Salina Târgu Ocna a fost redeschisă vizitatorilor
0Salina Târgu Ocna a fost deschisă vineri, după mai multe luni de când a fost închisă pentru că punea în pericol viața vizitatorilor.

„După multă muncă, ne bucurăm să vă anunțăm că redeschiderea Bazei de agrement din Mina Trotuș- Salina Târgu Ocna - Salt mine Targu Ocna va avea loc vineri, 11 aprilie 2025”, au anunțat administratorii pe pagina lor de Facebook.
Salina Târgu Ocna a fost închisă pe 8 octombrie 2024, după ce bolovani masivi de sare, cântărind zeci de kilograme, s-au desprins brusc din tavanul galeriei și au căzut pe traseul turistic, la doar câțiva metri de vizitatori.
Cu toate că evenimentul a fost însoțit de un zgomot puternic și de o cantitate mare de praf, niciun turist nu a fost rănit. În ciuda faptului că o porțiune din tavan s-a prăbușit, salina a rămas deschisă publicului timp de patru zile, iar zona afectată a fost doar izolată.
În urma incidentului, Societatea Națională a Sării a decis închiderea imediată a salinei pentru a asigura siguranța vizitatorilor. Astfel, o anchetă internă a fost demarată pentru a stabili cauzele prăbușirii.
Având în vedere gravitatea situației și responsabilitatea acestora în gestionarea salinei, directorul și adjunctul său au fost eliberați din funcții.
Salina Târgu Ocna este a treia cea mai mare salină și una din cele mai vechi din România, ce aparține Societății Naționale a Sării „Salrom” S.A. Deține cea mai mare bază de tratament din țară, amplasată în mina Trotuș la 240 m adâncime, caare oferă condiții pentru relaxare, mișcare și tratarea afecțiunilor respiratorii.
În interior se află amenajat unul dintre puținele lăcașuri de cult din România construite în saline, cu hramul Sfintei Varvara. De asemenea există și un muzeu al formării și exploatării sării.
Salina Târgu Ocna este situată în inima Moldovei, pe valea pitorească a Trotuşului, în perimetrul oraşului Târgu Ocna, judeţul Bacău, accesul spre salină fiind asigurat de calea ferată Adjud-Ciceu şi de drumul naţional 12A, prin municipiul Oneşti.
Există o veche legendă conform căreia în zonă se găseau păduri seculare unde îşi aveau sălaşul haiduci şi tâlhari. Se spune că un astfel de haiduc, urmărit fiind de poteră, a căzut într-o groapă de sare, descoperirea scăpându-l pe acesta de pedeapsă.