. KINOdiseea 2016 aduce actori şi regizori premiaţi la importante festivaluri internaţionale, care se vor întâlni cu publicul tânăr în cadrul sesiunilor de întrebări deschise.

Tematica acestui an - “You can do anything!” - se va regăsi în subiectele abordate de majoritatea filmelor din ediţia de anul acesta.

Istorii despre muzică şi dragoste, consolare şi maturizare, acceptare şi grijă, aventură şi necunoscut în cele zece filme memorabile din noua secţiune competitivă a festivalului, dedicată publicului cu o vârstă de peste 14 ani şi cinefililor:

SPARROWS, Islanda - r. Rúnar Runarsson, premieră naţională - a câştigat premiul Golden Seashell pentru cel mai bun film la San Sebastian Film Festival, 4 premii la Les Arcs European Film Festival şi se află în cursa pentru cel mai bun film la Oscarurile din 2017. Regizorul nominalizat la Oscar Rúnar Rúnarsson, tratează în acest film tranziţia ezitantă a unui băiat înspre viaţa adultă. Personajul se luptă cu părţile întunecate ale traiului dintr-un orăşel de provincie, forţat să devină bărbat. „Sparrows e la înălţime... Cu imagini care rămân întipărite în memorie şi cu performanţe actoriceşti de neuitat, este un film excelent.” (Twitch)

SING STREET, UK - r. John Carney, premieră naţională - a câştigat premiile pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cea mai bună coloană sonoră şi cel mai bun actor într-un rol secundar la Irish Film and Television Awards.

„Sing Street” ne întoarce în timp, în Dublin-ul anilor 80', văzut prin ochii unui băiat de 14 ani pe nume Conor. Acesta caută o scăpare dintr-o casă plină de certurile părinţilor şi probleme financiare, încercând, în acelaşi timp, să se adapteze unei noi şcoli, unde elevii şi profesorii sunt duri. Regizorul John Carney este cunoscut pentru filmul Once (Oscarul pentru cea mai bună coloană sonoră) şi pentru filmul nominalizat la Oscar Begin Again, cu Keira Knightley. „Sing Street” ne arată o lume în care muzica are puterea de a ne transforma viaţa.

MY NAME IS EMILY, r. Simon Fitzmaurice, premieră naţională - Acesta este deja celebrul film realizat prin strângere de fonduri de către Simon Fitzmaurice, în timp ce suferea de neiertătoarele simptome ale bolii neuronului motor Regizorul irlandez este singura persoană din lume care a realizat un film în timp ce suferea de SNM.

My name is Emily a câştigat Discovery Award la Dublin IFF. După moartea neaşteptată a mamei sale şi după ce tatăl ei este internat într-un spital psihiatric, Emily este trimisă la o familie adoptivă din Dublin. După ce a trăit mult timp cu speranţa speranţa că tatăl ei va fi externat din spital şi vor trăi din nou împreună, aceasta pleacă într-o aventură alături de colegul ei, Arden, pentru a-şi scoate tatăl din clinică. În aventura lor, cei dor tineri vor învăţa multe depre viaţă, moarte şi renunţare.

KINOdiseea

THAT TRIP WE TOOK WITH DAD/ LA DRUM CU TATA, r. Anca-Miruna Lăzărescu (foto dreapta), premieră naţională. Filmul plasat în anul 1968 îi prezintă pe fraţii Mihai şi Emil, de origine româno-germană, locuiesc în Arad şi au un singur lucru în comun: îngrijorarea pe care o simt faţă de tatăl lor bolnav. Într-o zi, soseşte vestea că tatăl lor poate fi operat la Dresda, iar ei întâlnesc în calea lor spre RDG, tancurile care aveau să fie implicate în Primăvara de la Praga. Întâlnire neaşteptată cu duşmanii de clasă – poate această situaţie să se termine cu bine?

Regizoarea Anca Miruna Lăzărescu va fi prezentă la KINOdiseea alături de actorii din film. Anca Miruna Lăzărescu este cunoscută pentru filmul Apele tac, cel mai premiat scurtmetraj românesc din istorie, Festivalul Internaţional de la Berlin, European Film Awards, Premiile GOPO, Queens World Film Festival, etc.


