Cei mai mulţi oameni îşi doresc o casă veselă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cămin cât mai modern şi amenajat în culori puternice, care să-i binedispună după o zi grea. Asta vor majoritatea celor care apelează la Ciprian Parconie, designer de amenajări interioare. Pentru că se inspiră din prea multe surse, mulţi români amestecă stilurile, apoi se trezesc că şi-au creat o locuinţă care nu le face bine, spune specialistul.

„Adevărul": Ce le reproşaţi românilor în materie de amenajare a locuinţei?

Ciprian Parconie: Nu ştiu dacă sunt chiar în măsură să reproşez cuiva ­ceva. Dar românii trebuie să se gândească în principal la faptul că locul care îi aşteaptă acasă, după o zi plină la birou, trebuie să le ofere multă linişte, multă căldură sufletească. Trebuie să fie „acasă" în adevăratul sens al cuvântului. Asta uităm noi de multe ori.

Care sunt cele mai mari greşeli pe care le fac românii?

Una dintre cele mai mari este legată de faptul că obişnuiesc să copieze diferite elemente din stiluri diferite şi le pun împreună. Sunt mulţi cei care se inspiră din diverse surse şi, pentru că le plac mai multe lucruri, dar nu cer o părere avizată, nu reuşesc să aleagă varianta care-i caracterizează mai mult, care i-ar face să se simtă mai bine în casa lor. Combinând mai multe surse, stiluri şi palete de culori ce nu se potrivesc şi care n-ar trebui să stea niciodată laolaltă, când termină amenajarea ajung la concluzia că s-au ales cu o cameră extrem de sufocantă, o casă apăsătoare, poate chiar tristă sau, din contră, obositor de veselă.



Care sunt cele mai frecvente cerinţe?

Cred că 80% din clienţii cu care am lucrat şi-au dorit o casă veselă, o casă în culori vii menită să-i binedispună, să-i scoată din monotonia ­care-i înconjoară. Bineînţeles, asta nu înseamnă că nu sunt şi persoane care vor o casă în culori calde, liniştitoare. Cerinţe sunt foarte multe, de la cele mai moderne sisteme de comandă şi control a electronicelor din casă, a perdelelor, draperiilor şi jaluzelelor, la acvarii şi corpuri de iluminat extravagante. Este luat în considerare totul, până la banalele balamale şi sisteme de închidere a sertarelor şi uşilor de mobilier.

Ce vă inspiră în procesul de gândire sau regândire a unei locuinţe?

Inspiraţia poate veni din orice, şi dintr-o simplă plimbare în parc, şi din vizitarea unor muzee, a unor restaurante, hoteluri, cafenele. Călătoriile, în general, fie ele în ţară sau peste hotare, mă inspiră adesea. ­Sigur, şi arhitectura caselor, forma camerelor, personalitatea clientului sunt elemente importante, la fel ca şi amplasarea geografică a locuinţei.

Care vă sunt stilurile de amenajare cele mai la îndemână?

Nu cred că e unul anume, îmi place să lucrez şi pe minimalist, dar şi pe clasic. Fiecare cameră în parte este o nouă provocare, pentru că e unică în felul ei şi trebuie amenajată până la ultimul detaliu. În ultimii ani, mai toată lumea vrea un cămin cât mai modern, cât mai simplu, dar şi de efect în acelaşi timp. Nu se mai caută bibliotecile pline cu cărţi, acestea fiind înlocuite de câteva decoraţiuni.

Am văzut că mai toate casele la care aţi lucrat sunt foarte colorate...

În general, îmi place să folosesc culori şi le consider foarte importante în amenajarea de succes a unui spaţiu, câtă vreme nu sunt în exces, cât să devină deranjante. Legat de importanţa culorilor, românii încă sunt un pic sceptici în a folosi şi altceva în afară de crem/maro. De multe ori am recomandat culori puternice şi am întâmpinat ceva probleme până când clientul a văzut proiectul 3D. Atunci când îi recomanzi clientului un verde închis pentru un perete din living, parchet de bambus şi nuanţe de alb-negru-gri, se uită oarecum ciudat. Dar când vede proiectul în format 3D, situaţia se schimbă. Exemplul cu verdele e primul ce-mi vine în minte; au fost multe cazuri şi de dormitoare roşu bordo, violet sau chiar verde lime.

Cât de dificil e să faci decoruri ieşite din tipare pe plaiuri mioritice?

Este încă un act de curaj. Se mediatizează multe sfaturi şi idei, sunt multe emisiuni televizate ce recomandă soluţii ieftine, dar de slabă calitate. A nu se înţelege că designul de interior e doar pentru cei cu mulţi bani. Chiar cred că se pot face lucruri foarte frumoase şi cu un buget mai mic.  Trăim ­într-o perioadă destul de grea, dar asta nu înseamnă că trebuie să avem o viaţă tristă, să locuim într-un cămin deprimant. Casa ne poate ajuta să trecem mai uşor peste probleme. Asta nu înseamnă că, având o casă amenajată frumos, vom trăi mai bine. Dar cu siguranţă va fi un pas înainte pentru relaxarea noastră.

image



"Nu se mai caută bibliotecile pline cu cărţi, acestea fiind înlocuite de câteva decoraţiuni, lumânărele şi fotografii."
Ciprian Parconie
designer amenajări interioare

De la electronică la design

Numele: Ciprian Cornel Parconie
Data şi locul naşterii: 20 iunie 1987, Constanţa, România
Starea civilă: necăsătorit
Studiile şi cariera:
- A absolvit Electronică şi Comunicaţii, iar în ultimii ani a lucrat ca grafician în cadrul unei firme de amenajări interioare şi proiectare 3D.
- Din 2010 lucrează în cadrul firmei Creative Vision. 
- Locuieşte în: Constanţa, România

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite