Andrei Şerban, despre muzică în viaţă, operă şi teatru, la Humanitas Cişmigiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Andrei Şerban.   Foto: Adevărul
Regizorul Andrei Şerban.   Foto: Adevărul

Regizorul Andrei Şerban (72 de ani) va vorbi despre importanţa muzicii în viaţă, operă şi teatru, pornind de la albumul bilingv „Regia de operă, gânduri şi imagini / Opera directing, thoughts and images“. Evenimentul va avea loc pe 23 decembrie, de la ora 18.30, la librăria Humanitas Cişmigiu din Bucureşti. În aceeaşi zi, de la 13.00, regizorul va fi invitat în studioul Adevărul Live.

Discuţia de pe 23 decembrie va porni de la albumul bilingv „Regia de operă, gânduri şi imagini / Opera directing, thoughts and images“, cu texte de Andrei Şerban şi fotografii de Mihaela Marin, publicat la editura Nemira. Fotografa Mihaela Marin va fi, de asemenea, prezentă la eveniment. 

„Pentru noi toţi, să trăim doar cu grija zilei de mâine nu e destul. Avem nevoie de transcendenţă, de speranţă, de iluzia de libertate. Muzica şi teatrul ne permit să călătorim spre alte lumi, să ne ridicăm deasupra imediatului, să evadăm din trivialitatea zilnică, o senzaţie mai intensă a frumosului şi o apreciere a miracolului de a exista acum şi aici. Muzica are capacitatea să ne relaxeze tensiunile şi inhibiţiile şi ne ajută să comunicăm unii cu alţii. Cât timp dragostea, moartea, bucuria şi suferinţa fac parte din experienţa vieţii, cât timp oamenii vor să asculte şi să vadă drame adevărate povestite prin intermediul muzicii, opera are un viitor. Simt nevoia să fiu optimist“, a spus Andrei Şerban.

Andrei Şerban, născut pe 21 iunie 1943, în Bucureşti, intră la IATC la Actorie, dar se transferă la Regie, după care, student fiind, montează „Iuliu Cezar“ la Teatrul Bulandra, bucurându-se de un mare succes. În 1969, primeşte o bursă la Teatrul La MaMa din New York şi rămâne în America, unde începe o carieră strălucită ca regizor de teatru şi de operă, lucrând cu mari personalităţi ale teatrului şi fiind discipol al lui Peter Brook. Din 1990 până în 1993, conduce Teatrul Naţional din Bucureşti. La Bulandra, a montat în ultimii ani „Ivanov“, „Lear“,„Omul cel bun din Seciuan“ şi „Carusel“.  În prezent, e profesor de teatru la Universitatea Columbia din New York. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite