Ocolul Pământului în... Cât timp i-ar lua CFR-ului să străbată Ecuatorul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO www.wall-street.ro
FOTO www.wall-street.ro

Ecuatorul are aproximativ 40.000 de kilometri, planeta Pământ fiind una relativ mică, comparat cu, de exemplu, giganta gazoasă Jupiter, care are un ecuator de circa 440.000 de km. Cândva, în viitor, omenirea poate va reuşi să îi dea ocol, la propriu, pe căi ferate ce străbat oceane, continente, ţări şi oraşe şi să gareze apoi, după o mică întorsătură spre Nord, la Gara Basarab, după ce a ocolit toată Terra în zona sa cea mai bombată.

Pana atunci insa, va mai trebui sa progresam si este putin probabil ca, daca se va ajunge la un asemenea proiect, CFR-ul va lua parte la acest efort al Omenirii.

La sfarsitul acestui an, Romania nu va mai avea acces la miliarde de euro pusi pe tava de Uniunea Europeana, statul cu iesire la Marea Neagra reusind performanta de a fi printre cele mai dezastruoase in atragerea de fonduri internationale. Balbele si inconsistentele administratiei CFR a dus la anulari de milioane de euro in 2013 si 2014 ale unor proiecte care, in teorie, erau benefice cetatenilor si implicit companiei de stat – modernizari ale sinelor, trenurilor si garilor.

Mai mult, in 2014, oficiali ai UE isi exprimau "ingrijorarea cu privire la echilibrul financiar al principalului administrator al infrastructurii din Romania in anii urmatori" si a atras atentia ca tarifele aplicate trenurilor de marfa sunt printre cele mai mari din Europa. Mai mult, insusi directorul general al CFR, Dan Costescu, recunoaste ca „ trenurile de calatori merg cu viteze mai mici decat inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial – are nevoie de investitii urgente, dar modalitatea de finantare principala a acestora raman fondurile europene”. Lipsa investitiilor din ultimii zeci de ani in caile ferate din Romania a dus la un grad avansat de deteriorare, dupa cum declara si reprezentantii Cailor Ferate Romane.

Calea ferata a fost in ultimii ani o „Cenusareasa” a infrastructurii de transport, dupa cum au numit-o mai multi ministri ai transporturilor, astfel ca trenurile de calatori au ajuns sa circule in medie cu o viteza de doar 45 km/h, in timp ce cele de marfa parcurg Romania la o viteza medie de 23 km/h. Pentru a intra pe cai normale, CFR ar avea nevoie de investitii de circa 19 miliarde de euro, pana in 2030, in reabilitare si modernizare.

Din pacate, in perioada 2007-2013, Romania a atras prin programul POS-T circa 58% din suma pusa la dispozitie de Bruxelles, echivalentul a 2,3 miliarde euro. Din pacate, acesti bani nu merg doar catre CFR ci si catre naval, rutier, METROREX sau aeroporturi.

Citiţi continuarea articolului pe www.wall-street.ro

Călătorii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite