Cele mai eficiente exerciţii fizice în funcţie de vârstă: cum să vă menţineţi în putere şi sănătoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii în sănătate au dezvăluit care sunt cele mai benefice tipuri de exerciţii pe care ar trebui să le face în funcţie de vârsta pe care o avem.

Informaţiile au fost publicate în cartea „How To Live To 100“, unde mai mulţi experţi în sănătate explică beneficiile sportului, dar şi ce fel de exerciţii trebuie să facem în funcţie de vârsta pe care o avem.

20 de ani

Aceasta este perioada ideală pentru a practica sport. Nu doar că aveţi un corp mult mai puternic şi mai rezistent, ci şi pentru că beneficiile exerciţiilor pe care le practicaţi în jurul vârstei de 20 de ani vă vor ajuta până târziu în viaţă, scrie indy100.com.

Cel mai indicat este să ridicaţi greutăţi şi să faceţi flotări şi fandări timp de 30 de minute. De asemenea, la această vârstă ar trebui să faceţi exerciţii între două şi trei ore pe săptămână, în serii de cel puţin opt şi nu mai mult de 12.

Potrivit Pamelei Peeke, profesor asistent la Universitatea de Medicină din Maryland, patru sau mai multe ore de exerciţii fizice pe săptămână pot reduce cu 60% riscul apariţiei cancerului la sân. Totodată, riscul cancerului de colon poate fi redus cu 30-40% dacă reuşiţi să faceţi exerciţii cardio timp de trei-cinci ore pe săptămână.

30 de ani

Aceasta este perioada în care trebuie să vă diversificaţi programul sportiv şi să încercaţi lucruri noi. Un sport sau un anume tip de exerciţiu vă va suprasolicita anumite părţi ale corpului, însă va neglija altele. De exemplu, înotătorii care doar înoată pot avea mai târziu probleme de postură, indiferent de cât de mult se antrenează în piscină, explică Kark Knopf, coordonatorul unui program de fitness.

Exerciţiile recomandate pentru vârsta de 30 de ani sunt cross training-ul, ciclismul, alergatul, înotul, yoga, tai chi şi dansul. De asemenea, stretching-ul şi plimbările sunt extrem de importante.

40 de ani

La această vârstă cele mai multe persoane luptă cu grăsimile abdominale. Tot în această perioadă sunt mulţi cei care încetează să mai ridice greutăţi, deşi acum este momentul ideal să o facă. Puterea musculară scade atât la bărbaţi, cât şi la femei în jurul acestei vârste. Pentru a vă îmbunătăţi muşchii şi a vă menţine rata metabolismului ridicată trebuie să faceţi eforturi regulate. Mai mult, sportul vă va arde caloriile mai repede şi va îndepărta grăsimea. Ridicaţi greutăţi şi faceţi un tip de exerciţii (la alegere) în mod constant, pentru că acest lucru vă va ajuta să eliminaţi stresul.

50 de ani

În acest punct al vieţii durerile sunt inevitabile, dar vă puteţi adapta programul de exerciţii fizice în funcţie de acestea. Spre exemplu, dacă genunchii nu vă ajută, atunci puteţi renunţa la alergat şi puteţi opta pentru înot. Puteţi încerca pilates, yoga, exerciţii aerobic, toate acestea vă vor ajuta să fiţi mai puternic şi să împiedicaţi apariţia cocoaşei.

De asemenea, American Hearth Association recomandă 30 de minute de gimnastică aerobică de cinci ori pe săptămână, la o intensitate moderată, pentru a vă feri de oboseală şi dureri musculare.

60 de ani

Efortul fizic regulat va lupta împotriva diabetului şi bolilor de inimă. Mai mult decât atât, având o forţă mai mare în corp vă va ajuta să evitaţi fracturile de şold în cazul în care se întâmplă vreun accident nedorit. Cele mai bune exerciţii sunt ridicarea greutăţilor (cel puţin o dată pe săptămână timp de 30 de minute, în mod ideal ar fi de două sau de trei ori pe săptămână), zumba şi gimnastica aerobică în apă.

70 de ani

Începând cu această vârstă, evitaţi antrenamentele riguroase, dar păstraţi-vă activ. Kark Knopf susţine că o persoană chiar şi la 70 de ani poate face orice fel de exerciţii, dar cu grijă şi folosindu-se de un scaun ajutător. Sunt recomandate exerciţiile care solicită picioarele şi braţele, aerobic şi stretching.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite