Cât de mult s-a schimbat aspectul fructelor şi legumelor după apariţia îngrăşămintelor chimice şi tehnologiilor agricole FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vinetele sălbatice cresc sub diverse forme şi au dimensiuni variate, dar şi culori ca alb, mov, galben sau chiar albastru deschis. Ba chiar, primele exemplare cunoscute prezentau şi spini în locul unde tulpina se uneşte cu floarea.FOTO prota4u.org
Vinetele sălbatice cresc sub diverse forme şi au dimensiuni variate, dar şi culori ca alb, mov, galben sau chiar albastru deschis. Ba chiar, primele exemplare cunoscute prezentau şi spini în locul unde tulpina se uneşte cu floarea.FOTO prota4u.org

Fructele şi legumele pe care le consumăm astăzi se deosebesc extrem de mult, în anumite cazuri, de ceea ce mâncau strămoşii noştri înainte de apariţia agriculturii de masă, îngrăşămintelor chimice, tehnologiilor agricole şi organismelor modificate genetic. O cercetare a scos la iveală cum arătau fructele şi legumele cu mii de ani în urmă, de la pepeni şi vinete la banane.

O cercetare desfăşurată de Centrul de Biotehnologie de la Universitatea Illinois din SUA, a relevat cât de mult s-a schimbat aspectul fructelor şi legumelor din zilele noastre, faţă de cele consumate de strămoşii noştri, înainte de apariţia agriculturii moderne, notează Daily Mail.

Bruce Chasey, director executiv în cadrul Centrului, a precizat că oamenii au alterat în asemenea măsură structura plantelor încât acestea oferă recolte care nu ar putea să supravieţuiască niciodată fără grija permanent primită din partea omului.

Pepene sălbatic vs. pepene modern

Pictura de jos a fost realizată de artistul Giovanni Stanchi, între 1645 şi 1672, iar pepenele se poate observa că era împărţit la interior în şase secţiuni separate. Pictura este considerată una fidelă, aproape fotografică, termenul de natură moartă sau statică fiind utilizat cu începere din secolul al XVII-lea. Astfel, Giorgio Vasari foloseşte expresia cose naturali („lucruri naturale”) când se referă la picturile artistului italian Giovanni da Udine.

fructe

Pictură realizată de artistul Giovanni Stanchi, între 1645 şi 1672. FOTO Daily Mail

În cazul pepenelui modern, a fost dublat numărul de cromozomi, prin adăugarea substanţei chimice colchicină. Fructul modificat are, de asemenea, miezul de un roşu intens.

pepene

Banana sălbatică  vs. Banana modernă  

Primele banane se pare că au fost cultivate în urmă cu 7.000 de ani, fiind descoperite în Asia, conform smithsonian.com. Strămoşul bananei moderne este Musa acuminate, o plantă care prezenta la interior un fel de păstăi, asemănătoare cu bamele.

fructe

Bananele pe care le găsim azi în magazine sunt hibrizi şi, cu siguranţă, sunt mult mai gustoase decât cele sălbatice, care au fost încrucişate cu Musa balbisiana, din care a rezultat fructul aromat şi galben pe care îl mâncăm în prezent.

porumb

Vânăta sălbatică vs. vânăta modernă

În trecut, aceste legume creşteau sub diverse forme şi aveau dimensiuni variate, dar şi culori ca alb, mov, galben sau chiar albastru deschis. Ba chiar, primele exemplare cunoscute prezentau şi spini în locul unde tulpina se uneşte cu floarea.

vanata

Prin încrucişări repetate, spinii au dispărut şi forma rotundă s-a modificat.

porumb

Morcov sălbatic vs. morcov modern

Morcovul sălbatic a fost descoperit în Persia şi Asia Mică, în secolul X, şi avea culoarea mov sau se prezenta ca rădăcinoasă de nuanţă crem. 

fructe

Seminţele de morcov au ajuns în Europa în urmă cu 5.000 de ani, fiind aclimatizat în regiuni temperate, deşi creştea în locuri mult mai calde. Astăzi este o legumă de un portocaliu intens, cu formă alungită, deşi după primele încrucişări avea formă ovală şi era galben. 

porumb

Porumb sălbatic vs. porumb modern

Porumbul sălbatic se numără printre cele mai alterate plante de către om, încă din momentul în care a fost descoperit. 

fructe

Modificările repetate au dus la schimbarea nivelului de amidon pe care porumbul în produce, dar şi a locurilor unde poate fi plantat, a lungimii pe care o poate atinge, a formei etc.

porumb

Piersică sălbatică vs. piersică modernă

Piersicile ar fi fost domesticite pentru prima dată în jurul anului 4.000 î.Hr. de chinezi, care precizau în documente vechi că fructele au un gust uşor sărat, cu un puternic iz de pământ. Iniţial erau mult mai mici, de aproximativ 25 de mm, şi aveaupuţin miez, numai 64% din fruct fiind comestibil. 

fructe

Fructul de azi este şi de 64 de ori mai mare, are cu 27% mai mult suc şi este cu cel puţin 4% mai dulce. Cea mai mare piersică din lume figurează în Cartea Recordurilor şi are 6,36 cm, cu 7,62 centimetri în diametru.

fructe

FOTO Daily Mail 
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite