INFOGRAFIE Cum funcţionează bacşişul în lume?
0Taxi, restaurant, valet sau coafor. Indiferent de serviciu, bacşişul de la final rămâne o lege universală. Unii spun că este bun-simţ, alţii o fac dintr-o obligaţie socială. Cert este că, în funcţie de ţară, recompensa financiară are regulile ei şi, mai ales, procentajul ei.
Fie că ţi-a plăcut cum ai fost servit sau nu, bacşişul va rămâne pe masă, după ce a fost plătită nota. Odată un gest care răsplătea zelul angajaţilor şi calitatea serviciilor, astăzi a devenit o lege de la sine înţeleasă.
În Statele Unite, bacşişul nu mai este negociabil. Toţi angajaţii care prestează orice fel de servii se aşteaptă la o recompensă de 15-20% din nota finală.
În schimb, în ţări precum Brazilia, Japonia şi China bacşişul este complet opţional şi este, mai degrabă, un obicei al turiştilor. Localnicii nu oferă mai mult de preţul cerut.
Altfel, în restul ţărilor, bacşişul valorează între 5 şi 20%, cele mai mari recompense fiind primite de către angajaţii restaurantelor. Somelierii, barmanii şi şoferii de taxi beneficiază de atenţia sporită a clienţilor, în timp ce angajaţii hotelurilor şi ai cafenelelor depinde de starea clientului.
O infografie realizată de mint.com arată cât anume reprezintă bacşicul, ca procentaj, în lume.
Citeşte şi:
Aplicaţia prin care poţi lăsa bacşiş taximetristului