Adevărul Live: 74 de ani de la deportarea romilor în Transnistria. De ce i-a trimis mareşalul Antonescu în pribegie?
0Peste 25.000 de romi au fost deportaţi în Transnistria în urmă cu 74 de ani, la ordinul marşalului Antonescu. Deportările din Transnistria, alături de alte politici ale vremii, arată că şi liderii români poartă responsabilitatea Holocaustului romilor. Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, Daniel Vasile, şi istoricii Petre Florin Manole şi Petre Matei vorbesc, la Adevărul Live, luni, de la 12.00, despre consecinţele acestor evenimente.
Urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live
La ordinul mareşalului Ion Antonescu, peste 25.000 de romi români de etnie romă au fost deportaţi în Transnistria. Prima acţiune de amploare a fost la 1 iunie 1942, când au fost deportaţi cu propriile căruţe în Transnistria primii 11.441 de romi - 2.352 de barbaţi, 2.375 de femei şi 6.714 copii. Alţi 13.176 de romi sedentari au fost deportaţi începând din 12 septembrie 1942. Aproximativ 12% din totalul populaţiei rome recenzate în 1930 (262.501 de persoane rome), aflaţi în 1942 între graniţele statului român au fost victime ale deportării. Acestea sunt cifrele Comisiei Wiesel despre Holocaust.
Din punct de vedere oficial, deportarea n-a avut o motivaţie rasială, ci una de natură socială. Mareşalul Antonescu voia să-i deporteze pe romii nomazi şi pe cei care adunaseră condamnări, care nu aveau o ocupaţie şi mijloace de trai. Măsura a permis o mulţime de abuzuri şi nedreptăţi. Numai jumătate dintre romii deportaţi s-au întors în România. Restul au murit acolo, din cauza condiţiilor vitrege. Mulţi au murit pe drum. Condiţiile de transport erau inumane. La destinaţie, îi aşteptau frigul şi foamea.
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, Daniel Vasile, şi istoricii Petre Florin Manole şi Petre Matei vorbesc, la Adevărul Live, luni, de la 12.00, despre contextul şi consecinţele deportării romilor în Transnistria.