Printre invitaţii internaţionali de la secţiunea KINOdiseea YOUTH, se mai află:

Florian Gaag este regizorul filmului LenaLove, care este cunoscut pentru filmul Wholetrain, premiat la Berlinale şi Molodist IFF.

Filmul sloven NIKA va fi prezentat de către regizorul Slobodan Maksimovic, alături de actriţa principală, Ylenia Mahnic. El a mai regizat şi Thanks for Sunderland, unul dintre cele mai populare filme slovene, care a câştigat 4 premii la Slovene Film Festival.

Filmul rusesc Terenul/The Pitch va fi prezentat publicului roman de către actorul principal Kirill Degtyar şi regizorul Edward Bordukov. Acesta este primul film rusesc care abordează relaţiile inter-etnice dintre tineri şi prezintă fascinanta poveste a unui tânăr care doreşte să devină fotbalist profesionist. “The Pitch arată cum, într-o lume agresivă, oameni tineri şi moderni îşi pot folosi energia într-un mod pacifist. În ţara noastră uriaşă, oamenii cu diferite origini etnice trebuie cu adevărat să-şi găsescă puncte comune. Oamenii care trăiesc unul laolaltă cu celălalt nu trebuie să ajungă să se izoleze. Micul stadion, care serveşte drept punct central pentru cea mai mare parte din film, este o metaforă a oraşului, a ţării, a lumii.” (Edward Bordukov).

În afara Competiţiei, va putea fi urmărită docu-drama Fiica mea, Anne Frank/My daughter Anne Frank, în regia lui Raymond Ley.

Filmele din secţiunea KINOdiseea YOUTH vor fi jurizate de un juriu de adolescenţi şi de un juriu de profesionişti din industria filmului, printre care se numără actriţa Maria Dinulescu.

Detalii despre filme găsiţi pe site-ul festivalului: http://www.kinodiseea.ro/.

Anca Miruna Lăzărescu

Cele mai bune 15 filme ale anului, din 12 ţări, în competiţia KINOdiseea Junior

Timp de 7 ani, KINOdiseea a adus publicului bucureştean cele mai noi, iubite şi apreciate filme pentru copii, filme premiate la festivaluri internaţionale şi aclamate de majoritatea criticilor. Anul acesta, competiţia de filme pentru copii KINOdiseea Junior aduce în faţa publicului 15 filme, înscrise în cursa pentru premiile KINOdiseea Junior. Competiţia are loc în perioada 10-20 noiembrie, iar, la final, juriul KINOdiseea va alege un film care să participe la competiţia European Film Awards - Young Audience Award.

De-a lungul anilor, festivalul s-a dovedit a fi cea mai importantă modalitate pentru ca tinerii din România să descopere ce e nou în arta cinematografică chiar de la regizorii, producătorii şi actorii filmelor. În 2016, prin filmele proiectate în competiţie, KINOdiseea le spune copiilor şi tinerilor “You can do anything!”.

Selecţia filmelor de lungmetraj de la KINOdiseea ICFF a fost realizată de Ligia Keşişian Mitulescu, directorul artistic KINOdiseea. “Este o responsabilitate foarte mare să alegi cele mai bune filme pentru KINOdiseea - în fiecare an, avem tineri spectatori care se află pentru prima dată la cinematograf, e important ca fiecare dintre filmele selectate să încurajeze dragostea pentru film, să îi inspire pe cei mici, să îi ajute să descopere lumea prin intermediul marelui ecran, să fie empatici cu alţi copii din întreaga lume, din diferite medii. Copiii învaţă să fie mai buni, să aibă curaj să îşi urmeze visele şi să fie atenţi la cei din jurul lor”, a declarat aceasta.

Printre filmele selectate în competiţia KINOdiseea Junior se numără cel mai recent film al lui Taika Waititi (regizor nominalizat la Oscar, care va conduce noul film din seria Marvel, Thor: Ragnarok), Hunt for the Wilderpeople, prezentat în premieră la Bucureşti. Premiat la Festivalul Internaţional de Film de la Edinburgh, Boston, Seattle, San Francisco şi multe altele, filmul spune povestea lui Ricky Baker, un tânăr rebel care se auto-proclamă gangster. Mutat de la oraş la ţară, acesta pare că îşi regăseşte drumul, până când o întâmplare nefericită îi poate schimba din nou soarta.

Tot o premieră naţională va fi şi filmul Abulele, descoperirea anului în Israel. O poveste sensibilă despre prietenia dintre Adam, un băieţel de 10 ani şi Abulele, un “monstru” străvechi, de dimensiunea unui urs. Un mare success de box office în Israel (peste 150 000 de bilete vândute), Abulele se pregăteşte să cucerească publicul din România.

Din Turcia vine Rauf, o poveste emoţionantă de iubire ce are loc într-un sat kurd din estul Turciei (filmările s-au făcut undeva lângă Kars). Rauf, un băieţel de 11 ani pleacă în căutarea culorii roz care, speră el, o va determina pe Zana să înţeleagă iubirea lui. Filmul a avut premiera mondială în Competiţia KPlus din secţiunea Generation – Berlinale 2016 şi a fost nominalizat la Young Audience Award la EFA. Filmul Rauf va fi prezentat la KINOdiseea de către regizorii Soner Caner şi Bariş Kaya.

Câştigătorul Audience Award la European Film Awards şi al unei menţiuni speciale la Berlin, Miss Impossible spune povestea lui Aurore, o fată de 13 ani cu o personalitate complexă, care trebuie să repete anul şcolar. Pentru a alunga plictiseala, Aurore schimbă mai multe identităţi sociale, dintre care niciuna nu pare să i se potrivească, până în momentul în care i se cere să intre într-o trupă rock de băieţi.

Din Franţa vine, în premieră în România, The Children of Chance, o poveste din Parisul celui de-al doile război mondial. Maurice Gutman, un băiat evreu, îşi rupe piciorul şi este adus la un spital din suburbiile Parisului. El crede că boala e singura cauză pentru şederea lui prelungită în spital, însă este ascuns de germani, de către doctorul Daviel şi de către asistenta şefă, Véronique. The Children of Chance a fost premiat cu trofeul ECFA în cadrul Schlingel Film Festival.

Din competiţia KINOdiseea Junior mai fac parte titluri precum: My Life as a Courgette, The Day my Father Became a Bush, Chidiya, Mr. Frog, The Eagle Huntress, Pat and Mat, Blanka, Jill and Joy’s Winter, Siv Sleeps Astray, At Eye Level.
Mai multe detalii despre filmele din competiţie şi programul festivalului, pe site-ul http://www.kinodiseea.ro/.

KINOdiseea, unul dintre cele mai mari festivaluri de filme pentru publicul tânră din Europa Centrală şi de Sud-Est, se va desfăşura anul acesta în perioada 10-20 noiembrie la Cinema PRO, Cinemateca Eforie, Cinema Elvira Popescu, Noul Cinematograf al Regizorului Român şi Hollywood Multiplex.

De luni până vineri, la Cinemateca Eforie, între orele 10 şi 16:30, intrarea este liberă, pentru restul proiecţiilor din timpul festivalului biletele costă 7 lei pentru copii şi 10 lei pentru adulţi şi se pot achiziţiona de pe www.eventbook.ro

Premieră românească la KINOdiseea

La drum cu tata, filmul de debut al regizoarei Anca Miruna Lăzărescu, cunoscută pentru scurtmetrajul Apele Tac, cel mai premiat scurtmetraj românesc din toate timpurile, cu peste 80 de premii câştigate la festivalurile internaţionale, va avea premiera la KINOdiseea.

Acţiunea filmului se întâmplă în 1968, la Arad. Fraţii Mihai şi Emil, de origine româno-germană, au un singur lucru în comun: îngrijorarea pe care o simt faţă de tatăl lor bolnav. Mihai, fratele mai mare, pare să se fi împăcat cu soarta în România ceauşistă, unde este medic şi, cu inima îndoită, informator al securităţii. Emil însă, luptă cu înfocare împotriva amprentelor staliniste, intrând astfel în situaţii din care numai prudenţa fratelui său mai mare îl poate salva. Într-o zi, soseşte vestea că tatăl lor poate fi operat la Dresda. Ne aflăm însă în anul 1968, iar ei întâlnesc, în calea lor spre destinatie, tancurile care aveau să fie implicate în Primăvara de la Praga. De vreme ce România refuză să se alieze cu Uniunea Sovietică, cei trei ajung într-o tabără temporară in RDG. Din cauza interventiei graniţa germano-cehoslovacă se inchide, iar cei trei nu se mai pot întoarce înapoi în România.

Negăsind o altă soluţie pentru apatriere, celor trei li se oferă o viză de tranzit şi le este, astfel, îngăduit accesul în Republica Federală Germană. Complet nepregatită, familia trece peste hotare: întâlnire neaşteptată cu duşmanii de clasă – poate această situaţie să se termine cu bine?

Filmul va avea premiera duminică, 13 noiembrie, de la ora 19:30 la CinemaPro şi va fi reluat luni, 14 noiembrie, de la ora 17:00, la Cinema Elvira Popescu. La ambele proiecţii ale filmului vor fi prezenţi regizoarea filmului Anca Miruna Lăzărescu şi actorii Alex Mărgineanu şi Răzvan Enciu.



Focus Germania şi filme de Oscar la KINOdiseea

Printre premierele KINOdiseea de anul acesta se află şi filmul german Heidi, cea mai nouă ecranizare a celebrei cărţi scrisă de Johanna Spyri. Tot în premieră în România va fi difuzat şi filmul Rico, Oskar şi piatra misterioasă, povestea a doi prieteni ce pleacă într-o aventură la mare, împreună cu căţelul Porsche. Povestea extrem de personală a Annei Frank, văzută dintr-o perspectivă diferită faţă de cea din 1945, de la Amsterdam este spusă în Fiica mea, Anne Frank. Aceste trei filme fac parte din secţiunea Focus Germany .

Tot din Germania, în premieră naţională vine Fortune Favors Brave, povestea a două fetiţe care trebuie să aibă grijă de un restaurant, după ce mama lor trebuie să se întoarcă, pe neşteptate, în Vietnam pentru a avea grijă de bunica lor grav bolnavă. De acest lucru nu trebuie să afle nimeni din afara comunităţii vietnameze şi cu atât mai mult protecţia copilului. Proiecţia este realizată în parteneriat cu Institutul Goethe, alături de filmul Aventurile lui Nelly.

Printre filmele prezentate la KINOdiseea se numără filme-cult, filme necesare, care au scris istorie. Cu Palme d’Or la Cannes în 2008 şi nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film strain, “În clasă / Entre les Murs” prezintă un an din cariera tânărului profesor de limba şi literatura franceză, Francois (interpretat de Francois Begaudeau), care predă elevilor de 14 ani, la o şcoală publică de cartier din Paris, populată majoritar de imigranţi.

O proiecţie specială o va avea şi filmul Cinema Paradiso câştigătorul premiului Oscar şi al Globului de Aur, cu 3 premii BAFTA în 1990.

Povestea ascensiunii lui Bugsy Malone, faimos gangster al New York-ului anilor ’20 este spusă în celebrul Bugsy Malone, din 1976, nominalizat la Premiul Oscar pentru Cea mai bună coloană sonoră, nominalizat la 3 Globuri de Aur, câştigător al premiilor BAFTA pentru Cel mai bun scenariu, Cea mai bună scenografie, Cea mai bună coloană sonoră.

Cel mai vechi  lungmetraj de animaţie, din 1926, Aventurile prinţului Achmed / The Adventures of Prince Achmed are la bază poveşti din „O mie şi una de nopţi”.

Cu o nominalizare la Globurile de Aur pentru cel mai bun film de comedie în 2000, şi nominalizat la European Film Awards şi BAFTA, Evadarea din Coteţ / Chicken Run spune povestea unor colocatari la ferma de ouă Tweedy unde orice găină care nu furnizează micul dejun poate sfârşi pe post de cină.

Mai multe detalii despre filmele din competiţie şi programul festivalului, pe site-ul http://www.kinodiseea.ro/.

KINOdiseea, unul dintre cele mai mari festivaluri de filme pentru publicul tânăr din Europa Centrală şi de Sud-Est, se va desfăşura anul acesta în perioada 10-20 noiembrie la Cinema PRO, Cinemateca Eforie, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Ţăranului Român şi Hollywood Multiplex.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite