„Anonimul” se întoarce în Delta Dunării
0Artişti cunoscuţi, filme premiate, o competiţie de scurtmetraje şi una de lungmetraje, atmosfera din satul filmului, parfumul Deltei sunt doar câteva dintre atracţiile celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Anonimul, care, după un ocol de un an prin Bucureşti, se întoarce acum la Sfântu Gheorghe, în spaţiul care l-a consacrat.
Timp de o săptămână, între 17 şi 23 august, în Delta Dunării se vor proiecta filme de cea mai bună calitate, în diversele secţiuni ale festivalului care se deschide mâine seară cu lungmetrajul „The Lobster/Homarul”, de Yorgos Lanthimos, distins cu premiul juriului la ediţia din acest an a Festivalului de la Cannes, unde a stârnit numeroase controverse. Colin Farrell şi Rachel Weisz vor putea fi văzuţi astăzi, în deschiderea evenimentului, în filmul lui Yorgos Lanthimos, o poveste de dragoste plasată într-un viitor apropiat, într-un scenariu cu adieri de SF, în care, oamenii singuri sunt arestaţi şi duşi în Hotel, un loc unde sunt obligaţi ca, în timp de 45 de zile, să-şi găsească o pereche, fără să se îndrăgostească, altfel urmând să fie transformaţi în animale şi trimişi în Pădure.
„Ideea filmului a pornit de la discuţii despre felul în care sunt văzuţi cei care nu reuşesc să aibă o relaţie, despre faptul că eşti considerat inferior dacă nu poţi fi cu cineva, despre eforturile pe care oamenii le fac pentru a fi cu cineva”, declara regizorul Yorgos Lanthimos.
Publicul va alege filmul câştigător
Într-o conferinţă de presă, desfăşurată la Bucureşti organizatorii au prezentat atracţiile ediţiei din acest an, pe care însă, numai cei care au curajul de a se aventura până în micuţa localitate din Delta Dunării le vor putea savura altfel decât în sala de cinema. „Acolo e o altă lumină, timpul trece altfel. Acelaşi film, văzut acolo, este altfel decât văzut într-o sală de cinema”, spunea directoarea festivalului Miruna Berescu.
Producţii premiate precum „Comoara” lui Corneliu Porumboiu şi „Aferim!” al lui Radu Jude vor fi prezentate în secţiunea „Romanian Off”, care cuprinde zece filme, alături de lungmetrajul „De ce eu?” al lui Tudor Giurgiu, „Bucureşti Nonstop” şi „Youtube Bazaar”, ambele de Dan Chişu, „Vera” de Dorian Boguţă şi documentarul „Chuck Norris vs Communism” de Ilinca Călugăreanu.
Competiţia de lungmetraje, a cărei selecţie a fost realizată de Ludmila Cvikova, cuprinde şase producţii, printre care filmul românesc „Lumea e a mea” de Nicolae Constantin Tănase, distins cu menţiunea specială a secţiunii competiţionale East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary. Alături de el, în concursul ale cărui premii vor fi acordate prin votul publicului se află „Cerul de deasupra noastră” de Marinus Groothof, „Pescăruşii” de Ella Manzheeva, „Max & Lenny” de Fred Nicolas, „Corpul”, de Malgorzata Szumowska, şi „Copii” de Jaro Vojtek. Realizatorii acestor şase filme vor fi cu toţii prezenţi la faţa locului.
Concerte şi „actori în spatele camerei”
Pentru prima dată, în acest an scurtmetrajele româneşti şi cele străine concurează în secţiuni diferite, „pentru a fi împăcată toată lumea”după cum a explicat Irina Margareta Nistor selecţionerul acestei categorii.
Festivalul găzduieşte, de asemenea, deja clasica secţiune „Actori în spatele camerei”, anul acesta, fiind prezentate filme precum lungmetrajul „Respire” de Melanie Laurent şi scurtmetrajul„La mano visible” de Gael Garcia Bernal.
Concerte speciale vor avea loc în fiecare seară a festivalului în campingul din Sfântu Gheorghe, printre artiştii care vor fi prezenţi în Deltă numărându-se Robin and the Backstabbers, Plurabelle, şi Jul Baldovin.
Deşi într-o cu totul altă atmosferă şi departe de lumea Deltei Dunării, o parte din filmele prezentate la festival vor fi proiectate în cadrul unei retrospective „Anonimul”, la Bucureşti, la începutul lunii septembrie, pentru cei care nu vor ajunge în Deltă în această săptămână.