China, o ţară împânzită de sate canceroase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un chinez din cinci moare din cauza maladiei, ca urmare a dezvoltării haotice a industriei. Sute de sate din China au devenit incubatoare cancerigene din cauza fabricilor relocate în mediul rural din marile oraşe.

Zheng Gumei credea că zace din cauza unei răceli până când doctorul a rugat-o să-l lase singur cu fiul ei în cameră.

Vezi VIDEO aici.

„Am ştiut atunci că am o boală gravă", povesteşte chinezoaica de 47 de ani, ştergându-şi lacrimile de pe obraji. „Sunt sub tratament acum. Vedeţi, a început să-mi cadă părul", le-a spus fermiera jurnaliştilor de la „The Guardian", arătându-le efectele chimioterapiei.

Asemeni celorlalţi localnici ai satului Xinglong, situat în apropierea unui parc industrial din provincia chineză Yunnan, Zheng Gumei nu înţelegea exact cauza bolii ei. „Poluarea e rea în satul ăsta, oamenii se îmbolnăvesc", intuieşte femeia.

Astfel de poveşti dramatice au devenit destul de comune în China, în ultimii ani, de când economia ţării a început să cunoască o dezvoltare alertă. De anul trecut şi până în prezent, autorităţile au constatat o explozie a numărului de cazuri de otrăvire în rândul oamenilor care locuiesc în apropierea furnalelor fabricilor.

Comunităţile chineze care reciclează deşeurile electronice sunt expuse la otrăvire cu mercur, cadmiu şi brom, substanţe care ajung în apă sau în hrană, arată studii recente. La nivel naţional, în China, rata îmbolnăvirilor de cancer a crescut continuu din 1990, astfel că, în 2007, una din cinci morţi era cauzată de această boală.

Peste 400 de localităţi toxice

În timp ce guvernul chinez se laudă că luptă împotriva poluării mai eficient decât alte administraţii, numeroase fabrici au fost mutate din zonele urbane în zone rurale foarte sărace.

În acest context, mass-media din China scrie adesea despre „satele canceroase"- adevărate incubatoare de boli de lângă fabricile toxice. Asta în timp ce un studiu al Băncii Mondiale avertizează că fermierii din China au de patru ori mai multe şanse să moară de cancer de ficat şi sunt de două ori mai expuşi la cancerul de stomac decât fermierii din restul lumii.

Cu toate acestea, puţine studii epidemiologice au fost realizate până în prezent. Anul trecut, jurnalistul de investigaţii Deng Fei susţinea că există peste 100 de sate cancerigene. Rapoarte mai recente vorbesc despre mai bine de 400 de localităţi toxice. Marea majoritate sunt localizate pe coasta de est a Chinei, prima regiune care a acceptat amplasarea de fabrici străine care folosesc metode toxice.

Grav este că au apărut deja semne că poluarea şi efectele ei se mută spre centrul Chinei, unde oamenii sunt mult mai puţin conştienţi de efectele ireversibile ale emisiilor. Din cauza sărăciei, ei nu vor putea refuza stabilirea fabricilor în apropierea locuinţelor lor, anticipează „The
Guardian".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite