Oraşele-fantomă din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvoltarea accelerată a economiei chineze din ultimii ani a avut şi o serie de consecinţe nefaste. Ţara a putut să construiască mult mai rapid decât a evoluat cererea, acest lucru dând naştere la aproximativ 50 de oraşe-fantomă din China.

Oraşele-fantomă din China. Ordos

image

FOTO lazerhorse.org

Ordos părea, în urmă cu câţiva ani, că va fi unul dintre cele mai înfloritoare oraşe din China. Cu 15 ani în urmă, un boom economic datorat mineritului a făcut ca guvernul chinez să pompeze sume imense de bani în zonă, în speranţa că Ordos va fi un nou centru cultural, economic şi politic al Chinei. Autorităţile au construit un nou mega-cartier, Kangbashi, în care ar fi urmat să locuiască nu mai puţin de un milion de oameni. Kangbashi se remarca prin arhitectură conceptuală, turnuri rezidenţiale impresionante, stadioane şi săli de spectacole ultra-moderne. Cu toate acestea, cei un milion de locuitori nu au apărut. Kangbashi a avut, în momentul de vârf din 2010, o populaţie de circa 20.000 de persoane, iar Ordos are astăzi o populaţie de aproximativ 100.000 de locuitori. Oraşul pare a fi o utopie eşuată, plină de peisaje post-apocaliptice.

Oraşele-fantomă din China. Tamisa chinezească

image

FOTO Wikipedia

Oraşul Tamisa a fost tentativa chinezilor de a avea un oraş autentic european la 30 de kilometri de Shanghai. Arhitectura este cea a unui târg britanic, cu străzi pavate, terase victoriene şi magazine la colţurile clădirilor. Oraşul are pub-uri britanice, restaurante care vând fish&chips şi chiar şi o biserică identică cu una din Bristol. Scopul acestui proiect a fost ca aproximativ 10.000 de persoane bogate să se mute aici, în case spaţioase, pentru a elibera centrul Shanghaiului. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, oraşul fiind, în prezent complet pustiu.

Oraşele-fantomă din China. Yujiapu, Manhattan-ul chinezesc

image

FOTO realtytoday.com

Chinezii au vrut să construiască la Yujiapu un echivalent chinezesc al Manhattan-ului din New York sau al City-ului londonez, care să găzduiască cel mai mare centru financiar din lume. Planurile lor nu s-au materializat, iar lucrările au fost întrerupte în 2010. În prezent, complexul impresionant format din 47 de zgârie-nori şi hoteluri este complet pustiu.

Oraşele-fantomă din China. Mall-ul Pentagon din Shanghai

image

FOTO Xinhua

Nici oraşele de succes, precum Shanghai-ul, nu duc lipsă de clădiri şi cartiere fantomă. Pentagon Mart, din Shanghai, este un mall cu o suprafaţă impesionantă, de 500.000 de metri pătraţi, construit pe modelul Pentagonului din Washington. Proiectul nu a avut, însă, succes, foarte puţini comercianţi venind să îşi vândă marfa aici. Doar o mână de magazine s-au deschis într-o aripă a mall-ului, majoritatea vânzând produse de bază. Peisajul dezolant este completat de câteva zeci de clădiri aproape goale construite lângă Pentagonul chinezesc. Guvernul chinez se aşteaptă ca proiectul să capete o nouă viaţă odată cu deschiderea, în apropierea sa, a unui Disneyland chinezesc.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite