Bătălia de la Tannenberg din Primul Război Mondial: înfrângerea dezastruoasă a ruşilor, care avea să decidă evoluţia frontului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prizonierii ruşi care au căzut în mâinile nemţilor, după Bătălia de la Tannenberg FOTO wikipedia.org
Prizonierii ruşi care au căzut în mâinile nemţilor, după Bătălia de la Tannenberg FOTO wikipedia.org

Bătălia de la Tannenberg, din 26-30 august 1914, a fost una din primele mari bătălii ale Primului Război Mondial şi prima victorie importantă a Germaniei pe Frontul de Est.

Ceea ce părea a fi, la început, o bătălie în care Rusia avea să fie avantajată de iniţiativa ofensivei şi de superioritatea numerică, s-a terminat printr-o înfrângere dezastruoasă pentru ruşi, care avea să decidă, pentru următoarele luni, evoluţia frontului.

În cadrul bătăliei s-au confruntat Armata 8 Germană (150.000 de soldaţi), condusă, iniţial, de generalul Prittwitz, iar apoi de Paul von Hindenburg şi Erich Ludendorff, şi Armata 2 Rusă (230.000 de soldaţi), aflată sub conducerea Generalului Aleksandr Samsonov.

Bătălia de la Tannenberg ar fi putut avea o altă soartă, căci – spre suprinderea tuturor – comandamentul rus reuşise să trimită două armate în Prusia de Est în doar două săptămâni de la începutul războiului, în timp ce armata germană avea principalele forţe concentrate în vest, împotriva Franţei. Astfel, Armata 1 Rusă, condusă de generalul Rennenkampf, şi Armata 2, condusă de Samsonov, au pătruns în teritoriile prusace în două puncte, nord-est şi sud-vest, şi urmau să se unească pentru a încercui Armata 8 staţionată în Prusia.

Bătălia de la Tannenberg s-a purtat de fapt la 30km depărtare de oraşul cu acest nume. Ea şi-a căpătat numele la sugestia colonelului german Maximilian Hoffmann; în numele ideologiei naţionaliste germane, el a propus ca bătălia să împrumute acest nume pentru a face trimitere la bătălia medievală de la Tannenberg, din 1410, în care cavalerii teutoni fuseseră învinşi de polonezi şi lituanieni. Astfel, victoria obţinută reprezenta revanşa poporului german faţă de înfrângerea suferită în urmă cu cinci secole.

Prima confruntare are loc la Gumbinnen, pe 20 august, când armata lui Rennenkampf câştigă o bătălie împotriva Armatei 8 germane (incomplete, formate din doar 8 divizii), comandate de Maximilian von Prittwitz. Învins, acesta se retrage spre Vistula pentru a nu fi complet încercuit, în timp ce generalul rus decide să oprească înaintarea spre vest pentru a-şi reconsolida forţele. Din cauza prestaţiei sale slabe, Prittwitz este înlocuit cu Hindenburg şi Ludendorff, care anulează decizia de retragere, alegând în schimb să iniţieze un plan de acţiune pregătit anterior de colonelul Hoffmann.

Citeşte continuarea pe historia.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite