Cu clişeele romantice o scoţi la mal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gesturile şi cuvintele-şablon nu garantează întotdeauna reuşita în relaţie, dar sunt o formă de exprimare la îndemână atunci când partenerilor le lipseşte un pic de imaginaţie.

Toţi oamenii au nevoie să-şi arate cumva sentimentele, însă nu toţi sunt inventivi când vine vorba de metodele prin care pot face acest lucru. Din fericire pentru ei, există o mulţime de şabloane care funcţionează ca o declaraţie de dragoste şi le pot veni în ajutor când sunt lipsiţi de imaginaţie. Unele dintre acestea, cum este trandafirul roşu, îşi au originea în literatură. Altele au fost create de industria cinematografică şi poate cel mai cunoscut din această categorie ar fi clişeul cinei romantice la lumina lumânărilor. În fine, ar mai fi o a treia categorie de clişee: cele care aparţin culturii populare. Se încadrează aici replicile de agăţat şi şabloanele legate de conduita în relaţie, cum ar fi aceea că femeia ar trebui să refuze să facă sex la prima întâlnire sau că bărbatul trebuie să o ceară în căsătorie neapărat în genunchi.

Cei care pun în practică asemenea clişee poate că nu primesc nota maximă la creativitate, dar, în surprinzător de multe cazuri, reuşesc să-şi atingă scopul.
În continuare, vă prezentăm cele mai comune şabloane, de la prima întâlnire şi până la căsătorie.

Replicile de agăţat

„Arsenalul" de texte-şablon pe care bărbaţii le folosesc pentru a iniţia o conversaţie cu reprezentantele sexului feminin este inepuizabil. Deşi majoritatea femeilor spun că urăsc replicile de agăţat, se pare că unele dintre ele au efect, din moment ce bărbaţii nu contenesc să le născocească. Pe internet circulă sute de „manuale" cu clişee verbale care funcţionează sau care, din contră, sunt jalnice şi nu ar trebui folosite. La începutul anului trecut, s-a lansat în premieră în România o carte scrisă exclusiv de utilizatorii Facebook, intitulată „Dragostea durează 8 secunde (cât să spui cel mai tare text de agăţat)". Ea are 1.221 de autori şi conţine tot atâtea replici de agăţat. Iată un top al celor mai bune dintre ele:

- „Te-a durut când ai căzut din Rai?"
- „Să ştii că nu vibrează boxele, pur şi simplu îmi bate inima prea tare lângă tine!"
- „Ai o hartă? M-am pierdut în ochii tăi!"
- „Tatăl tău e cumva terorist? Pentru că tu eşti o bombă!"
- „Prietenul tău are diabet? Nu de alta, dar eşti mult prea dulce!"
- „Mi-am pierdut telefonul. Nu îmi dai tu un bip ca să pot să-l găsesc?"
- „Păi ori suntem la agăţat, ori nu mai suntem?!"
- „Îmi dai şi mie un autograf cu numărul tău de telefon?"
- „Nu eşti obosită? Ai alergat toată noaptea în visele mele!"

De inventivitate dau dovadă şi femeile, pentru că şi ele deţin un repertoriu de replici de agăţat, ceva mai mic însă decât cel al bărbaţilor.
Iată câteva dintre ele:

- „Permite-mi să mă prezint: sunt noua ta prietenă!"
- „Ştiu să gătesc, să fac curat, să am grijă de copii şi o să mă şi angajez."
- „O să mă săruţi sau trebuie să mint în jurnal?"

Trandafirul roşu

 „Pentru mine, trandafirul roşu este un mod de a-i spune iubitei mele «Te iubesc!». Îi cumpăr fără nicio ocazie când vreau să-i fac o declaraţie de dragoste. Nu-i spun nimic când i-l ofer, dar ea ştie exact ce simbolizează", a povestit Laurenţiu (31 de ani).

Această declaraţie de dragoste nu funcţionează însă întotdeauna. „Îmi amintesc cât de entuziasmată am fost când am primit, în liceu, primul meu trandafir roşu.

L-am interpretat ca pe o declaraţie de dragoste, pentru că ştiam că roşul simbolizează iubirea. Când mi-am făcut un nou iubit, am primit un al doilea trandafir, apoi pe al treilea... Şi, la un moment dat, mi-am dat seama că nici măcar nu-mi plac trandafirii!", a povestit Cristiana (34 de ani). O impresie mai bună va face bărbatul dacă reuşeşte să descopere floarea preferată a femeii şi i-o dăruieşte în locul trandafirului roşu, asigură experţii în relaţii.

Cină la lumina lumânărilor

Oricât de banală ar părea, cina romantică poate fi cel mai bun preludiu pentru o noapte pasională, mai ales dacă este servită în intimitatea casei unuia dintre parteneri. La început de relaţie, cina la lumina lumânărilor este un bun pretext pentru apropierea intimă.

Pentru un cuplu „cu vechime", ea poate fi o metodă de a revigora relaţia. Chiar dacă nu toţi reu­şesc să intre într-o stare romantică la un asemenea eveniment, pentru că ea nu poate fi impusă, cu siguranţă că efortul celui care a gătit cina va fi apreciat de către partener. În cele din urmă, mai importantă decât preparatele servite este atmos­fera creată.

Cererea în căsătorie în genunchi

Pentru ca o cerere în căsătorie să fie „ca la carte", bărbatul trebuie să îngenuncheze şi să rostească întrebarea la care mai orice fată visează încă de pe vremea în care citea poveşti cu prinţese: „Vrei să fii soţia mea?".

Iar momentul va fi perfect dacă nu lipseşte mult doritul inel cu diamant. Deşi, cel puţin teoretic, inelul în sine nu este atât de important, nicio femeie nu rămâne indiferentă în faţa unei pietre atât de preţioase.

Oricât de banal ar părea acest scenariu, adevărul este că nu există domnişoară care să nu viseze la o cerere romantică în căsătorie şi, pe cât posibil, originală. Un sondaj realizat în SUA arăta că 26% din femei au fost dezamăgite de modul în care partenerii le-au propus să-şi unească destinele.

Pentru Ramona Constantin (31 de ani), cererea în căsătorie a fost exact aşa cum şi-a dorit-o: originală, spontană şi... cu un mic diamant. „Îmi sărbătorisem ziua de naştere şi mergeam spre casa lui când a oprit maşina în mijlocul unei străduţe, a coborât şi mi-a deschis portiera, iar apoi a îngenuncheat, a scos cutiuţa cu inelul şi mi-a pus marea întrebare. Am rămas blocată în scaun câteva secunde bune până m-am dezmeticit şi i-am spus «Da». Mi-a mărturisit mai târziu că ar fi vrut să mă ceară în căsătorie la restaurant, cu toţi invitaţii de faţă, dar m-am bucurat că a schimbat scenariul, pentru că mi-a plăcut să fim doar noi".

Sexul, interzis la prima întâlnire

Pentru femeile care urmăresc o relaţie pe termen lung, sexul la prima întâlnire este o greşeală. El trădează moravuri uşoare, spune un alt clişeu. De altfel, la un moment dat, se vorbea despre „regula celor 12 întâlniri" înainte de a face sex.

Atât erau sfătuite femeile să „reziste" înainte de a se oferi bărbaţilor. Realitatea este că tot mai puţine femei sunt reticente în legătură cu sexul la prima întâlnire. În jur de 20% din ele ajung în patul partenerului chiar din prima seară, potrivit unor studii realizate de Mark Regnerus, profesor de sociologie la Universitatea din Texas (SUA), autorul unor cărţi care au ca subiect sexul premarital. Procentul este mai mare de atât în rândul femeilor trecute de 30 de ani. 

Câţiva experţi vin cu argumente „pro" sexului la prima întâlnire. Unul dintre ei este biologul britanic Barry Gibb, care susţine că apropierea intimă din  prima seară sporeşte şansele ca relaţia să devină serioasă. El a explicat că sexul produce anumite modificări chimice în creier care duc la apariţia sentimentului de iubire: „În timpul sexului, organismul secretă oxitocină şi vasopresină, doi hormoni asociaţi cu sentimentele de afecţiune şi de încredere".

Sexologul Petra Boyton, de la Colegiul Universitar din Londra, susţine opinia biologului. „Poate ai reuşit să-ţi cunoşti partenerul prin intermediul e-mailului sau al site-urilor de dating, aşa încât, deşi este prima întâlnire, nu se poate spune că nu aţi vorbit deja. (...) Dacă aveţi o seară frumoasă şi vă simţiţi bine unul cu celălalt, nu trebuie să vă impuneţi inhibiţii", a spus Petra Boyton, citată de presa britanică.

20% din femei nu se sfiesc să facă sex de la prima întâlnire.

De ce şabloanele se bucură de succes

Clişeele romantice sunt populare din acelaşi motiv pentru care foarte multe persoane trimit de sărbători e-mailuri şi SMS-uri cu tex­te- şablon, mai degrabă decât cu urări personalizate: ele sunt o reţetă deja verificată, ce le asigură succesul în demersul dorit.

„Îngrădiţi în limitele propriei imaginaţii, unii oameni sunt prinşi între dorinţa de a face un gest deosebit (care să măsoare intensitatea emoţiilor lor), de a-l impresiona pe celălalt (prin impactul pe care mesajul îl are asupra celuilalt şi prin însuşi modul în care este transmis mesajul), şi limitele personale. Şi, atunci, încep să caute. Cei care au mai multă încredere în propria creativitate şi imaginaţie caută în interior. Cei mai mulţi recurg la şabloane", explică psihologul psihoterapeut Lena Rusti.

Un lucru nu neapărat rău, pentru că multe persoane primesc cu plăcere un gest care ar putea fi considerat de alţii un clişeu. „Unele persoane îşi măsoară propria stimă de sine în gesturile pe care partenerii le fac pentru ele. Şabloanele certifică intensitatea sentimentelor partenerului", mai spune psihoterapeutul.

Nu mereu funcţionează

Există şi persoane în cazul cărora clişeele au efectul opus celui scontat de partener: le „atacă" stima de sine, susţin specialiştii. Este vorba despre persoanele care au convingerea interioară că sunt diferite de celelalte şi îşi doresc ca gesturile adresate lor să fie deosebite şi originale în acelaşi timp.

Cinele romantice, pernele în formă de inimioară şi replicile de agăţat nu sunt reţete de cucerire a lor. Partenerii care nu reuşesc să perceapă aceste persoane aşa cum sunt nu au şanse prea mari de a menţine relaţia pe termen lung.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite