Veliko Târnovo, orașul din Bulgaria unde româna este cea mai auzită limbă. „Un loc românesc sub acoperire“

0
Publicat:

Dacă intenționați să faceți cu mașina un city break foarte aproape de România, atunci orașul bulgar Veliko Târnovo este o destinație cu adevărat specială și accesibilă.

Veliko Târnovo, o destinație specială și plină de farmec FOTO Denis Grigorescu
Veliko Târnovo, o destinație specială și plină de farmec FOTO Denis Grigorescu

Conform statisticilor autorităților locale, în Veliko Târnovo vin în medie în fiecare an peste 100.000 de români – și au toate motivele să o facă. La Veliko Târnovo, prețurile și condițiile la cazare sunt foarte bune, servirea în restaurante e impecabilă, chelnerii știu toți engleză, mâncarea e foarte bună, și la preț, și la gust – un exemplu de management turistic impecabil. Orașul e foarte ofertant din punct de vedere cultural, având mai multe obiective demne de văzut.

Prima impresie, după ce ai parcurs cei 180 de kilometri dintre București și Veliko Târnovo, este că ai ajuns într-un oraș românesc sub acoperire. În cel mai frumos oraș din Bulgaria nu e stradă și nu e restaurant unde să nu auzi vorbindu-se românește. Ce paradox: cea mai auzită limbă pe străzile din Veliko Târnovo nu e bulgara, ci româna. Un prim sfat: dacă vreți să vă cazați în Veliko Târnovo, alegeți un hotel din orașul vechi care să aibă și parcare. În niciun caz nu e recomandat să parcați pe străzile din zonă, pentru că în orașul vechi se ridică des mașinile parcate neregulamentar. În Veliko Târnovo, cel mai plăcut e să descoperi orașul mergând pe jos: distanțele dintre obiective sunt mici, iar străzile și peisajele, încântătoare.

Liniște și siguranță

Considerat capitala istorică și culturală a Bulgariei, supranumit „Orașul Țarilor“, Veliko Târnovo are o istorie ce se întinde pe parcursul a trei milenii. Fostă capitală a Țaratului Bulgar între secolele XII și XIV, Veliko are o arhitectură rară, cu numeroase clădiri pline de un farmec inefabil, multă verdeață și oameni liniștiți. Din 1965, la numele originar Târnovo a fost adăugat și cuvântul Veliko, ce înseamnă „mare“, în onoarea faptului că orașul a fost acum mai multe secole capitala Bulgariei.

Deși aici vin constant numeroși turiști din toate colțurile lumii, în frunte cu România, Veliko Târnovo e un oraș liniștit, sigur și deloc zgomotos. Un oraș în care pe parcursul celor patru zile ale mini-sejurului nu am auzit nici măcar o tentativă de claxon și nu am văzut vreun șofer nervos.

Practic, de la primele sute de pași făcuți pe jos, orașul îți dă o stare de bine, de relaxare. Traversat de râul Yantra, care șerpuiește prin vechea urbe, dar și prin zona nouă, Veliko Târnovo este așezat pe trei dealuri: Tsarevets, Trapezitsa și Sveta.

Respectul pentru istorie și trecut al locuitorilor și autorităților se vede și în arta stradală, în zecile de picturi murale perfect integrate în peisajul urban, destule dintre ele fiind inspirate din folclorul și mitologia zonei. Aici puteți vedea zeci de ateliere meșteșugărești, de unde puteți cumpăra de la obiecte superbe sculptate în lemn până la diverse cămăși ori eșarfe.

Iar dincolo de satisfacția de a cumpăra ceva autentic, îi puteți vedea pe meșteșugari la lucru – o experiență vizuală cu adevărat specială. Veliko Târnovo a fost în Evul Mediu unul dintre orașele Europei cu o cultură înfloritoare, devenind cunoscut pentru așa-numita „Școală de Artă Târnovo“, faimoasă pentru arta realizării icoanelor și frescelor, dar şi pentru arhitectura superbă.

Un prânz copios

După o plimbare prin centrul orașului, o oprire culinară este o opțiune ce vine natural, iar oferta de restaurante din centrul orașului vechi este una variată. Sunt câteva localuri care oferă o panoramă superbă a orașului, dar și o mâncare ieftină, gustoasă, și care vine în porții generoase.

Un sfat util: dacă mergeți cu mai mulți prieteni sau sunteți mai multe familii, spuneți de la început că doriți să vi se ia comanda individual sau pe familie și nota de plată să vi se aducă la fel. Asta deoarece nota de plată vine în bulgară și, dacă nu știți limba, este foarte dificil să identificați și să împărțiți apoi ce a consumat fiecare persoană de la masă. Iar în cazul în care nu plătiți cu cardul, este important să aveți leva numerar.

În privința prețurilor, un prânz consistent pentru trei persoane, cu tot cu desert și băuturi, costă echivalentul a aproximativ 200 de lei.

Tsarevets, fortăreața impunătorului țarat

Cel mai important obiectiv din Veliko Târnovo este fortăreața medievală Tsarevets, aflată pe dealul cu același nume. Drumul din centrul orașului până la fortăreață durează maximum 15 minute, iar vizitarea fortăreței, una cu adevărat impunătoare și spectaculoasă, merită fiecare pas până acolo.

A fost construită în prima parte a secolului al XII-lea, iar între 1185 și 1393, Tsarevets a fost principala fortăreață a Țaratului Bulgar întemeiat după revolta fraților Petru și Asan, găzduind atât palatul regal, cât și pe cel patriarhal, fiind adesea comparată cu Roma și Constantinopole ca măreție.

Inaccesibilitatea naturală a dealului Tsarevets a determinat construirea în acest loc a fortăreței, iar un sistem de apărare foarte complex asigura siguranța celor care locuiau în fortăreață. În 1393 a fost asediată timp de trei luni de către armata otomană, înainte de a fi cucerită și arsă, moment ce a marcat căderea Țaratului Bulgar.

Restaurarea fortăreței Tsarevets a început în 1930 și a fost încheiată în 1981, an când s-au aniversat 1.300 de ani de la întemeierea statului bulgar. Principala intrare în fortăreață este din partea vestică și este protejată de patru porți consecutive aflate în tot atâtea turnuri. În perioada de glorie, înaintea primei porți exista şi un pod mobil.

Urcând dealul până în vârf, puteți vizita Catedrala Patriarhală „Înălțarea Domnului“, reconstruită între 1978-1981. Interiorul este decorat cu fresce și mozaicuri ce prezintă momente importante din istoria poporului bulgar, realizate în 1985 de Teofan Sokerov într-un stil extrem de modernist. Din cauza picturii, ce nu respectă tiparele tradiționale, catedrala nu a fost resfințită.

Complexul patriarhal, ridicat în partea cea mai înaltă a dealului, era înconjurat acum aproape șapte secole de alte ziduri fortificate și turnuri de apărare și adăpostea biblioteca, birourile administrative, locuințele patriarhului și chiliile călugărilor.

Săpăturile arheologice din ultimele decenii efectuate pe dealul Tsarevets au scos la iveală fundațiile a câtorva sute de clădiri rezidențiale, inclusiv fostul palat regal, precum și fundațiile a 22 de biserici și patru mănăstiri.

Dealul Tsarevets, pe care se află cunoscuta fortăreață, este cunoscut și pentru un detaliu macabru. Pe o zonă mai înaltă, supranumită Stânca Execuțiilor, erau duși în secolele XIII-XIV trădătorii, care erau împinși de aici și cădeau sute de metri către râul Yantra. Chiar și Patriarhul Ioachim a fost executat în acest mod în anul 1300 de către țarul Theodore Svetoslav.

Turnul unde a fost închis împăratul Constantinopolelui

Un obiectiv cu o poveste foarte interesantă este Turnul Baudouin, aflat în capătul fortăreței Tsarevets. Turnul a primit numele după Baudouin, conte de Flandra și împărat al Constantinopolelui (1204-1205), care a fost capturat de către țarul Ioniță Caloian după bătălia de la Adrianopol din 1205 și întemnițat aici.

Conform mai multor surse istorice și unei scrisori trimise de către Baudouin către fratele său, soția lui Ioniță Caloian s-a îndrăgostit de ilustrul prizonier și l-a vizitat de câteva ori în secret, propunându-i să evadeze și să plece amândoi în Flandra. Numai că Baudouin a refuzat oferta, ținând la onoarea sa cavalerească, fapt ce a atras furia soției lui Ioniță Caloian și i-a grăbit sfârșitul.

Turnul în care acesta și-a petrecut ultima parte a vieții a fost restaurat în 1933, după un proiect al arhitectului bulgar Alexander Rashenov. Clădirea atrage și astăzi numeroși vizitatori, care urcă mai multe zeci de trepte abrupte pentru a o vizita.

La pas, între istorie și iluzii

Pentru cei care doresc să treacă de la istorie la... iluzii, atunci opțiunea poartă numele Muzeul Iluziilor, găzduit de o clădire aflată chiar în centrul orașului Veliko Târnovo. Muzeul are o suprafață de 500 de metri pătrați și peste 100 de iluzii optice și fizice, de la holograme și picturi 3D până la o cameră răsturnată. În procent covârșitor, vizitatorii sunt copii – care spun fără ezitare că Muzeul Iluziilor din București este mult mai captivant și mai interesant decât cel din Veliko Târnovo.

Iar după istorie și iluzii, o plimbare pe cea mai veche și mai frumoasă stradă din Veliko Târnovo este o experiență plină de șarm. De la primii pași pe strada Gurko, numită astfel după numele unui general rus care a eliberat orașul de sub dominația turcă în timpul Războiului de Independență de la 1877, ai senzația unei întoarceri în timp. Este fără îndoială cea mai pitorească, însă și cea mai bătătorită stradă de către turiști și localnici, aflată la doar câteva sute de metri de centrul orașului. De o parte și de cealaltă a străzii poți vedea sute de case vechi și pline de farmec. Bineînțeles că sunt și excepții, unele dintre case fiind neîngrijite și cu tencuiala căzută.

De pe strada Gurko se poate vedea, pe o colină înconjurată de râul Yantra, cel mai important monument din Veliko Târnovo: Monumentul Asăneștilor, care a fost ridicat în 1985 pentru a marca împlinirea a 800 de ani de la revolta anti-bizantină a fraților Petru și Asan. Cei doi au creat un țarat care, în prima parte a secolului al XIII-lea, ajunsese să se întindă până la Belgrad și Marea Adriatică. Ca să ajungi la monument trebuie să faci un ocol de aproape un kilometru și să traversezi un pod. Însă monumentul este unul cu adevărat special și merită văzut. Între statuile ecvestre ale celor trei frați se află o sabie de mari dimensiuni, simbol al puterii medievale a Bulgariei.

Bulgaria la microscop

La poalele fortăreței Tsarevets se află un parc cu adevărat inedit: Mini Bulgaria, singurul parc cu machete ale monumentelor istorice și naturale din țara de la sud de Dunăre. Parcul a fost deschis în 2017, are în total 15 hectare, într-o zonă foarte plăcut amenajată, fiind expuse nu mai puțin de 70 de machete ale diverselor obiective cunoscute din Bulgaria. Turiștii români primesc în prețul biletului și o carte-ghid în limba română, carte unde sunt descrise toate obiectivele aflate în parc. Colecția de machete a fost realizată de o echipă de peste 20 de arhitecți, designeri și artiști profesioniști, iar realizarea fiecăreia a durat între trei și șase luni.

Printre ineditele obiective pe care le puteți admira în miniatură se număr Portul Varna, Aeroportul Varna, o plajă cu hoteluri din Nisipurile de Aur, Piața Independenței din Sofia și, bineînțeles, fortăreața Tsarevets. În parc se găsește și macheta unui obiectiv de o mare importanță pentru români: Castelul Reginei Maria de la Balcic, reconstituit minuțios la scară miniaturală, din PVC.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite