Lumea nevăzută de pe Muntele Athos. Un fotograf a surprins imagini impresionante în acest loc interzis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografii Stratos Kalafatis/Pe Muntele Athos există 20 de mănăstiri în care trăiesc 1.400 de călugări
Fotografii Stratos Kalafatis/Pe Muntele Athos există 20 de mănăstiri în care trăiesc 1.400 de călugări

Muntele Athos, numit şi Muntele Sfânt, este situat pe o peninsulă din nordul Greciei, în Marea Egee. Aici trăiesc aproximativ 1.400 de călugări, retraşi în 20 de mănăstiri, izolaţi complet într-un complex monahal care reprezintă de secole un important centru spiritual pentru creştinii ortodocşi.

Mănăstirile de la Muntele Athos funcţionează din secolul al X-lea, iar în anul 1988 zona a fost declarată patrimoniu cultural UNESCO. Deşi aparţine Greciei, administraţia este autonomă. Pentru că regula esenţială aici este sihăstria, retragerea din lume, călugării nu acceptă decât foarte puţini pelerini, care au nevoie de un permis special de acces. Chiar şi aşa, vizita credincioşilor trebuie să se limiteze la un sejur de 3 nopţi, iar femeile nu au voie sub nicio formă să intre aici.

Fotograful grec Stratos Kalafatis a obţinut totuşi accesul în repetate rânduri, el dedicând 5 ani de muncă proiectului prin care a documentat viaţa la Muntele Athos.

Fotografiile lui impresionante surprind oamenii care trăiesc aici, dar şi frumuseţea puţin cunoscută a peşterilor şi a naturii sălbatice de aici.

muntele athos

(Foto Stratos Kalafatis/un ascet de pe Muntele Athos)

Imaginile surprinse de el sunt astfel o ocazie deosebită pentru cei care vor să vadă această lume secretă, interzisă muritorilor de rând.

În cei 5 ani, Kalafatis a făcut 25 de vizite la Athos, în total petrecând aici 200 de zile, prima călătorie având loc în ianuarie 2008.

muntele athos

(Foto Stratos Kalafatis/un tânăr care trăieşte într-o mănăstire de pe Muntele Athos)

Rezultatul acestei munci ambiţioase este o expoziţie de fotografii intitulată „Athos, culorile credinţei”, care a fost prezentată prima dată anul trecut, la Salonic.

Profund impresionat de ce a văzut la Athos, Kalafatis spune că nu se consideră un simplu turist, pentru că el a vorbit mult timp cu oamenii de acolo, care l-au primit în chiliile lor şi l-au binecuvântat, acceptându-l printre ei.

Nici fotograf nu se consideră, ci mai curând un pictor care surprinde detaliile neştiute ale vieţii sfinţilor care au ales să trăiască aici.

muntele athos

(Foto Stratos Kalafatis/o sală de mese într-o mănăstire de pe Muntele Athos)

Kalafatis a acordat un interviu în exclusivitate pentru filiala din Grecia a Huffington Post. El spune că a fost atras de Muntele Athos încă din adolescenţă, când a ajuns prima dată aici. Cu acest proiect, el a revenit la Athos ca artist fotograf, fără a renunţa însă la calitatea sa de pelerin.

El menţionează că nu realizează instantanee, fotografiile sale fiind atent gândite, de aceea trebuie să comunice mult cu oamenii de aici, care s-au implicat activ în realizarea cadrelor impresionante.

muntele athos

(Foto Stratos Kalafatis/un călugăr bătrân de pe Muntele Athos)

Kalafatis a povestit şi o întâlnire tulburătoare pe care a avut-o cu un ascent care trăia în deşertul Athos. Deşi bătrânul nu-l întâlnise niciodată până atunci şi nu avea cum să ştie cine este, i-a spus din prima clipă în care l-a văzut: „Tu eşti cel mai mare fotograf al Muntelui Athos şi ai venit ca să mă fotografiezi”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

   

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite