Actriţa Anca Sigartău a adus Theaterstock la Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Sigartău                                                    FOTO: Arhiva personală
Anca Sigartău                                                    FOTO: Arhiva personală

Anca Sigartău, noul director al Teatrului Municipal Bacovia din Bacău şi iniţiatoarea festivalului Theaterstock (1-16 august), va fi prezentă de la ora 15.00, în studioul Adevarul Live.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE.

Anca Sigartău, născută în Bucureşti, are descendenţă maternă moldovenească, iar din partea tatălui, ardelenească (ambii părinţi sunt profesori, tatăl de istorie, iar mama de fizică). A urmat Şcoala de Muzică şi Liceul „George Enescu” din Bucureşti, pentru ca la doar paisprezece ani să cânte în corul „Voces Primavera”. 

A urmat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, la clasa profesorului Dem Rădulescu şi a profesoarei Adriana Popovici. După absolvire, din anul 1991, când începe să joace la Teatrul Bulandra, cu distribuţii în roluri pe care le-a interpretat memorabil. 

Actriţa Anca Sigartău a jucat în film şi pe scenă roluri care o plasează în selecţia numelor de referinţă ale teatrului şi cinema-ului românesc. Sunt semnificative într-o desfăşurare a filmografiei ce o reprezintă pe Anca Sigartău, titlurile: „O zi la Bucureşti” (1986), „Pădurea de fagi” (1987); „Zâmbet de soare” (1987), „Amen” (2002); „Şi totul era nimic...” (2006); „Margo” (2006); „Nunta mută” (2008); „Schimb valutar” (2008); „Marilena” (2008). 

anca sigartau DM

Rolurile emblematice în piese de teatru ale actriţei Anca Sigartău sunt: Puck în „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei (1991); Wendla în „Deşteptarea primăverii” de Frank Wedekind, regia Liviu Ciulei (1991); Irina în „Trei Surori” de Anton Cehov, regia Alexandru Darie (1995); „Cum m-am lăsat de gândit” de Hannes Stein, regia Bogdan Muntean; „Poveste de iarnă” de William Shakespeare; „Exerciţii de stil” de Ileana Cârstea; „Vreau să fiu actriţă!” de Robert Mauro; Abelina în „Three O’Clock” de Ana-Maria Bamberger, regia Dan Tudor; „Îmblânzirea scorpiei” de William Shakespeare, regia Mihai Măniuţiu (2000); „Richard al III-lea se interzice” de Matei Vişniec... 


Mai sunt menţionabile, pe lângă rolurile de teatru şi film, vocaţia de prezentatoare tv, remarcată în serialul „Excentricii”, prezentat la TVR şi de regie de dublaje în limba română pentru desenele animate realizate de „Disney”, în care actriţa a interpretat voci ale unor personaje. 

A primit premiul pentru cea mai bună actriţă la Gala Tinerilor Actori - Costineşti, (1989), şi, deasemenea, premiul pentru cel mai bun rol de comedie, pentru rolul Puck în „Visul unei nopţi de vară” (1992). 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite