Ce să alegi din ce nu trebuie să alegi? Opțiunile cele mai sănătoase pentru dulciuri, fast-food sau băuturi alcoolice
0Unele opțiuni sunt mai puțin nesănătoase atunci când ai de ales ce tip de vin să bei, de unde să consumi fast-food sau ce fel de dulciuri să-ți cumperi, iar nutriționiștii dezvăluie la ce trebuie să fim atenți atunci când avem astfel de alegeri de făcut.

Nu toate alimentele nesănătoase sunt create la fel. Nutriționiștii recomandă o serie de delicii, băuturi alcoolice și alimentele ultra-procesate care pot prezenta cel mai mic risc pentru sănătate, arată un articol The Guardian.
Ce să alegi când ai poftă de chipsuri
Deși nimeni nu ar considera chipsurile printre produsele recomandate zilnic, dacă eviți opțiunile aromate, unele sortimente nu sunt atât de nesănătoase. „Căutați o listă de ingrediente care conține doar cartofi și, în mod ideal, ulei de măsline extravirgin și poate sare de mare”, spune doctorul Federica Amati.
„Vrei ca acestea să fie ușor sărate, nu foarte sărate”, este detaliul de care ar trebui să ținem cont, potrivit acesteia.
Alternativele cu năut și linte s-ar putea să nu fie mai bune, spune Amati: „Citiți cu atenție spatele pachetului, deoarece acestea ar putea conține mulți aditivi, potențiatori de aromă și emulgatori pentru a le face să aibă un gust bun. De multe ori este mai bine să aveți un chips simplu, tradițional și să nu mâncați prea multe”.
Dulciuri cu conținut scăzut de zahăr
Lemnul dulce simplu este o opțiune mai bună decât jeleurile care vin ambalate într-un pachet pe care scrie „fără zahăr”, iar nutriționiștii ne avertizează să verificăm eticheta, deoarece produsul potrivit ar trebui să conțină doar ingrediente minime, cum ar fi melasă, făină și extract de anason.
În alegerea unui produs dulce ar trebui să optăm pentru mărci care nu conțin ulei de palmier, care are un conținut ridicat de grăsimi saturate. Însă toate trebuie consumate cu moderație.
Ce tip de ciocolată este mai sănătoasă
„Ciocolata neagră conține de obicei mai puțin zahăr decât laptele sau cea albă”, spune nutriționistul Rhiannon Lambert. „Optarea pentru sortimente cu 75% cacao sau mai mult nu numai că reduce conținutul de zahăr, dar poate susține și un microbiom intestinal mai divers. Ciocolata neagră este bogată în polifenoli și antioxidanți care pot susține sănătatea inimii prin îmbunătățirea fluxului sanguinși reducerea inflamației", adaugǎ acesta.
În același timp, nutriționiștii ne sfătuiesc să alegem o ciocolată neagră cu nuci. „Migdalele sau alunele de pădure oferă grăsimi sănătoase, fibre și micronutrienți precum magneziu și vitamina E”, spune Lambert, iar dacă nu sunteți fan al ciocolatei neagre, alegerea unei tablete de ciocolată cu lapte care include nuci întregi poate fi totuși o opțiune mai echilibrată.
Amati spune că și eticheta ciocolatei cu laptea, și cea a ciocolatei negre trebuie verificată: „Căutați unt de cacao sau masă de cacao pe lista ingredientelor, deoarece unele mărci le înlocuiesc cu grăsimi mai ieftine, mai saturate. Și evitați orice aditivi, emulgatori și îndulcitori”. Grăsimile vegetale sau de palmier, lecitina, monogliceridele și digliceridele acizilor grași sunt toate semnale de alarmă, mai avertizează nutriționiștii.
Băuturi benefice
Știm cu toții că băuturile carbogazoase sunt pline de zahăr, îndulcitori artificiali și alți aditivi, dar uneori nimic nu este mai bun decât o doză rece de suc. „Există acum o mulțime de băuturi răcoritoare probiotice pe piață. Încă nu se știe cât de eficiente sunt pentru sănătatea intestinală, dar multe dintre ele au un conținut scăzut de zahăr și nu au îndulcitori artificiali sau zahăr adăugat, ceea ce le face o opțiune bună” spune Amati.
Un alt nutriționist spune că înlocuirea băuturilor carbogazoase standard cu kombucha (ceai fermentat) este o mișcare inteligentă: „Optează pentru varietăți cu culturi vii, nepasteurizate și fără zaharuri adăugate”, este sfatul său.
De ce este bună berea blondă
„Berile blonde care au „light” în denumire sau berile cu conținut scăzut de alcool sunt, în general, cea mai bună alegere”, spune Rhiannon Lambert.
Asta pentru că majoritatea caloriilor din bere provin din conținutul său de alcool - cu cât alcoolul este mai mare în volum (ABV), cu atât tinde să conțină mai multe calorii. De exemplu, o bere blondă standard conține aproximativ 150-200 de calorii într-o halbă, în timp ce o bere blondă cu conținut scăzut de alcool sau light poate ajunge aproape de 80-100 de calorii.
Aceste opțiuni oferă în continuare un gust răcoritor, doar că au mai puține calorii.
Alegerea vinului
Un studiu din 2022 arată că până și o cantitate mică de alcool are efecte negative asupra sănătății, iar Hobson explică faptul că „mahmureala este de obicei rezultatul unei toxine numite acetaldehidă, deshidratării și compușilor congeneri, care sunt mai răspândiți în vinurile mai închise la culoare și mai ieftine. Din acest motiv, vinul alb îți dă mai puțină mahmureală decât cel roșu. Sulfiții sunt adesea de vină, dar dacă nu ești cu adevărat sensibil la sulfiți, este puțin probabil ca aceștia să fie problema”.
Totuși, vinul organic sau biodinamic tinde să aibă în general mai puțini aditivi și adesea niveluri mai scăzute de sulfiți și zahăr rezidual, așa că poate fi o alegere mai bună. Vinurile din regiuni cu climă mai rece au de obicei un conținut mai scăzut de alcool (11-12%), iar acum puteți cumpăra vinuri special concepute, cu conținut scăzut de alcool. De asemenea, este o idee bună să optați pentru vinuri seci, mai degrabă decât dulci, deoarece mai puțin zahăr poate însemna mai puține dureri de cap a doua zi, mai arată nutriționiștii.
Dar „nici măcar cel mai curat și mai «natural» vin nu te va salva de mahmureală dacă bei prea mult”, spune Hobson, iar vinul spumant provoacă mahmureli mai grave decât orice alt tip de vin.
Cele mai bune cereale pentru micul dejun
„Aproximativ 90% dintre adulții din Marea Britanie au deficit de fibre, iar cerealele pentru micul dejun sunt o modalitate ușoară de a crește aportul”, spune Amati, care recomandă, între altele fulgii de ovăz. Bolul cu cereale poate fi încălzit și la microunde.
„Este în regulă să-i prepari la microunde”, spune ea. „Evitați doar fulgii de ovăz gătiți rapid (deoarece aceștia au fost mai procesați și, prin urmare, cresc glicemia) sau aromele și îndulcitorii”.
Nutriționiștii ne sfătuiesc să fim atenți și granola cu aspect sănătos. „Multe sunt puternic procesate și conțin niveluri ridicate de zahăr adăugat, emulgatori și cereale rafinate”, spune Lambert. „Optează pentru cele cu un conținut scăzut de zahăr – ideal mai puțin de 5 g de zaharuri și făcute din ingrediente integrale, cum ar fi ovăz, nuci, semințe, sirop de arțar sau miere și fructe uscate".
Cel mai sănătos tip de fast-food
Pentru mâncare de tip fast-food, în general, trebuie să evităm mâncarea prăjită, spune Amati: „Alege opțiunea vegetariană, cum ar fi un curry de năut sau spanac. Toate acestea sunt alimente integrale, bogate în fibre”. Și nu comanda orez.
Hobson preferă mâncarea turcească la pachet: „Aș alege o lipie cu pui la grătar și shaorma, cu salată, humus și o lipie integrală. Această opțiune este echilibrată cu proteine slabe, fibre și grăsimi sănătoase. Acest tip de fast food oferă adesea salate pe bază de legume proaspete și cereale, cum ar fi tabbouleh, salate de bulgur sau ezme, care sunt bogate în fibre și alți nutrienți cheie”.
Cel mai bun sandviș cumpărat
Pentru sandvișuri, „căutați-le pe cele făcute cu pâine integrală sau cu semințe, deoarece oferă mai multe fibre și vă mențin sătul mai mult timp decât pâinea albă”, spune Lambert.
„Pentru umplutură, proteinele slabe, cum ar fi falafelul, humusul, puiul, oul sau tonul, sunt toate opțiuni bune, mai ales atunci când sunt asociate cu salată sau legume crocante. Sosurile cremoase, excesul de maioneză sau umpluturile bogate în brânză pot crește semnificativ conținutul de grăsimi saturate și sare”, mai spune el.
Nutrientul în care majoritatea dintre noi avem probabil deficit este fibra, așa că, dacă verificați eticheta nutrițională, verificați conținutul de fibre și încercați să alegeți unul care vă aduce cât mai aproape de 3 g de fibre la 100 g, mai spun nutriționiștii.