Românii merg la schi în Ucraina aflată în război. Cât de mult riscă amatorii de vacanțe în zone de conflict VIDEO

0
Publicat:

Aflată la 100 de kilometri de graniţa cu România, Bukovel, staţiunea de schi nr. 1 din Ucraina, a devenit un loc preferat şi pentru români, care continuă să meargă la vecini chiar dacă e o țară în război.

Bukovel FOTO Facebook
Bukovel FOTO Facebook

Cea mai mare staţiune de schi din Ucraina, Bukovel, a devenit o destinaţie preferată de români dinainte de război. Astfel că jumătate dintre turiştii străini care schiau la Bukovel erau din România.

Și chiar dacă Ucraina e o țară aflată în război, românii continuă să meargă la schi, în staţiunea de la poalele muntelui Bukovel, la graniţa regiunilor Ivano-Frankivsk şi Transcarpatia.

Bukovel este preferata celor locuiesc în zona de nord a României. Staţiunea este la 100 de kilometri de Sighetul Marmaţiei, 165 de kilometri de Baia Mare, 200 de kilometri de Satu Mare, 220 de kilometri de Suceava, 230 de kilometri de Bistriţa sau 280 de kilometri de Cluj.

Oamenii își împărtășesc experiențele pe grupurile de schi de pe Facebook, existând și o comunitate online Bukovel România Official.

Am sosit ieri, pe la granița cu Sighet. Verificarea documentelor a durat 15 minute maxim. După vamă, pe drum, am întâlnit alte trei controale. Au verificat ștampila de intrare în țară, o dată, iar în rest, nu m-au oprit. Nu sunt semne de conflict în zonă, totul pare normal. În Bukovel, totul e obișnuit, liniștit, preponderent ucrainieni și nu străini”, spune unul din românii care au schiat la Bukovel. 

Bukovel FOTO Facebook
Bukovel FOTO Facebook

Staţiunea are aproximativ 70 de kilometri de pârtii la standarde internaţionale și este vizitată inclusiv de copii, în excursii organizate, cu autocarul. 

„Singurul control al mașinii a fost în vamă, am deschis portbagajul și atât. Au fost pe drum puncte de control ale armatei, dar doar au cerut pașapoartele, uneori ne-au lăsat să trecem fără control. Peste tot oameni foarte OK”, a comentat un alt român.

Nu e cu nimic diferit față de alți ani, nouă nu ne-a cerut nici <tradiția> (n.r. șpagă), nimic. La punctul de control de după Cernăuți au cerut permisul de conducere și atât”, a venit un alt comentariu.

Bukovel FOTO Facebook
Bukovel FOTO Facebook

„Singurul moment deranjant a fost vameșul incompetent român”

Unii au întâmpinat și ceva probleme la vamă, dat totul s-a rezolvat cu tradiționala șpagă.

Am trecut pe la Sighet cu mașina în leasing, cu împuternicire de la firma de leasing, valabilă trei luni, listată în original. S-au legat de faptul că împuternicirea nu este pe un an, ceea ce la noi nu îți dă firma de leasing (cel puțin nu Porsche Leasing). Apoi că de ce nu e împuternicire notarială. Până la urmă am rezolvat cu tradiționala <tradiție>. Pe drum am întâlnit patru-cinci posturi de control, însă cu niște băieți extrem de politicoși, vreo doi nici nu ne-au oprit. În stațiune este lume, dar nu e aglomerat deloc. Eu nu am mai fost de vreo doi ani, sunt plăcut surprinsă de cât de mult s-au dezvoltat, extins, modernizat, inclusiv câteva pârtii noi”, a povestit o tânără.

Bukovel FOTO Facebook
Bukovel FOTO Facebook

Am intrat în Ucraina pe la Sighet. Singurul moment deranjant a fost vameșul incompetent român, care a refuzat să-mi perfecteze <tax-free> pe nu știu care motiv inventat. Pe drum am observat un singur post, la care am încetinit cu intenția de a opri, având pașapoartele în mâină gătite pentru control. Persoana a văzut pașapoartele române în mână și mi-a făcut imediat semn să trec. Alte interacțiuni cu organele de forță ucraniene nu am avut”, a continuat un alt român.

În multe hoteluri se vorbește limba română

Cineva a remarcat și că prețurile în stațiune sunt mai mici decât în urmă cu un an.

Totul e superb! Toată lumea cu bun simț, inclusiv controalele de pe drum (soldații sunt zâmbitori)! Drumul foarte bun. La controale, când le spui că mergi la Bukovel, nici nu se mai uită la pașapoarte. Stațiunea e destul de plină, într-adevăr, nu am văzut români. Hotelurile cred că abia așteaptă turiști. Sper să vă fie de folos”, a ținut să transmită o altă româncă.

Bukovel FOTO Facebook
Bukovel FOTO Facebook

Cât despre condițiile din stațiune, oamenii dau detalii: „Duminică, 7 ianuarie, m-am întors după trei zile de Bukovel. Foarte OK atmosfera (plin de autocare de copii în vacanță). Pârtiile OK, deschise 31 din 60, ski pass decent - 180 lei/zi, inclusiv nocturna. Cazare pentru toate buzunarele, între 100 și 1.000 lei/camera”.

Cel mai interesant este că în foarte multe dintre pensiuni și restaurant, gazdele vorbesc limba română. Acestea sunt Hotel Alpin, Vila Leku SPA Resort, Hotel Mardan, Hotel Continental, Vila Bellavista, Hotel Marina, Krechunu sau Vila Vlad.

Cineva a povestit că a întâlnit chiar și o pensiune patronată de cineva din România.

Totodată, cunoscuții vlogeri „HaiHui în doi” au început anul în Ucraina, la Bukovel.

16 instalaţii de transport pe cablu

Staţiunea Bukovel este situată pe cinci vârfuri de munte: Dovha (1.372  metri, cel mai înalt vârf al muntelui), Bukovel (1.127 metri), Bulchynoha (1.455 metri), Babyn Pohar (1.180 metri), Chorna Kleva (1.241 metri), având aproape 60 de kilometri de pârtie (56 de pârtii de schi) de toate gradele de dificultate (albastru, roşu şi negru). Lungimea pârtiilor variază între 300 de metri şi 2,3 kilometri.

Bukovel FOTO Facebook
Bukovel FOTO Facebook

În acelaşi timp pe pârtiile din staţiune pot schia confortabil până la 15.000 de persoane.

Sunt 16 instalaţii de transport pe cablu (cu o capacitate de 34.700 de persoane pe oră). Toate pârtiile sunt dotate cu tunuri de zăpadă artificială şi trei pârtii sunt dotate cu nocturnă.

Sezonul turistic începe la sfârşitul lunii noiembrie şi ţine chiar până la sfârşitul lunii aprilie.

Bukovel a fost în cursă pentru Olimpiada de Iarnă

Există şase complexe hoteliere confortabile. Sunt 1.500 de locuri de cazare în staţiune şi alte 12.000 de locuri în zona din jur. Ca agrement, centrul oferă posibilităţi de plimbare cu sănii trase de câini, plimbări călare sau ATV-uri, lac cu sistem de încălzire şi plajă amenajată, paintball/airsoft, park extrem, trasee pentru drumeţii şi excursii, rafting, snowbike, centru pentru copii, patinoar, relaxare la SPA etc. 

Bukovel FOTO Facebook
Bukovel FOTO Facebook

Ucraina a depus candidatura pentru a găzdui Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, iar Bukovel era unul dintre concurenţii-cheie pentru titlul de arenă principală a jocurilor, însă, la final, s-a decis ca Olimpiada de Iarnă să aibă loc la Beijing.

Călătorii



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite