Adevărul LIVE Ion Cristoiu: „Achitarea de la Turnu Severin l-a înălţat pe Corneliu Zelea Codreanu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DEZBATERE Historia. Jurnaliştii Ion M. Ioniţă şi Ion Cristoiu au discutat vineri, la Adevărul Live,despre un moment crucial pentru Mişcarea Legionară: achitarea lui Corneliu Zelea Codreanu la Turnu Severin.

Ion Cristoiu: M-a sunat un domn de la Turnu Severin, Sever Moşneag, şi mi-a spus că ar vrea să îmi trimită nişte fotografii de la procesul de la Turnu Severin. Am fost cam sceptic. Fotografiile sunt publicate în premieră în Revista Historia. Această achitare a dus la înălţarea lui Codreanu. 

Constantin Manciu, prefectul de poliţie asasinat de Codreanu, a fost pus politic în funcţie. A făcut facultatea de Drept, termină facultatea şi este promovat ca ajutor de primar la Iaşi din partea liberalilor. În 5 septrembrie 1923, Ionel Brătianu îl numeşte prefect de poliţie ca să pună capăt tulburărilor studenţeşti care îl aveau în centru pe Corneliu Zelea Codreanu. Era un om foarte ambiţios. 

Disputa uriaşă este dacă a fost premeditată crima sau a fost un moment de furie. Trebuie văzută fotografia judecătoriei.

Se merge pe o teorie a complotului, apoi pe complicitate. Procesul este stabilit la Focşani. După tragerea la sorţi a juraţilor, procurorul cere amânarea procesului deoarece martorii acuzării nu erau. Şi se amână pentru mai şi se strămută la Turnu Severin.

„Universul“ şi „Dimineaţa“ scriau despre  procesele de crimă. Se intra cu bilet.  

A fost un proces de tip american. Poate fi comparat cu procesul O.J. Simpson. 

Unul din juraţi, Ion Preoteasa, îi trimite Corneliu Zelea Codreanu un set de cărţi poştale cu un text. Moş Ion Preoteasa are un proces în 1935 la Bucureşti şi îl apăra Codreanu. 

Interpretarea acestei achitări nu poate fi făcută fără context. De regulă achitarea a fost expediată...Să ne întoarcem la 1925, luna mai. Dacă urmăreşti în presă isteria opoziţiei...Sunt demonstraţii uriaşe ale opoziţiei. 

Juraţii au fost şi antiguvernamentali. Juraţilor li s-a prezentat un proces în care Guvernul trimitea un tânăr de 25 de ani în puşcărie. 

Guvernul a făcut din acest proces unul politic, nu de crimă. Ionel Brătianu dă semnalul că nu e o crimă obişnuită, ci o pune pe seama unei mişcări extremiste.

La proces are loc o lovitură: În plin proces, procurorul retrage acuzaţiile de complicitate. Martorii acuzării au trecut de partea lui Codreanu. 

Impactul procesului asupra opiniei publice. A fost o uriaşă manipulare a lui Ionel Brătianu. „Universul“ a mers pe varianta crimei. Stelian Popescu ave asuficiente relaţii. Celelalte ziare au mers pe varianta complotului. După cinci zile toate ziarele care mergeau pe varianta complotului au încetat. 

Ecourile achitării sunt incredibile. S-a deliberat cinci minute. Juraţii s-au grăbit. Studenţii când au aflat vestea au ieşit în stradă. 

Despre declaraţia lui Vona Gabor, Jobbik: Jobbik a făcut o chestie mediatizată excepţională. dar nu trebuie băgat în seamă. În momentul în care îl ridici la nivelul de opozant al preşedintelui ţării...

Aşa s-a întâmplat şi cu Codreanu. El a făcut o crimă, dar modul în care a fost prezentat procesul.....

Există înaintea acestei crime, aşa-zisul complot din Dealu Spirii. De la Iaşi, pleacă Codreanu cu cei cinci şi fac o listă că au de gând să împuşte vreo 100 de persoane în Bucureşti. Ajung la Bucureşti. Era 8 octombrie 1923. Dau năvală poliţiştii şi îi arestează. Toată noaptea sunt anchetaţi. A doua zi îi trimit la Văcăreşti şi sigur că sunt eliberaţi. Dacă presa şi Guvernul spuneau că sunt nişte tineri.Reacţia guvernului este ce voiau ei.

Dezbatere Historia: Ion M. Ioniţă şi Ion Cristoiu, despre achitarea lui Corneliu Zelea Codreanu la Turnu Severin

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite