Actorii Ofelia Popii şi Florin Piersic Jr., pe covorul roşu la Festivalul Internaţional de Film de la Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la dreapta: Florin Piersic Jr., Ofelia Popii, Sorin Leoveanu şi Andrei Gruzsniczki, la prezentarea în premieră a filmului „Quod Erat Demonstrandum“ FOTO Reuters
De la stânga la dreapta: Florin Piersic Jr., Ofelia Popii, Sorin Leoveanu şi Andrei Gruzsniczki, la prezentarea în premieră a filmului „Quod Erat Demonstrandum“ FOTO Reuters

Premiera mondială a filmului „Quod Erat Demonstrandum“, în regia lui Andrei Gruzsniczki, a avut loc aseară, la Festivalul Internaţional de Film de la Roma (8-17 noiembrie), în prezenţa actorilor potagonişti: Ofelia Popii, Florin Piersic jr., Sorin Leoveanu şi regizorul peliculei.

Cel de-al doilea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki, „Quod Erat Demonstrandum“, a fost selecţionat în competiţia festivalului, al cărui director artistic este Marco Müller, fostul selecţioner de la Veneţia. La proiecţia de gală de marţi, din Sala Sinopoli a Auditoriumului Parco della Musica, a participat şi juriul competiţiei, format din cineaştii Verónica Chen, Luca Guadagnino, Aleksei Guskov, Noémie Lvovsky, Amir Naderi şi Zhang Yuan, fiind prezidat de regizorul american James Gray.

Aflat la a opta ediţie, Festivalul Internaţional de Film de la Roma are 18 filme în competiţie, unele semnate de cineaşti renumiţi precum Takashi Miike, Kiyoshi Kurosawa, Spike Jonze şi Isabel Coixet. „Quod EratDemonstrandum“ este singura producţie românească din selecţie.

„Miza iniţială a filmului era o poveste despre un om care înota contra curentului. Am ajuns la un film despre iubire, trădare, alegeri personale. Cu un tip de povestire care trece de la un personaj la altul, glisând lent prin universurile a trei caractere aflate la o cumpănă a vieţii. În orice tip de societate există constrângeri. Ele generează compromisul. Pe care îl acceptăm sau nu. Trădarea, ca formă particulară a compromisului, nu ţine de o societate anume. Oricând, oriunde, omul vrea o viaţă mai bună pentru el şi familia sa. Dar cu ce preţ? Cariere, sentimente, libertăţi, totul e în joc... Faptul că povestea este plasată în comunism, îmi doresc să fie perceput ca un lucru particular, nu definitoriu. Din acest particular putem afla adevăruri universale“, spune regizorul Andrei Gruzsniczki.

Primul film de după Revoluţie realizat pe peliculă alb-negru 

Pelicula „Quod Erat Demonstrandum“ (titlul iniţial „Evadarea“), scris şi regizat de Andrei Gruzsniczki, are ca punct de plecare decizia unui matematician (Sorin Leoveanu) de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Personaje-cheie, alături de Sorin Leoveanu, interpretează şi Ofelia Popii - bună prietenă şi fostă colegă de facultate a matematicianului, care aşteaptă un paşaport ca să poată pleca la soţul ei fugit în Franţa -, şi Florin Piersic Jr., un ofiţer de Securitate care îi urmăreşte pe cei doi. Distribuţia este întregită de nume ca Virgil Ogăşanu, Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguţă, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunţeanu şi Mihai Călin.

„Quod Erat Demonstrandum“ marchează o premieră în cinematografia românească de după Revoluţie: este primul film realizat pe peliculă alb-negru de la „Moromeţii“ (1988) încoace. Directorul de imagine al ambelor filme este Vivi Drăgan Vasile. Regizorul Andrei Gruzsniczki, cunoscut pentru debutul „Cealaltă Irina“, este şi autorul scenariului. Dana Bunescu semnează montajul filmului. Cristian Niculescu este creatorul decorurilor, iar Svetlana Mihăilescu - creatoarea costumelor. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite