A murit scriitorul Tudor Opriş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Opriş, iniţiatorul primului cenaclu literar pentru copii, "Săgetătorul"
Tudor Opriş, iniţiatorul primului cenaclu literar pentru copii, "Săgetătorul"

Tudor Opriş a murit, în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 88 de ani. Era recunoscut drept unul dintre cei mai prolifici şi respectaţi scriitori din România, fiind autorul a peste 60 de volume de versuri, memorialistică, traduceri, critică şi istorie literară.

S-a născut în Bucureşti, la 26 noiembrie 1926. Studiile secundare le-a urmat la Colegiul Naţional „Nicolae Filipescu" de la Mănăstirea Dealu, iar pe cele cele universitare la Facultatea de Litere din Bucureşti, unde a fost şef de promoţie. A devenit apoi doctor în filologie „Summa cum laude”. 

După absolvirea facultăţii, a activat, până la pensionare, în învăţământul preuniversitar. A predat româna şi franceza, la şcoli din Bucureşti. Concomitent cu munca didactică, a contribuit la parcursul academic al tinerelor talente. După întemeierea, in 1949, a cenaclului literar „M. Sadoveanu", pentru profesori, organizează alte trei: „M. Eminescu", primul cenaclu din Romania al copiilor, „Sagetatorul", şi „G. Bacovia". 

Primul volum publicat, "Popas printre frunze şi flori", apare în 1962, iar prima culegere de poeme, "Omul cu iubirile", în 1985. În 1993 tipăreşte "Versuri alese", urmat de "Poeme marine", "De dragoste", "Zborul cărăbuşului", "Inedite" şi "Cântece ameline" (2001).

În 1947, a devenit membru al Societăţii Scriitorilor Români, iar din 1974 al Uniunii Scriitorilor din România. A reprezentat timp de 20 de ani secţia literaturii pentru copii şi tineret în biroul de conducere al Uniunii Scriitorilor.

Biologia i-a fost principalul hobby încă din copilărie. A fost iniţiat în tainele botanicii de bunicul său şi îndrumat de savanţii I.T. Tarnavschi şi Ion Simionescu. A fost primit la vârsta de 14 ani în „ Societatea botaniştilor români”, a tipărit între 1960 – 2011 peste 80 de cărţi de ştiinţă literaturizată, fiind creatorul în ţara noastră a ştiinţelor distractive şi enciclopediilor pentru copii. 

A fost răsplătit cu titlul de profesor fruntaş şi emerit, cu indemnizaţia naţională de merit, cu medaliile „Spiru Haret”, ”Ion Pilat” şi „Cultura Militans” precum şi cu „Ordinul Naţional pentru Merit” în grad de cavaler pentru activitatea sa deosebită ca profesor, scriitor şi mentor cultural al tinerei generaţii.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite