Confesiunile unui cafegiu: De la cafeaua sublimă, dar rară a anilor ’70-’80, la abundenţa capitalistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faţă de acum 20 de ani, românii pot bea o cafea bună mult mai uşor. Probabil, tinerii nici nu îşi dau seama câte aveau de îndurat părinţii sau bunicii lor pentru a obţine o cafea bună în Republica Socialistă România.

Astăzi, cafeau o găseşti în diferite forme practic peste tot, fără a fi nevoie să înfrunţi cozi interminabile, fără şpagă şi fără „pile”. Cum stăteau lucrurile cu 20- 30 de ani în urmă, ne povesteşte fostul cafegiu bucureştean Gheorghe Florescu în cartea sa lansată de curând „Confesiunile unui cafegiu”.

Cafegiul Florescu, cel care învaţă meseria preparării cafelei de la un armean, Avedis Carabelaian, reuşeşte să aducă bucureştenilor astfel de produse în anii ‘70- ’80, când la ele aveau acces numai cei aflaţi în structurile de conducere ale statului comunist. Restul populaţiei, trebuia să se delecteze cu celebrul „nechezol”. 

Gheorghe Florescu intră în comerţ în cadrul Agenţiei de Import, iar în martie 1971 preia de la cafegiul armean Avedis Carabelain magazinul de cafea şi dulciuri din Bulevardul Hristo Botev 10. Blocul în care magazinul s-a aflat s-a prăbuşit la cutremurul din ’77, însă cafegiul revine în strada Sfinţilor 6. Activitatea sa, pusă în slujba “onoratei clientele”, se desfăşoară cu mari riscuri printre nomenclaturişti şi securişti, însă şi printre artiştii şi oamenii de cultură ai acelor vremuri deveniţi obişnuiţi ai magazinelor cafegiului.

Povestea cafelei Avedis

“Cafeaua este esenţa inteligenţei, cafeaua te scapă de iad”, ne spune Gheorghe Florescu, la lansarea cărţii sale- “Confesiunile unui cafegiu”, citând din Papa Clement al VII-lea.

Cafeaua lui Gheorghe Florescu este pregătită în sistem Avedis. “Avedis

image

Carabelaian era nepotul celui care se ocupa cu protocolul  curţii otomane, care la rândul lui era urmaşul lui Avedis Carabelaian - cafegiul primei doamne a lui Suliman Magnificul.

Această doamnă, o rusoaică, se numea Roxalena. Roxalena bea numai cafea Avedis şi a reuşit să îşi înlăture toate rivalele şi să îşi pună copilul ei drept urmaş al lui Soliman. Soliman, săracul, a plecat cu Keskerian la Viena şi astfel a pierdut din cauza trădării lui Keskerian, un armean care era prieten cu Avedis. Keskerian făcea o cafea magnifică. Avedis făcea o cafea sublimă. Aceasta este cafeaua sublimă. Cafeaua magnifică se poate găsi în permanenţă pe strada Actor Grigore Manolescu, nr. 16, la Piaţa 1 Mai”, ne-a explicat cafegiul. El nu mai poate însă pregăti cafeaua Avedis, nemaiavând la dispoziţie o maşină de prăjit cafea, după ce pe a sa a predat-o autorităţilor comuniste care nu mai permiteau decât Agenţiei de Import să deţină astfel de utilaje. 

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite