Actriţa Oana Pellea şi scriitoarea Ioana Nicolaie, printre semnatarii unei petiţii online în care se solicită modificarea Codului Fiscal
0Actori, regizori, scriitori, ilustratori, traducători şi fotografi au semnat o petiţie online în care îşi anunţă decizia de a nu depunde declaraţia 600 în acest an pentru că „îngroapă sectorul independent”, solicitând modificarea Codului Fiscal. Printre aceştia se numără actriţele Oana Pellea şi Dorina Chiriac, regizorul Eugen Jebeleanu, scriitorii Ioana Nicolaie, Veronica Niculescu şi Alex Tocilescu sau producătorul de film Ada Solomon.
Semnatarii petiţiei (400 până în acest moment), lucrători culturali din zona independentă, au decis să îşi asume riscurile financiare aferente şi să nu depună declaraţia 600, în semn de protest faţă de prevederile noului Cod Fiscal (Ordonanţa de urgenţă 79/2017).
Aceste prevederi sunt „profund neechitabile, aberante şi vădind necunoaşterea naturii activităţilor independente, neprofesionalism şi un dispreţ cu totul excepţional la adresa cetăţenilor acestei ţări”. Semnatarii atrag atenţia că afirmaţiile recente ale membrilor cabinetului Dăncilă cu privire la amânarea sau chiar eliminarea declaraţiei 600 nu schimbă problema în ceea ce îi priveşte pentru că eliminarea acesteia nu înseamnă că sistemul de taxare fiscală a indepndenţilor este mai puţin absurd. Criticul de artă Iulia Popovici a subliniat într-o postare pe pagina sa de Facebook această idee.
În petiţie se argumentează că veniturile obţinute de pe urma unei activităţi cultural-artistice au un caracter fluctuant în timp şi neregulat, astfel că devine absurdă obligarea la plata contribuţiilor pe un venit încă inexistent şi incert.
„...noi nu acceptăm ca Statul să se transforme într-un stăpân feudal, iar noi – în iobagi.În ciuda afirmaţiilor coaliţiei la guvernare, scutirea de la obligativitatea plăţii contribuţiilor pentru cei cu venituri sub salariul minim nu reprezintă o „facilitate fiscală“, ci o povară asupra acestei categorii: cei care vor/au nevoie să se asigure pentru sănătate şi pensie au de plătit contribuţii minime de peste două ori mai mari faţă de acum două luni (contribuţia la sănătate, de exemplu, a crescut de la 80 la 190 lei/lună)”.
În petiţie se mai punctează că pentru un actor nevedetă sau pentru unul aflat în primii 10 ani de activitate, contribuţiile minime obligatorii anuale reprezintă onorariul pentru 18 spectacole în Bucureşti şi 40 de spectacole la Tîrgu-Mureş.
În încheierea textului, semnatarii explică faptul că nu îşi doresc să participe voluntar la aplicarea unui Cod Fiscal abuziv la adresa celor mai vulnerabili dintre ei, un cod care nu are legătură cu realitatea muncii lor şi care reprezintă „un atentat la solidaritatea socială, la ideile de proporţionalitate şi echitate şi la rolul unui Stat în serviciul cetăţeanului, nu invers”.
Întreaga petiţie poate fi citită aici.